Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Πρόταση ένταξης θέματος στη συνεδρίαση λογοδοσίας 30-10-2024: Οι καταστροφικές ζημιές λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των καυσώνων του καλοκαιριού στην παραγωγή της Ελιάς και του λαδιού παίρνουν τεράστιες διαστάσεις.

Με βάση την μέχρι στιγμής εικόνα, δεδομένου ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, η καταστροφή είναι σε ορισμένες περιοχές ολοκληρωτική, ενώ επίσημα ακόμα δεν υπάρχει καταγραφή των ζημιών από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Στην πρόσφατη ενημέρωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, μετά από την συνάντηση που είχαν στον  ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, η ενημέρωση είναι η εξής:

Βεβαιώνεται ότι υπάρχει ζημιά στα ελαιόδεντρα του νομού Μεσσηνίας και προβλέπεται να έχουμε μειωμένη κατά 40% παραγωγή σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.  Αν αναλογιστούμε ότι και τις προηγούμενες χρονιές είχαμε ζημιά από δάκο και γλοιοσπόριο με αποκορύφωμα την ακαρπία πέρυσι καταλαβαίνουμε και το μέγεθος της ζημιάς. Επίσης ότι δεν προβλέπεται κάλυψη της ζημίας από τον ΕΛΓΑ.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου, ενώ υπάρχουν και περιοχές όπως το Άστρος Κυνουρίας, που λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν σημειωθεί εκτεταμένα φαινόμενα ακαρπίας.

Αποτελεί φθηνή δικαιολογία και πρόσχωμα η επίκληση του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Το θεσμικό του πλαίσιο έχει συνδιαμορφωθεί από όλες κυβερνήσεις (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) και η κάθε μία ξεχωριστά έχει τις ευθύνες της.

Την ίδια στιγμή, προσπαθώντας να βγάλουν την κυβέρνηση από την δύσκολη θέση, ορισμένοι "καλοθελητές", ζητάνε από τους αγρότες να μην ενοχλούν την κυβέρνηση αλλά να "φτιαχτούν φάκελοι προς την ΕΕ". Βέβαια οι συγκεκριμένοι "ξεχνούν" ότι, και την περσινή χρονιά φτιάχτηκαν και κατατεθήκαν φάκελοι για την ακαρπία, μόνο που κάπου είναι χαμένοι. Ενώ αντίστοιχα αρνητική πείρα υπάρχει και από προηγούμενες χρονιές με πλημμύρες και καταστροφές από αποτυχημένες δακοκτονίες και το γλοιοσπόριο.

Η αποζημίωση σήμερα είναι θέμα επιβίωσης που αφορά τους ελαιοπαραγωγούς.

Είναι θέμα πολιτικής απόφασης εδώ και τώρα να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί. 

Δεν υπάρχει πολυτέλεια για αναμονή.

Απαιτούμε :

·       Άμεση καταγραφή της ζημιάς. Τώρα πρέπει να γίνει η εξατομίκευση της ζημιάς ανά παραγωγό και περιοχή. Τώρα πρέπει να βγουν οι γεωπόνοι έξω και να καταγράφουν την ζημιά.  Ήδη υπάρχει καθυστέρηση.

·       Με ευθύνη του κράτους να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς στους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·       Με ευθύνη του κράτους να δοθούν μια σειρά διευκολύνσεις και μέτρα για να στηριχθούν οι πληγέντες. Αφορά το μέλλον τους και την συνέχειά τους ως ελαιοπαραγωγοί.

·       Η Περιφέρεια να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την κατασκευή σύγχρονων αρδευτικών έργων που να καλύπτουν τις ανάγκες της παραγωγής.

 

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

 

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ: 2,5 εκατομμύρια ευρώ πληρωμές αποζημιώσεων και σταλιών σε εργολάβους

 Η κυβέρνηση δεν έχει λεφτά για να ικανοποιήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών για σύγχρονη δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία,  βρίσκει όμως εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν αποζημιώσεις και σταλίες εργολάβων, ακόμα και για έργα που δεν μπήκε ούτε τσάπα στο έργο.

Με την με αριθ. πρωτ. 68371/4.10.2024 Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών διατέθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 2,5 εκατομμύρια ευρώ για πληρωμή αποζημιώσεων και σταλιών σε εργολάβους στη Πελοπόννησο.

Πρόκειται βασικά για πληρωμές δυο έργων, το ένα οδοποιίας στη Μεσσηνία και το άλλο για το αποχετευτικό δίκτυο λυμάτων Νεάπολης Λακωνίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο καθένα. Μάλιστα στο αποχετευτικό Νεάπολης που δημοπρατήθηκε το 2011 σε αρχαιολογικό χώρο, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι σχετικές αδειοδοτήσεις, η εταιρεία θα εισπράξει 1,2 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει εκτελεστεί έργο, αφού δεν εγκαταστάθηκε ούτε ένα μηχάνημα.

Έχουμε δύο μήνες πριν καταθέσει σχετική επερώτηση ζητώντας η Περιφερειακή Αρχή να ενημερώσει το ΠεΣυΠ:

·         Πόσα πληρώθηκαν κατ’ έτος με βάση δικαστικές αποφάσεις την τελευταία πενταετία;

·        Ποιες από αυτές τις πληρωμές άνω των 100.000 ευρώ πήραν ποιοι και για ποια αιτία;

·        Ποιες υποθέσεις διεκδίκησης σε βάρος της Περιφέρειας άνω των 100.000 ευρώ εκκρεμούν;

Και «φωνή βοόντος  εν τη ερήμω» καμμιά απάντηση.

Θεωρούμε ότι στο πρώτο ΠεΣυΠ θα απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα για να αποδοθούν και ευθύνες.    

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ: Θα αποκαταστήσετε το χιλιόμετρο της Ντροπής;



Θα αποκαταστήσετε το χιλιόμετρο της Ντροπής;

Κ. Περιφερειάρχη, 9 χρόνια Περιφερειακής Διοίκησης Τατούλη και 4 χρόνια Περιφερειακής Διοίκησης Νίκα δεν ήταν αρκετά για να ασφαλτοστρωθεί ένα χιλιόμετρο άθλιου χωματόδρομου στη θέση Κυράς Γεφύρι στη λίμνη του Λάδωνα προς Πουρναριά – Μουριά.

 Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζεται και επί των ημερών σας.

Το καλοκαίρι του 2023 έγιναν κάποιες παρεμβάσεις που δεν βελτίωσαν ουσιαστικά την κατάσταση ούτε η διαμόρφωση του δρόμου ούτε η υποδομή ανταποκρίνονται στις ανάγκες.

Μπαίνουμε σε έναν ακόμη χειμώνα και η κατάσταση παραμένει η ίδια.

70 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της η τεχνική λίμνη Λάδωνα παραμένει χωρίς παραλίμνιους δρόμους και χωρίς δυνατότητα πρόσβασης λεωφορείου από καμία κατεύθυνση.

Στερούνται μιας στοιχειώδους οδικής σύνδεσης οι ορεινοί προορισμοί της Αρκαδίας και των Καλαβρύτων.

Ρωτάμε για μια ακόμη φορά:

·        Θα αποκαταστήσετε τουλάχιστον το χιλιόμετρο της ντροπής; Ενός σημαντικού δρόμου που συνδέει στη περιοχή της λίμνης του Λάδωνα την Αρκαδία με την Αχαΐα και την Ηλεία;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης 

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

Πρόταση ένταξης θέματος στη συνεδρίαση λογοδοσίας 30-10-2024: Άμεσα μέτρα προστασίας και στήριξης των κτηνοτρόφων μετά την εξάπλωση της Πανώλης και την εμφάνιση Ευλογιάς στην ορεινή Κορινθία.

 


Ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τραγικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους, κινδυνεύει να πάρει η εξάπλωση ζωονόσων σε κοπάδια αιγοπροβάτων στην ορεινή Κορινθία, αφού μετά τα απανωτά κρούσματα πανώλης που έχουν οδηγήσει στην θανάτωση χιλιάδων ζώων μέχρι σήμερα, από δεκάδες εκτροφές, εμφανίστηκε και κρούσμα ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα στην Τ.Κ. Στυμφαλίας.

Πέρα από το γεγονός ότι κυβέρνηση και Περιφέρεια επαίρονταν από την πρώτη στιγμή για την αντιμετώπιση της πανώλης, χωρίς να έχουν  απαντήσει ακόμα για το πως και από ποιους έγινε η είσοδος και διακίνηση ασθενών αιγοπροβάτων από γειτονικές χώρες, τόσο η ραγδαία εξάπλωση της Πανώλης, στις περιοχές Φενεού και Στυμφαλίας, όσο και η εμφάνιση της ευλογιάς στην ίδια περιοχή, αποκαλύπτει την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης εξάπλωσης των ζωονόσων.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου εδώ και πολλά χρόνια έχουν αποψιλωθεί από επιστημονικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, οι ελλείψεις σε  κτηνιάτρους και αντίστοιχες ειδικότητες είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα οι κτηνίατροι και το υπόλοιπο προσωπικό, τόσο στο πεδίο, όσο και στα εργαστήρια να δίνουν τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες,  εξαντλημένοι από την τραγική υποστελέχωση και την έλλειψη μέσων και διοικητικής υποστήριξης.

Αντικειμενικά αυτή η κατάσταση οδηγεί και σε ελλείψεις, ως προς την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων που αναφέρονται από τους κτηνοτρόφους, καθώς και της απαραίτητης ιχνηλάτησης στα υπόλοιπα κοπάδια,  ώστε να αποτραπεί έγκαιρα η εξάπλωση της νόσου.

Οι κτηνοτρόφοι στην ορεινή Κορινθία και όχι μόνο είναι σε απόγνωση, τόσο αυτοί που αναγκάστηκαν να θανατώσουν όλα τους τα ζώα και ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί για την μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί και την απώλεια του εισοδήματος, όσο και αυτοί που έχουν υποστεί απώλεια εισοδήματος λόγω της αναγκαστικής καραντίνας.

Διάχυτη είναι επίσης η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων που ενώ υποχρεώνονται σε σταυλισμό των ζώων τους για μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία πρόνοια από το κράτος για την στήριξή τους, με αποτέλεσμα να επωμίζονται οι ίδιοι ένα δυσβάστακτο κόστος για την συντήρηση των κοπαδιών τους, όπως είναι η προμήθεια ζωοτροφών κλπ.

Η Κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως είναι και η Περιφέρεια, έχουν μεγάλες ευθύνες, όχι μόνο γιατί κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιούν και εφαρμόζουν την πολιτική που ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση. Την Κοινή Αγροτική Πολιτική που συναποφασίζεται από τις κυβερνήσεις σε επίπεδο Ε.Ε. και η οποία έχει κάνει την Ελλάδα “ξέφραγο” αμπέλι με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφικού κεφαλαίου, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών.

Ευθύνες έχουν και όλες οι κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές μέχρι σήμερα γιατί δεν πήραν κανένα μέτρο για τη στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρείων, την πρόσληψη κτηνιάτρων, τη λειτουργία κέντρου εξωτικών νοσημάτων, την αναβάθμιση με εξοπλισμό των ΔΑΟΚ, την ενημέρωση των κτηνοτρόφων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν πολύ γρήγορα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάπλωσης και των δύο ασθενειών πριν η κατάσταση πάρει ακόμα μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως έχει ήδη γίνει στην περιοχή του Έβρου και απειλήσει το σύνολο των κτηνοτροφικών μονάδων στην Κορινθία και πέρα από αυτή.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η περιφερειακή αρχή πως τοποθετείται και τι ενέργειες θα κάνει ώστε να εξασφαλιστούν:

·        Άμεση, με κρατική ευθύνη, πλήρη αποκατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου των πληγέντων από την πανώλη και ευλογιά κτηνοτρόφων.

·  Πλήρεις αποζημιώσεις και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.

·      Οικονομική στήριξη για αγορά ζωοτροφών και μέτρων ατομικής προστασίας για τους κτηνοτρόφους, που υποχρεώνονται να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.

·   Να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού επιστημονικού και βοηθητικού  στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με βάρος στην Π.Ε. Κορινθίας, καθώς και οι προγραμματισμένες προσλήψεις κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού  σε όλη τη Περιφέρεια.

·  Να δοθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, ΜΑΠ, υλικοτεχνικές υποδομές, υπηρεσιακά αυτοκίνητα, για να γίνονται οι απαραίτητοι επιτόπιοι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες όλης της Πελοποννήσου. Άμεση χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους κτηνιάτρους και το λοιπό βοηθητικό προσωπικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

·    Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εντατικοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι στις μετακινήσεις των ζώων από ξένες χώρες στα σύνορα και όχι μόνο στον τελικό προορισμό. 

·       Άμεσα μέτρα εξασφάλισης της εργασίας και στήριξης των εργαζομένων συναφών επιχειρήσεων όπως είναι γαλακτοβιομηχανίες, σφαγεία, τυροκομεία  κλπ, που πλήττονται από την εξάπλωση των ζωονόσων.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ: «Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στον Δήμο Οιχαλίας»

 

Με βάση τις μετρήσεις του Δήμου Οιχαλίας για την ποιότητα του νερού σε ορισμένες Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Μελιγαλά ( πχ Μελιγαλά, Πολίχνης, Καλλιρρόης, Μαγούλας κ.α.), αναδεικνύεται πως το νερό είναι ακατάλληλο, καθώς οι τιμές των μικροβιολογικών φορτίων είναι πάνω από το όριο ασφαλείας. 

Οι συγκεκριμένες μετρήσεις εντείνουν την ανησυχία συνολικά των κατοίκων του Δήμου, δεδομένου ότι στην Δημοτική Ενότητα Μελιγαλά και συγκεκριμένα στο χωριό Καλλιρόη, δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από ένα χρόνο τώρα, η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων.

 Συγκεκριμένα η μονάδα βρίσκεται στην περίοδο Μεταβατικής Διαχείρισης και πρόκειται για ένα εκ των τριών εργοστασίων που προβλέπονται από το σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ένα έργο που είναι ΣΔΙΤ με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή εγκατάστασης και λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αντιδράσει συλλογικά αξιοποιώντας υπομνήματα, ενημερωτικές ημερίδες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα επέφερε στην ζωή τους, όπως τις επιπτώσεις στο περιβάλλον συνολικά της περιοχής.

Η κατάσταση εξελίσσεται σε ακόμα πιο επικίνδυνη, αν συνυπολογίσουμε ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπως ομολογούν επίσημα οι ιθύνοντες, η μόνη και “πρωτοποριακή" επεξεργασία, είναι η ταφή των απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, μιλούν ότι τώρα πραγματοποιείται ταφή του 80% των απορριμμάτων

Η ύπαρξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας στην περιοχή, επιβάλει την αυστηροποίηση και συστηματοποίηση των έλεγχων, με όλα τα σύγχρονα τεχνικά και επιστημονικά μέσα, για τυχόν μολύνσεις και άλλες βλαβερές επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων. Η Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή έναρξης της λειτουργίας του εργοστασίου το 2023, έθεσε το επιτακτικό ζήτημα να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και μετρήσεις, να δημιουργηθεί αρχείο για τον έλεγχο πιθανής μόλυνσης και ρύπανσης σε αέρα - γη – νερό. Παρ' όλα αυτά, εταιρεία, δήμος, περιφέρεια και κυβερνήσεις δεν πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ακόμα και σήμερα, παρά τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχουν προκύψει, όχι μόνο δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά υπάρχει και μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί το γεγονός. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουμε και τις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Αρχή, ποια μέτρα θα πάρουν ώστε:

- Να διερευνηθεί πλήρως και σε βάθος η αιτία και το μέγεθος της μόλυνσης. Να ελεγχθεί με αξιόπιστους και ολοκληρωμένους ελέγχους, δειγματοληψίες και αναλύσεις η ποιότητα των νερών ύδρευσης όλων των δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Οιχαλίας, σύμφωνα με όλες τις ισχύουσες προδιαγραφές και να δημοσιευθούν τα αποτελέσματά τους.

- Τι μέτρα πήρε η Περιφέρεια ώστε να ενημερώσει τους κατοίκους για το ακατάλληλο προς ανθρώπινη κατανάλωση νερό; Τι μέτρα πήρε ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό για ανθρώπινη χρήση των κατοίκων της περιοχής, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, μέχρι την οριστική και ασφαλή εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού νερού μέσω ενός ασφαλούς δικτύου ύδρευσης;

- Οποιαδήποτε υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων μικροβιολογικών και χημικών παραμέτρων του πόσιμου νερού, που καθορίζονται στην σχετική ΚΥΑ, να ανακοινώνεται αμέσως από την Δημοτική Αρχή και ταυτόχρονα να λαμβάνονται άμεσα μέτρα για την παροχή υγιεινού πόσιμου νερού, την προστασία της υγείας των κατοίκων στο Δήμο Οιχαλίας.

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης