Τρίτη 29 Απριλίου 2025

Πάρτι εκατομμυρίων με τα μονοπάτια!

 


    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά την «αναπτυξιακή απογείωση» του Μαινάλου από το προηγούμενο πακέτο για τα μονοπάτια ύψους 1,5 εκατομμυρίων, έρχεται τώρα η σειρά ολόκληρης της Πελοποννήσου με το Peloponnese Trails και με πακέτο ύψους 2,9 εκατομμύρια ευρώ!!!

Τώρα όμως το λένε πιο καθαρά.

«Η ευθύνη συντήρησης και αξιοποίησης των μονοπατιών» θα είναι αρμοδιότητα κοινωνικών επιχειρήσεων, αναπτυξιακών εταιρειών, ΚοινΣΕπ και άλλων φορέων επώνυμων και ανώνυμων.

Καλά θα κάνει όμως η Περιφερειακή Αρχή να μην «κουκουλώνει» τα προηγούμενα αμαρτωλά πεπραγμένα με τα μονοπάτια.

Να μας πει συγκεκριμένα:

·       Τι απέγινε με τις διεκδικήσεις 350.000 από γνωστή ΚοινΣΕπ για τα μονοπάτια;

·       Ποια τα παραδοτέα των 47 συμβάσεων ύψους 650.000 από διάφορες ΚοινΣΕπ, συλλογικότητες και διάφορους «Θ-Β»; Δίνουμε σχετικό πίνακα στη δημοσιότητα και ας ισχυρίζονται κάποιοι ότι δεν παίρνουν σεντζ για τις οικολογικές τους ευαισθησίες.

·       Τι έγινε το υπόλοιπο του ενός εκατ. ευρώ για τα μονοπάτια που δεν συμβασιοποιήθηκε την προηγούμενη περίοδο;

Καλά θα κάνουν Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές να μην εκμεταλλεύονται την αγάπη των κατοίκων για το τόπο τους και για το περιβάλλον, που προσφέρουν εθελοντικά και αμισθί για να «ταΐζουν διάφορους οικολογούντες και ευαίσθητους».

Να αναλάβουν οι ίδιοι οι Δήμοι και η Περιφέρεια τη διάνοιξη τη συντήρηση και την αξιοποίηση των μονοπατιών. Να διαχειρίζονται Δήμοι και Περιφέρεια τα εκατομμύρια ευρώ από τα διάφορα προγράμματα (εθνικά και ευρωπαϊκά) και τα ποσά από τους προϋπολογισμούς Δήμων και Περιφέρειας.

Μόνο έτσι θα γίνεται σωστή δουλειά και θα βρίσκουν μεροκάματο και κάτοικοι των ορεινών χωριών.    




Σάββατο 26 Απριλίου 2025

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : «Για τα εγκαίνια του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη»

Με τα εγκαίνια της Ολοκληρωμένης Λειτουργίας του 3ου «σκουπιδοεργοστασίου»  στην Καλλιρρόη, μπαίνουμε σε μια νέα φάση. Η επιλογή του ΣΔΙΤ που στήριξαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις από το 2012 (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ), όλες οι Περιφερειακές Αρχές και όλες, τελικά, οι Δημοτικές Αρχές, έφεραν σαν αποτέλεσμα, σήμερα που μιλάμε, το σκουπίδι να είναι πανάκριβο εμπόρευμα, πιο ακριβό και από το πορτοκάλι!

Ο λαός της Πελοποννήσου πληρώνει:

·        100 ευρώ ανά τόνο, το σκουπίδι στην πύλη της ΤΕΡΝΑ.

·        35 ευρώ ανά τόνο, για το 2025 τα σκουπίδια που θάβονται (Τέλος Ταφής).

·        Την εκτίναξη του λειτουργικού κόστους λόγω μεταφοράς και συντήρησης των μηχανημάτων των Δήμων.

Τα παραπάνω οδήγησαν σε αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη και στους 26 Δήμους της Πελοποννήσου λόγω της ΣΔΙΤ, ενώ η πλειοψηφία τους είναι υπερχρεωμένοι.

Και είναι μόνο η αρχή!

·        Ακολουθεί νέα αύξηση των Τελών Ταφής στα 45 ευρώ ανά τόνο το 2026 και στα 55 ευρώ ανά τόνο το 2027. 

·        Ακολουθεί η νέα φάση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2030 και αφορά το στόχο να καταλήγει στη χωματερή το 10% των σκουπιδιών. Αυτή η φάση προϋποθέτει την εφαρμογή τεχνολογιών «ενεργειακής ανάκτησης» που σημαίνει παραγωγή «απορριμματογενών καυσίμων» και απευθείας καύση σκουπιδιών!  Πέρα από τους κινδύνους για την υγεία, η καύση σημαίνει άλλο ένα τεράστιο κόστος εκατομμυρίων που θα βαρύνει τις πλάτες των δημοτών, αφού είναι μια πανάκριβη διαδικασία που κοστολογείται στα 90 με 100 ευρώ τον τόνο!

Εμείς  μέσα και έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια θα παλεύουμε να μην περάσουν οι αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας, αντίθετα να μειωθούν σε μια πορεία κατάργησης των ανταποδοτικών τελών.

Σταθερά θα παλεύουμε αναδεικνύοντας τη μόνη φιλολαϊκή και φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση των απορριμμάτων, που θα γίνεται από Δημόσιο Κρατικό Φορέα μακριά από την ανάμειξη ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Με πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Με χωροθέτηση των εγκαταστάσεων από το κράτος με αυστηρά επιστημονικά περιβαλλοντικά κριτήρια. Με εργαζόμενους στον κλάδο, με δικαιώματα με σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς, με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ενταγμένους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε στηρίξει τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των κατοίκων της Καλλιρρόης για προληπτικούς και συγκριτικούς ελέγχους της ποιότητας του εδάφους, του νερού και του αέρα. Όμως, ακόμα και αυτοί οι έλεγχοι δεν έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται, παρά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Οιχαλίας. Και απ’ αυτό το παράδειγμα επιβεβαιώνεται πως δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη στην πολιτική που έχει θεό το κέρδος. Πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Παρά τις «κοκορομαχίες» οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του (όλου) ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να κρύψουν την στρατηγική τους συμφωνία, με αυτή την πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την εμπορευματοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, του νερού, των υπόλοιπων υπηρεσιών, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό και τα πλατιά λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να γυρίσουν την πλάτη σε όλες αυτές τις δυνάμεις, με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, να απαιτήσουν καμία εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών, προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, καμία σκέψη για καύση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. 

 

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

Προτεινόμενο θέμα για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της 30ηςΑπριλίου 2025 Θέμα: «Ποια η προετοιμασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη νέα αντιπυρική περίοδο»

 


    Για μια ακόμη χρονιά, λίγο πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών.

Η λήξη της αντιπυρικής περιόδου του 2024 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία, με 2 νεκρούς και χιλιάδες στρέμματα καμένα. Επίσης, σημαντικές καταστροφές από πυρκαγιές, συντελέστηκαν και σε άλλους νομούς, σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις.

Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρή ανησυχία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, επιβεβαιώνουν πως πρέπει να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα για την ουσιαστική προστασία των δασών και της λαϊκής περιουσίας.

Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, για την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, αποτελούν πρόκληση, την ίδια ώρα που το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία, υπολείπονται σε χιλιάδες οργανικές θέσεις σε όλη την Ελλάδα. Πολύ περισσότερο αποτελούν κενό γράμμα, καθώς τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδινε και την περσινή αντιπυρική περίοδο, όπως και κάθε χρόνο.

Είναι γεγονός ότι η στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη τόσο για την ΕΕ όσο και για την κυβέρνηση, με τη φτηνή και κυνική δικαιολογία ότι δεν παράγει συγκριτικό πλεονέκτημα και έχει κόστος. Το ίδιο ισχύει και με την αντισεισμική, την αντιπλημμυρική προστασία και την πρόληψη τωνατυχημάτων, με τη λήψη και εγκατάσταση σύγχρονων μέσων που αποτρέπουν τα ατυχήματα.

Και βέβαια ευθύνες γι’ αυτήν τη κατάσταση έχουν και οι Περιφερειακές αλλά και οι Δημοτικές αρχές, γιατί δεν παίρνουν όσα μέτρα χρειάζεται, αλλά και γιατί δεν διεκδικούν από το κράτος την θέσπιση ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας και δασοπροστασίας με βάση τις ανάγκες ανά περιοχή, ανά Π.Ε., αλλά ουσιαστικά στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων.

Η δασική υπηρεσία στην Πελοπόννησο, όπως και πανελλαδικά, εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη. Η πολιτική και τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών στα δάση, έχει υποβαθμισθεί, χωρίς να διατίθενται τα απαιτούμενα κονδύλια. Η φύλαξη, η διάνοιξη δρόμων, ο καθαρισμός, ο εξοπλισμός και οι αναγκαίες υποδομές είναι προβληματικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ατυχήματα, ακόμα και να χάνουν τη ζωή τους αρκετοί πυροσβέστες.

Ερωτάτε η Περιφερειακή Αρχή:

·       Ποιαείναι η κατάσταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσον αφορά την πυροπροστασία;

·       Υπάρχει ολοκληρωμένος και αναλυτικός σχεδιασμός για όλη την αντιπυρική περίοδο σε συνεργασία με Π.Υ, Δασική Υπηρεσία και Δήμους, ετοιμότητας των δυνάμεών της και ειδικών μέτρων σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς και καταστροφών, στήριξης των κατοίκων, γεωργοκτηνοτρόφων και των πυροσβεστών;

·       Πως προχωρούν οι εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης της βλάστησης και των ξερών χόρτων στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών; Υπάρχει έλεγχος του δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση του και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων;

·       Έχει γίνει έλεγχος των δικτύων παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση στους ορεινούς όγκους και επέκτασή τους, καθώς και των δεξαμενών νερού και των κρουνών που υπάρχουν, ώστε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς;

·       Υπάρχει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

Προτεινόμενο θέμα για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της 30ηςΑπριλίου 2025 Θέμα: «Για τη μεταφορά των μαθητών»

Έχουμε περάσει τη μέση της σχολικής χρονιάς και δεκάδες μαθητές μετακινούνται από και προς το σχολείο τους με ευθύνη δικιά τους και των γονιών τους, γιατί οι διαγωνισμοί που πραγματοποίησε η Περιφέρεια απέβησαν άγονοι.

Επίσης, δεκάδες μαθητές χρειάζεται ώρες στο δρόμο για να πάνε το πρωί στο σχολείο και να γυρίσουν το μεσημέρι στο σπίτι τους. Αναγκάζονται, πολλές φορές για αρκετό χρονικό διάστημα, να περιμένουν μέσα στο κρύο το χειμώνα  και μέσα στη ζέστη το καλοκαίρι, έξω στην ύπαιθρο, σε μία στάση λεωφορείου ή σε μία διασταύρωση, για την ανταπόκριση λεωφορείων και ταξί.

Υπάρχουν περιπτώσεις αντισυμβατικής συμπεριφοράς των μεταφορέων όπως π.χ. επικίνδυνη οδήγηση οδηγού ταξί στην Αρκαδία, μη πραγματοποίηση δρομολογίων ΚΤΕΛ στην Κορινθία χωρίς ενημέρωση των γονέων κ.α. χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική κύρωση ή συνέπεια. 

Το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο είχε πάρει απόφαση τα παιδιά ΑμεΑ, τα νήπια, τα "πρωτάκια" του δημοτικού, να μετακινούνται με ταξί και μέχρι 2 μαθητές για κάθε δρομολόγιο.

Ενώ είναι υποχρεωτικό, να συγκροτούνται Επιτροπές Παρακολούθησης και ελέγχου της σωστής, έγκαιρης και ασφαλούς πραγματοποίησης του μεταφορικού έργου, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καν συγκροτηθεί αυτές οι επιτροπές ή στην καλύτερη των περιπτώσεων εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους.

Γενικά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που κρατάν σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα της δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη μεταφορά των μαθητών μετά τις περικοπές την περίοδο των μνημονίων, οι συνθήκες μετακίνησης από και προς το σχολείο, δεν εξασφαλίζουν τη γρήγορη, ασφαλή και με αξιοπρέπεια μεταφορά το μαθητών.

Εμείς θεωρούμε ότι, ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (οδηγών, συνοδών κ.α.) τα υπαρκτά σοβαρά προβλήματα ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ…, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών. Κι αυτό γιατί όλο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το σύστημα δημοσίων συμβάσεων διαχρονικά βασίζεται στην παντελή έλλειψη υποδομών μεταφοράς από το ίδιο το κράτος και επομένως αντικειμενικά το δικαίωμα μεταφοράς των μαθητών συνδέεται με το αν συμφέρει ή όχι κάθε ιδιώτη να αναλάβει κάποιο δρομολόγιο, ώστε να μην βγαίνουν άγονα τα δρομολόγια. Αν οι κάθε είδους ιδιοκτήτες πούλμαν, λεωφορείων, ταξί κλπ, θα διαθέσουν τα μέσα μεταφοράς που έχουν, αν θα συμφωνήσουν στις προσφερόμενες τιμές και δεν θα κρίνουν ασύμφορα τα δρομολόγια, αν δεν παραιτηθούν και δεν αποσύρουν ξαφνικά τα μέσα μεταφοράς που έχουν κλπ.

Η μόνη πρόταση που μπορεί να δώσει λύση είναι η απόκτηση από Δημόσιο Φορέα όλου του αναγκαίου στόλου οχημάτων, η πρόσληψη οδηγών & κατάλληλων συνοδών, ώστε έγκαιρα και ολοκληρωμένα να προγραμματίζονται και να πραγματοποιούνται όλα τα δρομολόγια, που χρειάζονται για την μεταφορά των μαθητών, που εντάσσονται στο «σύστημα» αυτό, χωρίς τον ασφυκτικό χιλιομετρικό περιορισμό, με ταυτόχρονη ένταξη και χρήση του στόλου αυτού σε υπόλοιπες ανάγκες και δράσεις μετακινήσεων (εκδρομές, επισκέψεις σε χώρους Πολιτισμού και Άθλησης, άλλα δρομολόγια κλπ.).

Κρίνουμε δε αναγκαίο η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης να ξεκινήσει από τα ειδικά σχολεία.

Με βάση τα παραπάνω, θα θέλαμε να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ποια δρομολόγια είχαν αποβεί άγονα, ποιες Επιτροπές Ελέγχου και παρακολούθησης μεταφοράς μαθητών δεν έχουν συγκροτηθεί και ποιες δεν έχουν λειτουργήσει καθόλου. Πώς υλοποιείται η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για μεταφορά ΑμεΑ και νηπίων. 

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης