Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

19-04-2019 Που πήγαν τα τριάκοντα αργύρια;


Στα πλαίσια της απελευθέρωσης, ιδιωτικοποίησης και άγριας εμπορευματοποίησης  της ηλεκτρικής ενέργειας, όλες οι αστικές Κυβερνήσεις, παρέδωσαν από την αρχή τις ΑΠΕ στους ιδιώτες.

Η νομοθεσία συνεχώς αλλάζει υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, διαμορφώνοντας όρους διασφάλισης μακροχρόνιας υψηλής κερδοφορίας, όπως υψηλές επιχορηγήσεις για την κατασκευή που φτάνουν περίπου 500.000€ ανά εγκατεστημένο MW και διάθεση της παραγόμενης ενέργειας κατά προτεραιότητα σε πολύ υψηλές τιμές.  
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εγκρίνει για την Περιφέρεια Πελοποννήσου άδειες εγκατάστασης ΑΠΕ 2500MW κύρια ανεμογεννήτριες και Φωτοβολταϊκά κι εξετάζει άλλες τόσες.
Το ρεύμα από τις ΑΠΕ είναι ο βασικότερος συντελεστής για τη ραγδαία αύξηση της τιμής του ρεύματος που διπλασιάστηκε στα χρόνια της κρίσης και πάνω από 350.000 λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό.
        Με τόσο ισχυρά κίνητρα, είναι βέβαιο αν δεν τους σταματήσουμε, θα γεμίσουν τα βουνά και τις ραχούλες με ανεμογεννήτριες και τα χωράφια με φωτοβολταϊκά με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην τοπική οικονομία.
Στην περίοδο της κρίσης που ο λαός μας βογκάει, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) επιχορηγήθηκαν με τεράστια ποσά.
Έχουμε στοιχεία μόνο για τα 29 από τα 103 αιολικά πάρκα που έχουν αδειοδοτηθεί και αυτά πήραν 239 εκατομμύρια Ευρώ επιχορήγηση.
Από τα 18 αιολικά πάρκα που έχουν αδειοδοτηθεί στα όρια του Δήμου Τρίπολης έχουμε στοιχεία για τα 8 και έχουν επιχορηγηθεί με 65 εκατομμύρια Ευρώ.
Στην προσπάθεια τους να περιορίσουν τις αντιδράσεις των κατοίκων για τις καταστροφές που συντελούνται για την πρόσβαση και εγκατάσταση αυτών των τεράστιων βιομηχανικών συγκροτημάτων και των δικτύων μεταφοράς του ρεύματος, καθιέρωσαν τα τριάκοντα αργύρια δηλαδή την απόδοση ενός τέλους ΑΠΕ στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες που εγκαθίστανται. Το ποσό αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται σε έργα βελτίωσης της ζωής των κατοίκων αυτών των κοινοτήτων.
Για τη χρονική περίοδο 2010-2014 έπρεπε από τα αιολικά πάρκα Σκυρίτιδας Τσεμπερού και Βαλτετσίου να έχει μπει στους λογαριασμούς των κατοίκων το ποσό των 750.000 ευρώ και τουλάχιστον άλλες 750.000 ευρώ για τη περίοδο 2014-2018. Ο Δήμος Τρίπολης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει μέχρι το 2014 να έχουν εισπράξει 1.500.000ευρω και άλλα τόσα για το 2014-2018.
Εμείς ρωτάμε, διεκδίκησαν Δήμος και Περιφέρεια αυτά τα χρήματα;
Πόσα πήραν;
Τι έργα πραγματοποίησαν στα χωριά που τα δικαιούνται;
Τι κάνουν για τα ποσά που πρέπει να εισπράξουν από τους επιχειρηματίες που έχουν εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες στα άνω Βέρβαινα, το Κορύθιο και του Σάγκα;     
Οι δυνάμεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και οι δήθεν ανεξάρτητοι συνδυασμοί που βαπτίζουν ανάπτυξη το φαγοπότι των ανεμογεννητριάδων, δεν νοιάζονται ούτε για αυτά τα ελάχιστα.
Η στάση της κάθε πολιτικής δύναμης και στο ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές.
Οι λαϊκοί άνθρωποι που ζουν στη πόλη και τα χωριά του Δήμου Τρίπολης να απαντήσουν με τη ψήφο τους: Θέλουν δημοτική και περιφερειακή αρχή, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους που θα υπηρετούν την κυβέρνηση, τους εταίρους της ΕΕ, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για να πλουτίζουν στην πλάτη του; Ή θέλουν αγωνιστές που θα δουλεύουν μαζί με το λαό του Δήμου Τρίπολης, θα τον κινητοποιούν, θα μπαίνουν μπροστά και θα διεκδικούν μαζί του, θα είναι υπερασπιστές των συμφερόντων του;
Καλούμε το λαό να δυναμώσει τη Λαϊκή Συσπείρωση στους Δήμους και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού!

Βαγγέλης  Γούργαρης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Τρίπολης