Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

22-5-2019 Ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου Δήμου Ευρώτα Γιώργου Κυλάκου στο Βλαχιώτη.




Με τη σημερινή μας συγκέντρωση θέλουμε να απευθύνουμε ένα ευρύτερο κάλεσμα για συμπόρευση με τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ για κοινούς αγώνες. Οι αλλαγές, η ανατροπή που έχουν ανάγκη οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, η φτωχολογιά, θα έρθει από τα κάτω, με οργάνωση και αγώνα παντού.

Χορτάσαμε από δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους δήθεν ανεξάρτητους, δήθεν ακομμάτιστους, που το μόνο που έκαναν ήταν να σκύβουν το κεφάλι, να εφαρμόζουν κατά γράμμα τα μνημόνια, της εντολές της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Θα ήθελα να θυμίσω ότι στις προηγούμενες εκλογές ήμασταν τρεις συνδυασμοί. Ο δικός μας, της Λαϊκής Συσπείρωσης και δύο ανεξάρτητοι. Ο πρώτος “ανεξάρτητος” αφού δεν κατάφερε να κάτσει στην καρέκλα του δημάρχου εγκατέλειψε και τον συνδυασμό του και τον κόσμο που τον ψήφισε, από την πρώτη στιγμή, ούτε καν ορκίστηκε!
Ο δεύτερος “ανεξάρτητος” τα παράτησε στη μέση της θητείας του!
Το σημαντικό όμως είναι να δούμε τι προίκα μας άφησαν οι “ανεξάρτητοι” δήμαρχοι και οι  “ανεξάρτητοι” δημοτικοί σύμβουλοι , που τώρα ζητάνε πάλι την ψήφο σας.
Είμαστε ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που προχώρησε σε κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών για χρέη στο δήμο! Κατασχέσεις στην φτωχολογιά που αδυνατούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της και συνέχισαν ακόμα και σε περιόδους που ο δήμος μας ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είναι παράνομο!
Είμαστε ο δεύτερος δήμος στην Ελλάδα, που με το κόλπο της αεροφωτογράφισης, μας αυξήθηκαν τα τετραγωνικά με συνέπεια να πληρώνουμε περισσότερα δημοτικά τέλη! Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, πληρώσαμε και 200.000 ευρώ από το ταμείο του δήμου δηλαδή από την τσέπη μας!
Το έργο όμως έχει και συνέχεια: οι 200.000 ευρώ για αυτό το έργο δόθηκαν στον ίδιο εργολάβο! Ενώ θα έπρεπε να γίνει με δημόσιο διαγωνισμό! Το σπάσανε και σε 25άρια ώστε να μπορέσουν να κάνουν απευθείας ανάθεση. Δηλαδή προσωπικό αλισβερίσι με τον εργολάβο! Αυτοί είναι! Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τί σημαίνει αυτό! Βέβαια οι απευθείας αναθέσεις δεν σταματούν εδώ, έχουν γίνει “μόδα” στον δήμο μας. Με αποτέλεσμα οι επιτροπές που φτιάχνουν μεταξύ τους να παραλαμβάνουν έργα άχρηστα ή μισοτελειωμένα!
Στον βιολογικό θρηνήσαμε τρείς συνανθρώπους μας και ρουθούνι δεν άνοιξε! Το οδικό δίκτυο Σκάλας – Βλαχιώτη είναι σε άθλια κατάσταση και προκαλεί ζημιές στα αυτοκίνητά μας, αλλά  κατά τα άλλα έρχεται η ανάπτυξη!!
Ποτέ δεν έφεραν αντίρρηση σε εργολάβο! Τους έδιναν απλόχερα όσες παρατάσεις ήθελαν! Έργα που θα έπρεπε να τελειώσουν σε 5-6 μήνες τραβάγανε χρόνια!
Να πάμε τώρα στον βασικό πυλώνα της οικονομίας του δήμου μας, την αγροτική παραγωγή. Το 60% της Λακωνικής παραγωγής ,παράγεται στον δήμο μας και παρόλα αυτά εμείς που ζούμε και εργαζόμαστε εδώ, δουλεύουμε περισσότερο, επιχειρήσεις κλείνουνε, δρόμους δεν έχουμε, υγεία δεν έχουμε, όταν βρέχει πλημμυρίζουμε και πληρώνουμε όλο και περισσότερα.
Τεράστιες οι καταστροφές από τις πλημύρες και την χαλαζόπτωση στην αγροτική μας παραγωγή και σε οικιακό εξοπλισμό. Μέχρι και ανθρώπινη ζωή θρηνήσαμε εδώ στο Βλαχιώτη! Πέντε χρόνια δημοτικός σύμβουλος σε πέντε συνεχόμενους προϋπολογισμούς, όσο και να φώναζα δεν διαθέσανε ούτε ένα ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία του δήμου μας!
Εσείς τι λέτε δεν ήξεραν όλα αυτά τα χρόνια για τον Βορβά και τον Ευρώτα; Και ήξεραν και τα ξέρουν, αλλά έλα που η Ε.Ε δεν δικαιολογεί τέτοια έργα γιατί δεν τους αποφέρουν κέρδη μιας και δεν συμφωνούν ,όπως λένε με την σχέση “κόστους- οφέλους”! Παράλληλα το κόστος παραγωγής μεγαλώνει, η απληρωσιά, οι εξευτελιστικές τιμές, οι φόροι , τα χαράτσια παραμένουν.
Η Κ.Α.Π( Κοινή Αγροτική Πολιτική) της Ε.Ε και τα μνημόνια της, που όλες οι κυβερνήσεις ασπάζονται, όλες οι περιφέρειες εφαρμόζουν , μαζί με τους δήμους δεν σταματούν εδώ! Έρχονται νέα χαράτσια !
Μείωση του αφορολόγητου για τους αγρότες κατά 3.000 ευρώ! Περικοπές σε επιδοτήσεις – ενισχύσεις! Ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδάτων, περιβαλλοντικό τέλος στο νερό της άρδευσης – ύδρευσης.
Τι λένε για όλα αυτά οι δήθεν ανεξάρτητοι που ζητάνε την ψήφο σας; Ποιός είναι ο στόχος της πολιτικής τους; Εμείς το λέμε καθαρά ότι σκοπός τους είναι να καταστρέψουν τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, να κάνουν την καλλιέργεια ασύμφορη, έτσι ώστε να παραδώσουν τα χωράφια τους τσάμπα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και νεοτσιφλικάδες! Για σκεφτείτε αν όλο αυτό το σύστημα της παραγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, δηλαδή της καθημερινής μας διατροφής περάσει σε λίγα χέρια; ΜΑΥΡΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΑΓΕ!
Αυτή είναι η πολιτική τους και αυτή πρέπει να πολεμήσουμε! Μία πολιτική που δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, φτηνό ρεύμα στους βιομήχανους, τεράστιες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και στους αγρότες και όλους αυτούς που με την εργασία τους παράγουν όλο τον πλούτο, ΧΑΡΑΤΣΙΑ-ΦΟΡΟΥΣ -ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.
Σε όλα αυτά φέρουν τεράστιες ευθύνες και οι περιφέρεια και ο δήμος, γιατί εφαρμόζουν σε τοπικό επίπεδο την πολιτική του ξεκληρίσματος που επιβάλει η Ε.Ε.
Δύο επιλογές έχουμε:
·       Ή θα ψηφίσουμε έναν δήμαρχο δήθεν “ανεξάρτητο”, δηλαδή μία από τα ίδια, θα σταυρώσουμε τα χέρια και θα περιμένουμε το μοιραίο, δηλαδή την καταστροφή μας
·       Ή θα περάσουμε απέναντι και θα ψηφίσουμε Λαϊκή Συσπείρωση ,που με οργάνωση και συντονισμένο αγώνα θα μας ενώσει και θα διεκδικήσει πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να μείνουμε στα χωράφια μας και στα χωριά μας, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι να τρώνε οι λίγοι και οι πολλοί να υποφέρουν! Θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα. Αυτό είναι η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ιδιωτική εταιρία ΤΕΡΝΑ.
·       Η συγκεκριμένη τοποθεσία  στη θέση “Ξηροκάμπια” που θα γίνει το εργοστάσιο και ο χώρος ταφής των απορριμμάτων, είναι ακριβώς πάνω από τον μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και δίπλα στον Ευρώτα. Τί σημαίνει αυτό;
·       ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ
·       ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ
·       ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΑΝΙΟ ΤΑ ΠΙΑΔΙΑ ΜΑΣ
        ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Ο ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ και ενδέχεται και όλης της Πελοποννήσου!
Σε λίγα χρόνια θα ακούνε πορτοκάλια και ελιές Λακωνίας και θα τρέχουν μακριά! Κανείς δεν θα τα αγοράζει!
Για αυτό το θέμα θα σας μιλήσει πιο αναλυτικά ο Νίκος Γόντικας, που δίνει μάχη από το 2011, για να αποκαλύψει το έγκλημα αλλά και τις παρατυπίες και τις πλαστογραφήσεις σε μελέτες που έχουν επιστημονικά τεκμηριώσει ότι το έργο δεν πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά όλοι έκαναν τα πάντα για να το νομιμοποιήσουν!
Για την ιστορία, θέλω να σας πω ότι στο συγκεκριμένο ακατάλληλο σημείο, πήγαιναν χρόνια τα σκουπίδια του δήμου μας. Είναι τόνοι σκουπίδια παρατημένοι που λιώνουν σιγά σιγά σαπίζουν, χωρίς καμία πρόβλεψη να απομακρυνθούν. Η μόλυνση έχει ήδη αρχίσει!
Αυτό το “πρότυπο” έργο, της ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων, το υπέγραψαν όλοι οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, που σήμερα ζητούν την ψήφο σας. ΟΛΟΙ!
Επισκέφτηκα πολλές φορές την τοποθεσία και αυτό που είδα το κατήγγειλα επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο: Τα βουνά από σκουπίδια που ανάμεσα τους δούλευαν 15 τότε εργαζόμενοι, παιδιά του δήμου μας, για ένα μεροκάματο, σε άθλιες συνθήκες. Οι καταγγελίες των εργαζομένων ατελείωτες…. Απλήρωτοι για μήνες, χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, χωρίς νερό, όχι μόνο για να πιούν αλλά και να πλύνουν τα χέρια τους, χωρίς φαρμακείο, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, μιας και εκεί δεν έχει καθόλου σήμα,  δηλαδή φανταστείτε τι θα γινόταν σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, ανάμεσα σε ποντίκια, σε σάπια ζώα και τρόφιμα, ανάμεσα σε κατσαρίδες που μπαίνανε στα ρούχα τους και τις μεταφέρανε σπίτι τους, γιατί δεν είχαν ούτε έναν χώρο καθαρό να αλλάξουν, να γευματίσουν, να πιουν έναν καφέ στο διάλλειμά τους! Ο εργολάβος του δήμου δεν τους παρείχε βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Υπήρχαν καταγγελίες για αυτοκίνητα του δήμου που μετέφεραν πετρέλαιο για να δουλέψουν τα σάπια μηχανήματα του εργολάβου…. ο κατάλογος μεγάλος!
Στα δημοτικά συμβούλια που φώναζα και τους έλεγα να πάμε και μαζί, να τα δουν με τα μάτια τους, κάθε φορά μου έλεγαν ότι “πρέπει να πάμε” αλλά ποτέ δεν πήγαν. Ο Νίκος Ο Γόντικας ήρθε δύο φορές από την Τρίπολη για να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους. ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΖΗΤΑΝΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ, ΠΟΤΕ!
ΑΛΛΑ ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΜΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ, λέει ο λαός!
Μέχρι και μήνυση μου έκαναν για να με φοβίσουν, να σταματήσω τις καταγγελίες. Αλλά επειδή  όπως λέμε εμείς: ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές, αποσύρανε την μήνυση, φοβούμενοι μην τους βγουν όλα στη φόρα στα δικαστήρια.
Με την ευκαιρία αυτή, να δηλώσω ότι η Λαϊκή Συσπείρωση, θα σταθεί στο πλευρό της νεοσύστατης επιτροπής αγώνα, γιατί συμφωνεί με το πλαίσιο διεκδικήσεων της και είναι από θέση ενάντια στα ΣΔΙΤ  και την επιχειρηματική δραστηριότητα που βάζει το κέρδος πάνω από όλους και όλα!
Το ψηφοδέλτιο μας, συσπειρώνει εργάτες, αγρότες, επιστήμονες, νέους και νέες, συνταξιούχους που ζουν στο πετσί τους την κρίση και θα αγωνιστούν για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας.
Για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας, από τα βάρβαρα μέτρα.
Εδώ δεν θα βρείτε ανθρώπους της ρεκλάμας και παραγοντίσκους.
Οι πράξεις και η στάση μας, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, τίμησαν την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο κόσμος. Αποδείξαμε ότι εμάς δεν μας βάζουν στο χέρι και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.
·       Σταθήκαμε δίπλα σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση των εργαζομένων και των αγροτών, πρωτοστατήσαμε στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην ανακύκλωση.
·       Στον δίκαιο αγώνα των απολυμένων στο ΣΠΑΡΤΑ ΟΡΑΝΤΖ
·       Στο εργατικό ατύχημα που στοίχισε την ζωή τριών συνανθρώπων μας
·       Στον δίκαιο αγώνα των αγροτών μας

Διεκδικούμε και θα παλέψουμε για:

·       Μείωση των δημοτικών τελών και κατάργηση τους, σε άπορους, άνεργους, πολύτεκνους
·       Αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία του δήμου
·       Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων από το κράτος, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργική, κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή για την κάλυψη των αναγκών και την ασφάλεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Για αντισεισμική θωράκιση και προστασία.
·       Αναβάθμιση του κέντρου υγείας με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και πλήρη στελέχωσή του με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Δημιουργία φαρμακείου μέσα στο κέντρο υγείας για την παροχή δωρεάν φαρμάκων σε άπορους και άνεργους.
·       Να παγώσουν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις λογαριασμών στις λαϊκές οικογένειες, για χρέη στο δήμο
·       Στήριξη του σωματιακού αθλητισμού για να διευρυνθεί η συμμετοχή νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία στη φυσική άσκηση και τον αθλητισμό
·       Για αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
·       Για ανθρώπινες συνθήκες για μετανάστες και Ρομά.
·       Πολιτιστικά κέντρα για την νεολαία μας, χώρους ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης
·       Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα μας, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας
·       Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης
·       Στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου μας
·       Μείωση ως και κατάργηση των ανταποδοτικών υπηρεσιών
·       Διαγραφή των χρεών στις λαϊκές οικογένειες για να μην ζουν με τον εφιάλτη των πλειστηριασμών που έχει ψηφιστεί
·       Διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο κρατικό φορέα, με διαλογή στην πηγή, με επιστημονικά κριτήρια ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και υγεία των πολιτών
·       ΕΞΩ οι σκουπιδοεργολάβοι και τα τσιράκια τους. ΑΓΩΝΑΣ διαρκείας για να μην γίνει το σκουπιδοεργοστάσιο και ο ΧΥΤΥ, που θα καταστρέψει τις ζωές μας.
Σας καλούμε όλους, άσχετα με τις διαφωνίες σας να συσπειρωθείτε μαζί μας, στους αγώνες που θα δώσουμε αύριο για τη ζωή που μας αξίζει, τώρα, σήμερα στον 21ο αιώνα
Η ψήφος στο ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση,  στον δήμο, στα τοπικά , στην περιφέρεια και στη ευρωβουλή είναι ψήφος που δίνει δύναμη ,στη δύναμη σας, που γεννά ελπίδα και ανοίγει δρόμους για ένα καλύτερο αύριο.
Σας ευχαριστώ πολύ, καλούς αγώνες να έχουμε.
Καλώ στο βήμα τον σύντροφο Νίκο Γόντικα υποψήφιο στην περιφέρεια με τη Λαϊκή Συσπείρωση.