Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

21-7-2020 ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

      Στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά την συζήτηση της επερώτησης μας για την λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καταθέσαμε το παρακάτω ψήφισμα που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση και εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ζητώντας από την Περιφερειακή Αρχή να υλοποιηθούν άμεσα τα συγκεκριμένα  μέτρα που προτείνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο.



Το ψήφισμα έχει ως εξής:



 ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας κατά τη σημερινή (14-7-2020) τακτική συνεδρίασή του αφού έλαβε υπόψη ότι:

1.     Βρισκόμαστε στα μέσα της καλοκαιρινής περιόδου, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών, των οποίων ο περιορισμός της εξάπλωσης και των καταστροφικών συνεπειών τους εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τα αντιπυρικά έργα που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, τα υλικά μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν το Δασαρχείο Κυπαρισσίας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία και βέβαια την ετοιμότητα του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

2.     Το Δασαρχείο Κυπαρισσίας με τις σοβαρές ελλείψεις που έχει σήμερα σε προσωπικό και μηχανήματα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις αυξημένες υποχρεώσεις του και σε εξωτερικές δράσεις, όπως καθαρισμός βασικού οδικού δικτύου 150χλμ. περίπου, επάνδρωση του πυροφυλακίου στον Προφήτη Ηλεία Φιλιατρών, επισκευές υδατοδεξαμενών κλπ., αλλά και εσωτερικά η υπηρεσία, λόγω έλλειψης δασολόγων και άλλου υπαλληλικού προσωπικού, αδυνατεί να εκδώσει έγκαιρα αποφάσεις σε αιτήματα συνδημοτών μας (κατά του περιεχομένου των Δασικών Χαρτών, ταυτοποίησης παραχωρητηρίων, άρσης ή κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων, ποινικές υποθέσεις κλπ.) με συνέπεια να υπάρχουν χιλιάδες αιτήματα των συνδημοτών μας αναπάντητα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Λόγω έλλειψης προσωπικού αδυνατεί να απορροφήσει και το ελάχιστο ποσό των 16.000 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ), για υλοποίηση έργων αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας.

3.     Έχει πεπαλαιωμένα οχήματα που παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες και ακινητοποιούνται, αλλά και η ασφάλεια του προσωπικού τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο, αλλά το πιο τραγελαφικό είναι ότι με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει το Τμήμα Προμηθειών, Διαχείρισης Υλικού και Κρατικών Οχημάτων με την εταιρεία υγρών καυσίμων «Γ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ Α.Ε.» το κοντινότερο πρατήριο για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων του Δασαρχείου Κυπαρισσίας το βρίσκουν σε απόσταση 55χλμ. , στο Επιτάλειο Ηλείας και το Δασονομείο Γαργαλιάνων σε απόσταση 31χλμ. , στο Χανδρινό Πυλίας, με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, ταλαιπωρία προσωπικού και οχημάτων, αλλά και κατασπατάληση χρόνου.

Με βάση τα ανωτέρω το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζει ομόφωνα

Ζητεί:

1.     Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να διαθέσει τα απαραίτητα μηχανήματα και να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του δασικού οδικού δικτύου Τριφυλίας, αλλά και όλων των αναγκαίων έργων υποδομής.

2.     Από την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία να διορίσουν μόνιμο επιστημονικό και υπαλληλικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν όλες οι θέσεις και να αντικατασταθούν τα παλαιά οχήματα με καινούρια.

3.     Το Τμήμα Προμηθειών Διαχείρισης Υλικού και Κρατικών Οχημάτων να δώσει τη δυνατότητα στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας και στο Δασονομείο Γαργαλιάνων να εφοδιάζονται με καύσιμα τα οχήματά τους από τα κοντινότερα πρατήρια.





Κυπαρισσία 14-7-2020

Για το Δημοτικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος