Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Σχόλιο του Νίκου Κουτουμάνου: Για τα περί «κυκλικής οικονομίας και καθαρής Πελοποννήσου».

 


Τα περί “καθαρής Πελοποννήσου”, καλά θα κάνει να τα πει ο κ. Τατούλης στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ασέας στην Αρκαδία, που προορίζεται για χαβούζα όλης της Πελοποννήσου. Ήδη εγκαταστάθηκε το εργοστάσιο επεξεργασίας ψόφιων, σάπιων και ληγμένων προϊόντων. Αδειοδοτήθηκαν μονάδες ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, ενώ εκεί θάβεται το 90% των σκουπιδιών της μεγαλύτερης χωματερής της Πελοποννήσου.

Τα περί “καθαρής Πελοποννήσου” να τα πει στους κατοίκους της Καλλιρρόης στη Μεσσηνία, που ακόμα δεν ξεκίνησε το σκουπιδοεργοστάσιο, βρωμάει ολόκληρη η περιοχή. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Οι προτάσεις της Νέας Πελοποννήσου και του κ. Τατούλη για την «κυκλική οικονομία», είναι στην κατεύθυνση παράδοσης στο μεγάλο κεφάλαιο νέων πεδίων κερδοφορίας. Φτάνουν στο σημείο να προτείνουν «ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων ΑΣΑ και των δευτερογενών (απορριμματογενών) καυσίμων», δηλαδή καύση σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας, ό,τι πιο επικίνδυνο για την υγεία του λαού.

Ακόμα στο δισέλιδο διάγγελμα για την δήθεν «καθαρή Πελοπόννησο», με διθυράμβους, αναφέρεται στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων των ΑΠΕ σε όλη την Πελοπόννησο. Προχωρούν στην αδειοδότηση και εγκατάσταση τεράστιων αιολικών και φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων, δημιουργία μονάδων  αποθήκευσης ενέργειας σε τεράστιες και επικίνδυνες μπαταρίες λιθίου.

Ο κύριος Πτωχός ένοχα σιωπά για όλα αυτά. Όχι γιατί είναι άσχετος, όπως του καταλογίζει ο κ. Τατούλης, αλλά γιατί έχουν την ίδια πολιτική εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών σχεδίων.

Τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου που βιώνουν τα αποτελέσματα της πολιτικής τους με την ενεργειακή φτώχεια, με τις πρώτες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα (όλα μάλιστα προεκλογικά- σκεφτείτε τι θα γίνει μετεκλογικά), θα στείλουν τον λογαριασμό στις παρατάξεις των αστικών κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ρίχνοντας τους μαύρο στις επερχόμενες εκλογές του Οκτώβρη.

Θα υπερψηφίσουν τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης στους Δήμους και Περιφέρεια, όπου με συνέπεια αποκάλυψαν και αντιπάλεψαν τις επιλογές παράδοσης της ενέργειας και της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο.