Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Περιδεία σε Μονάδες της ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης πραγματοποίησε ο Νίκος Κουτουμάνος

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περιοδεία-επίσκεψη σε παραγωγικές μονάδες της ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης και στο εργοτάξιο της φαρμακοβιομηχανίας DEMO  πραγματοποίησε σήμερα (19/9/2023) κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου με επικεφαλής τον Νίκο Κουτουμάνο υποψήφιο Περιφερειάρχη, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Πελοποννήσου, ο οποίος συνοδευόταν  από τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους Νίκο Γόντικα (νυν Περιφερειακό Σύμβουλο), Παναγιώτα Πανούση (Μηχανολόγο Μηχανικό ΔΕΗ και μέλος της διοίκησης του ΕΚ Αρκαδίας), Νίκο Θεοδωράκη, (Δημοσιογράφο ΕΡΤ)

Από τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους που είχε ο κ.  Κουτουμάνος και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ψηφοδελτίου του, αναδείχτηκαν τόσο τα ιδιαίτερα εργασιακά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους της ΒΙ.ΠΕ. και της Αρκαδίας, όσο και τα  πολιτικά-οικονομικά προβλήματα της χώρας που επηρεάζουν άμεσα και τον τόπο μας, όπως είναι η ακατάσχετη ακρίβεια που εξαφανίζει μεροκάματο και μισθούς μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο εξαιτίας της ασυδοσίας των ντόπιων και ξένων οικονομικών τραστ που ελέγχουν τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με την ανοχή και υποστήριξη του αστικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρα μας. Έντονος ήταν ο προβληματισμός των εργαζομένων για το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα εργασιακά δικαιώματα που καταργεί το 5θημερο και το 8ωρο και εισάγει το θεσμό των  «συμβάσεων μηδενικής ώρας», αλλά και ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας.

Από τις συζητήσεις αναδείχτηκε και το θέμα της ενίσχυσης μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων που στα πλαίσια και της απολιγνιτοποίησης και του ευρωπαϊκού «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» ενισχύονται με ζεστό χρήμα και εγγυημένη κερδοφορία, την ώρα που οι εργαζόμενοι πληρώνουν πολύ ακριβά αυτήν την καπιταλιστική ανάπτυξη ακόμα και με τη ζωή τους.

Ο κ. Κουτουμάνος στις τοποθετήσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο πανεργατικό απεργιακό ξεσηκωμό της Πέμπτης 21 Σεπτέμβρη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της  κυβέρνησης που καταργεί τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων που είναι το 8ωρο - 5θήμερο, και με πρόσχημα την άτυπη διπλή απασχόληση νομιμοποιεί τις 13 ώρες δουλειάς, επιτρέπει στην εργοδοσία να απασχολεί τους εργαζόμενους με διάφορες μορφές απασχόλησης, γενικεύει την ελαστική εργασία, ενώ χαρακτηρίζει «ελεύθερη επιλογή» του εργαζόμενου την πολλαπλή εργασία, αποκρύβοντας ότι ο εργαζόμενος εξαναγκάζεται στη δεύτερη δουλειά γιατί δεν επαρκούν οι μισθοί πείνας για να καλύψει βασικές ανάγκες του, προσπαθεί να συγκαλύψει το νέο έγκλημα κατά των εργασιακών δικαιωμάτων με τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα για το ξεπάγωμα των 3ετιών που δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ από το 2012 που καταργήθηκαν αλλά θα ισχύσουν από το 2024 και μόνο για όσους θα αρχίσουν δουλειά τότε και εφόσον αυτή είναι μόνιμη κα σταθερή! Ακόμη ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας προστατεύοντας την απεργοσπασία, ενώ υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν παίρνει μέτρα γιατί τα θεωρεί κόστος, τόσο για τα εργατικά ατυχήματα που αυξάνονται καθημερινά με νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, που η Αρκαδία έχει θρηνήσει αρκετούς τόσο στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης όσο και πρόσφατα στη ΒΙΠΕ Τρίπολης!

Τέλος, κάλεσε τους εργαζομένους να στηρίξουν τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους δήμους για να κάνουμε τη διαφορά και να δυναμώσει η φωνή του λαού και στα συμβούλια της –μόνο κατ΄όνομα- Τοπικής Αυτοδιοίκησης.