Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Προτεινόμενο θέμα για την Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 29/2/2024. Ψήφισμα στήριξης της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγέια και την απεξάρτηση

 


Η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ απευθύνει κάλεσμα σε μαζικούς φορείς αλλά και σε Δήμους και Περιφέρειες ζητώντας την έκδοση ψηφισμάτων ενάντια στο σχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. Αντίστοιχο κάλεσμα έχει γίνει και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αιτία για αυτό αποτελεί η μεγάλη ανησυχία που έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα για την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ). Με αυτό το σχέδιο νόμου, πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας.

Το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που θα συνοδευτεί, με μπαράζ συγχωνεύσεων όλων των προγραμμάτων ανεξαρτήτου θεραπευτικής προσέγγισης (πχ στεγνά με προγράμματα υποκαταστάτων) κάτω από την ομπρέλα ενός, αποτελεί απόδειξη ότι στόχος δεν είναι ούτε η ανάπτυξη της πρόληψης, ούτε η θεραπεία, ούτε η ουσιαστική κοινωνική επανένταξη.

Η πρόβλεψη για διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημοσίων προγραμμάτων σε έναν οργανισμό, μόνο δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους. Την ίδια ώρα τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις γενικότερα, διεισδύουν όλο και περισσότερο στην κοινωνία, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες και μέσα στα σχολεία.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να βοηθηθεί ούτε ο ίδιος ο χρήστης, ούτε η οικογένεια του αλλά η προώθηση της πολιτικής «κόστος-όφελος». Αποτελεί κομμάτι της αντιναρκωτικής πολιτικής της ΕΕ και πάει πακέτο με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης και των Θεραπευτικών Προγραμμάτων.

Προβλέπεται ότι θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους του χώρου (εργασιακά δικαιώματα, εργασιακές σχέσεις, επιστημονική εξέλιξη πάνω στο πεδίο των εξαρτήσεων, κ.ά.). Θα δώσει χώρο στις ΜΚΟ, οδηγώντας στο χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης, με το ΝΠΙΔ να βασίζεται όχι μόνο στην κρατική χρηματοδότηση αλλά όλο και περισσότερο σε προγράμματα με ημερομηνία λήξης (πχ ΕΣΠΑ), σε χορηγίες και προοπτικά, ακόμα και σε νοσήλιο από τους ίδιους τους αποδέκτες, όπως δείχνει και η πείρα από χώρες της ΕΕ.

Είναι υποχρέωση του Πε. Συ. Πελοποννήσου  να δώσει μάχη, όσο περνάει από το χέρι του, για να υποστηριχθεί το Στεγνό Πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο στην Καλαμάτα, για να διαφυλαχτεί ο δημόσιος, δωρεάν χαρακτήρας των προγραμμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας και η φυσιογνωμία τους, για την στελέχωση όλων των δομών με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για νέες δομές που έχει ανάγκη η χώρα σε όλη την επικράτεια, για πλήρης, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των προγραμμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ήδη εκατοντάδες εργατικά σωματεία και άλλοι  σύλλογοι, δεκάδες Δήμοι και αρκετά Περιφερειακά Συμβούλια, έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις.

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

 

Ακολουθεί το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ με το οποίο θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε.

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ)

 Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, από την 1η Νοεμβρίου 2023, για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα για την ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων), στον οποίο θα εντάσσονται όλοι οι, μέχρι σήμερα, εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Με αυτό το σχέδιο νόμου, πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας. Η διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημόσιων προγραμμάτων σε έναν οργανισμό, μόνο δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους!

Η χρόνια υποβάθμιση, η υποστελέχωση, η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, και η μείωση της χρηματοδότησης των στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τώρα πια όμως πλήττεται όλο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας

Οι υπάρχοντες οργανισμοί και προγράμματα, ήδη διασυνδέονται μεταξύ τους, σύμφωνα με τις τρέχουσες θεραπευτικές ανάγκες, ενώ ελέγχονται και εποπτεύονται διαρκώς από το Υπουργείο Υγείας, στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

 Η Απεξάρτηση στη χώρα μας χρειάζεται ΕΝΙΣΧΥΣΗ και ΟΧΙ ΔΙΑΛΥΣΗ:

– Ενίσχυση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με μόνιμο προσωπικό, για να μπορεί να υπάρχει «θεραπευτικό συνεχές».

– Ενίσχυση των δομών με μαζικές προσλήψεις; μόνιμου προσωπικού με νέους χώρους και υλικοτεχνική υποδομή.

– Εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την κοινωνία για τη μάστιγα των ναρκωτικών από εξειδικευμένο προσωπικό και συμμετοχή των Συλλόγων Οικογένειας.

Τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις γενικότερα διεισδύουν όλο και περισσότερο στην κοινωνία, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, μέσα στα σχολεία!

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινδυνεύουν όλα τα Δωρεάν Προγράμματα Απεξάρτησης, τώρα που η κοινωνία τα έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ!

Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ)