Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

28-1-2019 Γόντικας Αισχρές διεκδικήσεις μεγαλοεργολάβων και μεγαλοπρομηθευτών σε βάρος της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σε 22 περιπτώσεις διεκδικούν 85 εκατομμύρια ευρώ.




Συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας δίνουμε στη δημοσιότητα 22 περιπτώσεις που διεκδικούνται από μεγαλοεπιχειρηματίες αποζημιώσεις στα χαρτιά, σταλίες κλπ για έργα που δεν έκαναν ποτέ, 85 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά τα ποσά πρέπει να προσθέσουμε και τόκους εκατομμυρίων ευρώ.

Διεκδικούν ακόμα και να ξαναπληρωθούν λογαριασμούς που έχουν ήδη πληρωθεί. Δεν είναι πλήρης ο κατάλογος. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις.

Από αυτές τις 22 υποθέσεις, μόνο οι 10 έχουν καταχωρηθεί στην απογραφή που ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν ένα μήνα. Οι υπόλοιπες είναι στα αζήτητα. Όλοι είναι ανευθυνοϋπεύθυνοι. Τις χειρίζονται εν κρυπτώ ο κ. Τατούλης και η κα. Νικολάκου.

Βεβαίως υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, το θερμοκήπιο, που διευκολύνει αυτές τις διεκδικήσεις και δεν είναι άλλο από το νομικό πλαίσιο που αναθέτει τις μελέτες την κατασκευή μεγάλων έργων κι έργων υποδομής σε μεγαλοεργολάβους, σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Υπάρχει όμως και η ευθύνη όσων τα στηρίζουν και τα υλοποιούν.

Όταν η Περιφερειακή Αρχή δημοπρατεί έργα εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η γη, να έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις, χωρίς να έχουν επικαιροποιηθεί οι μελέτες, να έχουν γίνει στοιχειώδεις αρχαιολογικές τομές, έρευνες κλπ τότε διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις διακοπής εργασιών, διεκδικήσεων αποζημιώσεων για έργο που ποτέ δεν έκαναν.

Μάλιστα για κάποιες από αυτές τις διεκδικήσεις έχουν εκδοθεί αποφάσεις, που ικανοποιούν τις αισχρές διεκδικήσεις των επιχειρηματιών.

Έχουμε δώσει τις αποφάσεις για αποζημιώσεις στα χαρτιά για τρία έργα (Φωκιανός-Κυπαρίσσι, Σκούρα-Πυρί, διασταύρωση προς Κούβελα) ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Κυκλοφορεί ότι έχει βγει απόφαση για αποζημίωση στα χαρτιά, για έργο που δεν έκανε η εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ πρώην συμφερόντων Φλαμπουράρη, στο Αλιευτικό Βραχατίου ύψους 900 χιλιάδων ευρώ.

Είναι γελασμένοι, η Περιφερειακή Αρχή, ο κ. Τατούλης και η κα. Νικολάκου που εν κρυπτώ χειρίζονται αυτές τις υποθέσεις αν νομίζουν ότι δεν θα μάθει ο λαός τα τεκταινόμενα.

Όχι μόνο αρνούνται να φέρουν για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή αυτές τις αμαρτίες, αλλά διευκολύνουν αυτές τις διεκδικήσεις, με σιωπηρές απορρίψεις των διεκδικήσεων, με αναβολές και καθυστερήσεις, με παραπομπές από τον Άννα στο Καϊάφα κλπ.

Όχι μόνο αρνούνται να δώσουν στοιχεία, να υιοθετήσουν προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για να θωρακίσουν τα συμφέροντα του Δημοσίου όπως πχ για κάθε μια από αυτές τις μεγάλες διεκδικήσεις να συγκροτήσει ο Περιφερειάρχης (έχει τη δυνατότητα από το Καλλικράτη) ομάδα εργασίας από ένα υπηρεσιακό στέλεχος από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, ένα από τη Νομική Υπηρεσία, ένα από τη Διεύθυνση Οικονομικού, δύο-τρία αιρετά μέλη από την Οικονομική Επιτροπή ή το Περιφερειακό Συμβούλιο, που να παρακολουθούν την υπόθεση, ώστε να μην διαχέεται η ευθύνη και να είναι όλοι ανευθυνοϋπεύθυνοι να περιοριστούν οι δυνατότητες να «πουληθεί» η υπόθεση αλλά έφθασαν και στο σημείο να δώσουν εντολές στους Προϊσταμένους να μην δώσουν τα στοιχεία στην Οικονομική Επιτροπή, να μην συντάσσουν σύντομο ιστορικό της υπόθεσης, να μην καταθέτουν γραπτά τις αποφάσεις της Υπηρεσίας απέναντι στις διεκδικήσεις αυτές.

Έφτασαν στο σημείο να λένε στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής που αναζητά συννημένα ή σχετικά έγγραφα να πάει να τα ζητήσει με εντολή εισαγγελέα.

Είναι γελασμένοι ο κ. Τατούλης και η κα. Νικολάκου αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν κάτι.

Όπως έμαθαν τα λαϊκά στρώματα τις μεθοδεύσεις και τα στοιχεία για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο κεφάλαιο, έτσι θα μάθουν και για τις μεθοδεύσεις και την κάλυψη των αισχρών διεκδικήσεων των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της Περιφέρειας, των λαϊκών στρωμάτων.

Εμείς θα εκπληρώσουμε το χρέος μας, από τη θέση της εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσα εμπόδια και να προβάλουν. Όχι μόνο θα τους αποκαλύπτουμε, αλλά θα απαιτούμε μέτρα θωράκισης της Περιφέρειας, του μόχθου και του ιδρώτα του λαού, από τις αισχρές διεκδικήσεις των καπιταλιστών για αποζημιώσεις στα χαρτιά.