Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

3-10-2019 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Γ. ΚΕΛΛΑΡΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΡΕΜΑΤΩΝ


Υπάρχουν αιτίες για τις πλημμύρες
         Για μια ακόμα φορά μπαίνουμε στην χειμερινή περίοδο, περιμένοντας τις πρώτες έντονες βροχές, ανοχύρωτοι κατά την άποψή μας όσο αφορά τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και την συντήρηση – καθαρισμό των ρεμάτων.

         Από την μια έχουμε να κάνουμε με παντελή ανυπαρξία μεγάλων απαραίτητων έργων  για την αντιπλημμυρική προστασία. Τα έργα τα οποία φέρνετε για ψήφιση σήμερα, είναι μικρής κλίμακας και αποσπασματικά όσο αφορά την αποτελεσματική προστασία των λαϊκών στρωμάτων από  πλημμυρικά φαινόμενα. Μερικά από αυτά αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από ζημιές που έγιναν από έντονα φαινόμενα, εξαιτίας ακριβώς της ανυπαρξίας μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων.
         Δεν σας καταλογίζουμε μικρότερη ευαισθησία για ένα ζήτημα που έχει άμεση σχέση με την ίδια την ζωή και την περιουσία του λαού. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό. Γιατί σχεδόν όλοι σας υπερασπίζεστε την ίδια πολιτική που δεν έχει ως προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού, την προστασία της ζωής του, του βιού του, αλλά τα επιχειρηματικά κέρδη.
         Γιατί τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, όπως και τα αντισεισμικά, είναι ανύπαρκτα ή στην καλύτερη περίπτωση ελάχιστα. Η ίδια η Ε.Ε. την οποία όλοι σας υπερασπίζεστε και πίνετε νερό στο όνομά της, τα θεωρεί ως έργα τελευταίας προτεραιότητας, δεν χρηματοδοτούνται, δεν θεωρούνται «αναπτυξιακά» γιατί η σχέση οφέλους – κόστους είναι πολύ μικρή, δεν έχουν το προσδοκώμενο κέρδος για τους επενδυτές και τους εργολάβους, δεν είναι ανταποδοτικά.
         Από την άλλη και επειδή πλέον οι Περιφέρειες έχουν αναλάβει αποκλειστικά το έργο καθαρισμού και συντήρησης των ρεμάτων, πιστεύουμε ότι είναι εντελώς ανέτοιμες όσο αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Και αυτό έχει να κάνει με μια σειρά παράγοντες όπως για παράδειγμα είναι η τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών με απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, επιστημονικό και μη, η ανυπαρξία απαραίτητου μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού.
         Και εδώ το ζήτημα είναι πολιτικό και αφορά την συνειδητή απαξίωση των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών με σκοπό την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες εργολάβους.
         Έχει αποδειχθεί στην πράξη άλλωστε ότι με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, έκτακτα φαινόμενα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν άμεσα από εργολαβίες και αναθέσεις, πέρα από το γεγονός ότι εμείς διαφωνούμε κάθετα με αυτή την πολιτική.
Να διεκδικήσουμε
         Οι Περιφέρειες θα πρέπει να μπορούν να παρεμβαίνουν  με ίδια μέσα, να έχουν μηχανικούς για τις μελέτες, χειριστές μηχανημάτων έργων και οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα απαιτείται προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο έργο της συντήρησης των ρεμάτων ξεκινώντας από την ίδια την καταγραφή και χαρτογράφηση της κατάστασης και των προβλημάτων αλλά και να   αντιμετωπίζουν τις συνέπειες  καταστροφικών φυσικών φαινομένων (πλημμύρες κ.α.), να αποκαθιστούν την ασφάλεια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και την ομαλή λειτουργία πλημμυρισμένων ρεμάτων. 
         Χρόνια τώρα κυβερνήσεις, Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές θυμούνται τα μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης μόνο όταν παρουσιάζονται τα λεγόμενα «ακραία» καιρικά και γεωλογικά φαινόμενα. Μόνο που τότε είναι αργά και θρηνούμε τις ανθρώπινες ζωές και τις υλικές ζημιές που καταγράφονται.
         Και επειδή πριν συζητούσαμε για την συγκρότηση της επιτροπής ΕΣΠΑ, εδώ θα τοποθετηθείτε όσο αφορά την προτεραιότητα που θα δίνεται στην κατασκευή απαραίτητων έργων για την προστασία της ζωής του λαού; Θα διεκδικήσετε κονδύλια όσο αφορά τέτοια έργα, κόντρα στις κατευθύνσεις και την πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων;
         Θα διεκδικήσετε την στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με απαραίτητο μόνιμο προσωπικό; Θα διεκδικήσετε κονδύλια για την οργάνωση των υπηρεσιών με μηχανολογικό εξοπλισμό και όλα τα μέσα που απαιτούνται;
         Εμείς να διευκρινίσουμε ότι θα ψηφίσουμε θετικά για όλα τα έργα και τις παρεμβάσεις που αναφέρονται στις σχετικές εισηγήσεις σε όλες τις περιοχές και τους νομούς της Περιφέρειας με επιφύλαξη όσο αφορά τα παραπάνω, επειδή πιστεύουμε ότι αν και αποσπασματικά θα βοηθήσουν στο ελάχιστο για τις ανάγκες αντιπλημμυρικής προστασίας μπροστά στον χειμώνα που έρχεται και τις δύσκολες καταστάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.