Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Τοποθέτηση Γιάννη Κελλάρη στο Πε.Συ. 28-2-2023 για την έγκριση ΜΠΕ νέας εγκατάστασης και λειτουργίας νέας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), ισχύος 57MW της ΜΟΤΟΡ-ΟΪΛ

 


Έχουμε συνηθίσει κάθε τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο να έρχονται θέματα που αφορούν γνωμοδοτήσεις επί των ΜΠΕ για νέες επενδύσεις της μοτορ- οίλ. Και μάλιστα έρχονται εκ των υστέρων αφού συνήθως οι επενδύσεις και τα αντίστοιχα έργα έχουν ήδη προχωρήσει ή ακόμα και λειτουργούν!

          Αυτό από μόνο του δείχνει ότι τα καπιταλιστικά κέρδη καλά κρατούν είτε εν μέσω κρίσης, είτε ανάπτυξης, γι αυτούς τους ενεργειακούς κολοσσούς, την ίδια ώρα που η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, πληρώνοντας ακριβά την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, της πράσινης μετάβασης που υπηρετείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, καθώς  και των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων υποφέρει και καλείται να «βολευτεί» με τα pass και τα voucher!

          Μερικά στοιχεία μόνο: Η εταιρεία κατέγραψε σχεδόν πενταπλάσια κέρδη για το πρώτο 9μηνο του 2022τα οποία ανήλθαν σε 1,27 δισ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 12,6 δισ. ευρώ. Επίσης τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν το 1 δισ. Ευρώ έναντι των 206 εκατ. ευρώ πέρσι δηλαδή περίπου 3,7 ελατομύρια την  ημέρα! Μιλάμε για τζίρους και κέρδη που πραγματικά ζαλίζουν!

          Οι επενδύσεις συνεχίζονται, με την εταιρεία να προχωρά στην ανάπτυξη του έργου «Διώρυγα Gas», ενός νέου πλωτού τερματικού σταθμού παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου – LNG, νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της στους Αγ. Θεοδώρους, με χωρητικότητα αποθήκευσης ως 210.000 κ.μ. Το έργο έχει στόχο η συγκεκριμένη περιοχή να γίνει η «νότια ενεργειακή πύλη» της χώρας, με συμβολή στην ενεργειακή κάλυψη των Βαλκανίων και από εκεί και πέρα της Ευρώπης, καθιστώντας την μοτορ –οϊλ ως βασικό κόμβο (μαζί με την Αλεξανδρούπολη και την Ρεβυνθούσα)  για την γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας και την μετατροπή της σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, μεγαλώνοντας τους ήδη υπάρχοντες κινδύνους για τον λαό και αυξάνοντας πολύπλευρα την εμπλοκή μας μπροστά στον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου!

          Αυτή είναι η πλευρά των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των οποίων και η Μοτορ-Οϊλ, που μπορεί πολλές να έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, παρόλα αυτά, τα κέρδη τους κάνουν πάρτι και εκτοξεύονται από τις υψηλές τιμές πώλησης των καυσίμων, τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και την αφαίμαξη του εισοδήματος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

          Είναι η άλλη όψη της ενεργειακής φτώχειας, που διευρύνεται για μεγάλα τμήματα του λαού, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι η κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων είναι ασύμβατη με την ανάγκη του λαού σε φτηνή και επαρκή Ενέργεια.

          Η ΜΠΕ που συζητάμε σήμερα προβλέπει μια άλλη «εμβληματική» επένδυση της τάξης των 60 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, μια  επένδυση που θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων συμπαραγωγής του Διυλιστηρίου σε 142MW από 85MW.

          Για τον μεγάλο καπιταλιστικό όμιλο σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση της μονάδας, η οποία θα συμβάλει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών της εταιρείας. Για τον λαό της περιοχής και όχι μόνο σημαίνει εκτός των άλλων μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, σε μια ήδη επιβαρυμένη και πολύπαθη περιοχή των Αγ. Θεοδώρων, όπου έχουν συσσωρευτεί πολύ μεγάλες βιομηχανίες, με πολύ υψηλό κίνδυνο επικινδυνότητας!

         

          Είμαστε αρνητικοί, καταψηφίζουμε..