Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Πρόταση απόφασης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Πε. Συ. 6-2-2023, για την «Κορινθιακή σταφίδα»


Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί τα τελευταία χρόνια με την μηδαμινή σχεδόν τιμή του προϊόντος, οξύνονται ακόμα περισσότερο σήμερα.

Ενώ η τιμή στη σταφίδα είχε ξεπεράσει τα δύο ευρώ το 2018, σήμερα για την σοδειά του 2022, κάποιοι παραγωγοί έχουν πληρωθεί με 0,70 λεπτά, άλλοι λίγο παραπάνω και πολλοί είναι ακόμα απλήρωτοι. Από τις 10 Οκτωβρίου και μετά δεν υπάρχει καν τιμή, οι σταφίδες είτε παίρνονται από την ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ και πηγαίνουν για αποθήκευση, είτε παραμένουν στις αποθήκες των παραγωγών. Αν λάβει κανείς υπόψη και τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής και διαβίωσης τα τελευταία χρόνια και φυσικά ούτε λόγος για να καλυφθεί η περσινή και προπέρσινη ζημιά, ο σταφιδοπαραγωγός βρίσκεται πλέον σε απόγνωση.

Και όλα αυτά τη στιγμή που συνεχίζεται η δραματική μείωση της παραγωγής της κορινθιακής σταφίδας την τελευταία δεκαετία συνολικά, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια, που έχουν οξυνθεί περεταίρω τα προβλήματα, η μείωση κυμαίνεται στο 20% με αποτέλεσμα  η παραγωγή που έχει απομείνει να είναι ελάχιστη σε σχέση με το παρελθόν.

Ταυτόχρονα οι εγχώριες λαϊκές ανάγκες παραμένουν ανικανοποίητες, τα προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ είναι πανάκριβα, όπως συμβαίνει σήμερα με τη σταφίδα, ενώ θα μπορούσε να διοχετευθεί και μάλιστα σε προσιτή τιμή για το λαό μας.

Η ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστια, μιας και ύστερα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σταφιδοπαραγωγών, δεσμεύτηκε για επίλυση του προβλήματος, για αγορά και με διαμεσολάβηση του κράτους των αποθεμάτων που είχαν δημιουργηθεί, κάτι που όχι μόνο δεν τήρησε, αλλά και σήμερα παραδίδει τον ιδρώτα και το βιός των αγροτών στα «νύχια» των μεγαλέμπορων και μεταποιητών.

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά πως το αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης» και «ανάπτυξης για όλους»,  που προπαγανδίζουν καθημερινά όλα τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αφήνει στο έλεος των καπιταλιστικών συμφερόντων τους αγροτοπαραγωγούς.

Από κοντά βρίσκονται τοπικοί άρχοντες, αλλά και διάφορες δυνάμεις, που αποπροσανατολιστικά  προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για το ποιος ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση.

Όλοι μαζί παίζουν παιχνίδια μαζί με τους μεγαλέμπορους και τις Α.Ε., πίσω από την πλάτη των σταφιδοπαραγωγών, με στόχο να δημιουργούνται συγχύσεις και να αποτραπούν οι οργανωμένες κινητοποιήσεις που στοχεύουν τον πραγματικό υπεύθυνο.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος των μεγαλεμπόρων, βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζών και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών διατροφικών λαϊκών αναγκών! 

Η δύσκολη και ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν, είναι αποτέλεσμα της γενικότερης καταστροφικής πολιτικής που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της στήριξης και υλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Σήμερα έχει συγκεντρωθεί πλούσια πείρα από τους σταφιδοπαραγωγούς και συνολικά από τους αγρότες της περιοχής, γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ που συνθλιβεί το εισόδημα τους, όσο και των προηγουμένων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή οποιουδήποτε άλλου νέου σχήματος κυβερνητικής συνεργασίας ετοιμάζεται μπροστά στις επερχόμενες εκλογές.

Γι αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση του συλλογικού αγώνα των σταφιδοπαραγωγών - βιοπαλαιστών αγροτών για την επιβίωσή τους, καθώς και η στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος για:

·     Αναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών των τελευταίων ετών. Άμεση επιδότηση στους αγροτοπαραγωγούς για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.

·     Με ευθύνη του κράτους να συγκεντρωθεί η παραγωγή (παλιά και νέα), με τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους παραγωγούς. Η αδιάθετη παραγωγή να διοχετευθεί εκεί που υπάρχει ανάγκη (κοινωνικές δομές κλπ).

·     Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων.

·     Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

·     Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%

·     Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.