Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Τοποθέτηση Νίκου Γόντικα στο Περιφερειακό Συμβούλιο 28-12-2023 για τη ΣΔΙΤ των απορριμμάτων.

 


Ολοκληρώνεται η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο, στο μεγάλο κεφάλαιο. Σε αυτό το οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα έβαλαν πλάτη όλες οι κυβερνήσεις δώδεκα χρόνια τώρα, η πρώην και η νυν Περιφερειακή Αρχή, οι Δημοτικές Αρχές αυτής της περιόδου. Πολλά στελέχη της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα (κυβέρνησης, Περιφέρειας, Δήμου) ανάλογα αν ήταν στην διοίκηση ή στην αντιπολίτευση άλλαζαν θέση σαν τα πουκάμισα, υπέρ ή κατά, για να μην επωμιστούν το «πολιτικό κόστος» την κατακραυγή του κόσμου.

Συνυπεύθυνες είναι και όλες οι Δημοτικές Αρχές και αυτές που κατά καιρούς «διαφωνούσαν» με αυτό το εγχείρημα όπως της Καλαμάτας, της Σπάρτης, της Τρίπολης, του Άργους-Μυκηνών, της Κορίνθου, γιατί θα μπορούσαν έστω και την ύστατη στιγμή το 2018, να μην δεσμευτούν στις υποχρεώσεις της ΣΔΙΤ, να φτιάξουν ακόμα και ξεχωριστό ΦΟΔΣΑ όσοι πραγματικά διαφωνούσαν, σύμφωνα με το με αριθμό πρωτοκόλλου 348/10-12-2018 έγγραφο του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου. Σιώπησαν ένοχα και γι’ αυτό είναι συνένοχοι στο έγκλημα.

Κάποιοι όμως παρευρισκόμενοι, αμετανόητοι γιατί συνειδητά μπήκαν μπροστά στο εγχείρημα της Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Φορέα ΣΔΙΤ, δηλώνουν  και τώρα που αποκαλύπτονται τα πράγματα περήφανοι, συγκινημένοι και δικαιωμένοι. Το ίδιο περήφανοι, δικαιωμένοι και συγκινημένοι που το 2012, 2013 παρελάμβαναν πλαστά συμβόλαια για την περίφημη ιδιωτική χωροθέτηση, που χρειάστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και την υπογραφή Τσίπρα να κάνει επίταξη των χωραφιών του κοσμάκη για να προχωρήσει το έργο. Αυτοί που το 2012-2015 ήταν στα κάγκελα ενάντια στο έργο, πέντε χρόνια μετά το 2018, υπογράφουν επιτάξεις.

ΣΔΙΤ σημαίνει να βάζει τα λεφτά ο λαός και να μπαίνουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να έχει εγγυημένη κερδοφορία ο καπιταλιστής.

Σε αυτό το έργο έχουμε 68 εκατομμύρια ευρώ επιχορήγηση (από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους θα δούμε) και 83 εκατομμύρια ευρώ δάνειο με την εγγύηση του Δημοσίου, όπως προκλητικά δήλωσε κατά το χρόνο υπογραφής του η τράπεζα που παραχώρησε το δάνειο ότι, είναι εγγυημένη η αποπληρωμή του από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας που επιβαρύνονται οι δημότες.

Είμαστε ακόμα στην αρχή και τα πρώτα μαντάτα είναι ενδεικτικά. Έχουν συσσωρευτεί εκατομμύρια ευρώ χρέη των Δήμων, και έγινε η πρώτη παρακράτηση με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών από τους ΚΑΠ για να αποδοθούν στη ΤΕΡΝΑ.

Αρκετές πρασινογάλαζες και ροζ Δημοτικές Αρχές, προχώρησαν ακόμα και σε προεκλογική περίοδο σε υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών. Σκεφτείτε τι τσουνάμι  έρχεται τώρα που στρογγυλοκάθισαν για πέντε χρόνια στους δημοτικούς θώκους.

Είχαμε πρώτη δόση αύξησης δημοτικών τελών καθαριότητας σε όλους τους Δήμους της Κορινθίας πλην Κορίνθου, στο Δήμο Ναυπλίου κατά 90%, ακόμα και στην Οιχαλία, που στη Καλλιρρόη στήθηκε το ένα σκουπιδοεργοστάσιο με το ΧΥΓΥ.

Στην Καλαμάτα αυξήθηκε από 60 ευρώ ο τόνος σε 93 ευρώ με το καλημέρα.

Στη Τρίπολη ήδη εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Δήμου ποσό 1.400.000 ευρώ για τη ΣΔΙΤ και για τη μεταφορά άλλα 200,000 ευρώ.  

Σε όλους τους Δήμους εκτινάσσονται οι δαπάνες για καύσιμα και συντήρηση των οχημάτων για να φτάνουν τα σκουπίδια στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ.

Θα δούμε και άλλα που θα προκύψουν από το Παράρτημα 6 της Σύμβασης, που καθορίζει τον αλγόριθμο και τον Μηχανισμό πληρωμών. Απομειώσεις βαφτίζουν τα πανωπροίκια που έχουν θεσμοθετηθεί.

Ένας χρόνος λειτουργίας ουσιαστικά της ΣΔΙΤ και ήρθαν τα πρώτα νόμιμα πανωπροίκια για τη ΤΕΡΝΑ.

·      4,5 εκατομμύρια ευρώ στη ΤΕΡΝΑ για να κατασκευαστούν οι κόμβοι και οι οδοί πρόσβασης στα σκουπιδοεργοστάσια και τους ΧΥΤΥ.

·      8 εκατομμύρια ευρώ στη ΤΕΡΝΑ για ικανοποίηση τριών από τις πέντε απαιτήσεις που αξίωσε η ΤΕΡΝΑ από «αλλαγές της νομοθεσίας» που προβλέπει το άρθρο 68 της ΣΔΙΤ. Για τις άλλες 2 προφανώς η εταιρεία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να πάρει άλλα 2 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις που ζητά.

Όμως οι 4 από τις 5 απαιτήσεις αφορούν υποχρεώσεις της εταιρείας που ανάγονται σε προγενέστερο χρόνο από τον χρόνο υπογραφής της ΣΔΙΤ (της σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Συγκεκριμένα η ΣΔΙΤ υπογράφηκε το 2018 και οι υποχρεώσεις της εταιρείας για ανίχνευση ραδιενεργών υλικών σε όλες τις μονάδες, για παραγωγή κομπόστ και χωνεύματος τύπου Α και για διπλή στεγάνωση στο ΧΥΤΥ της Καλλιρρόης απορρέουν από προγενέστερες διατάξεις το 2014 και οι υποχρεώσεις από την εγκατάσταση του σκουπιδοεργοστασίου και του ΧΥΤΥ στη Σκάλα σε περιοχή Natura από το 2017.

Υπογράφει τη ΣΔΙΤ η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη με αυτά τα κενά και τα παράθυρα, πληρώνει η Περιφερειακή Αρχή Νικά και σιωπά ένοχα ο νέος Περιφερειάρχης κύριος Πτωχός. Υποτίθεται ότι διαφωνούσε το 2016 όλη η ΝΔ στην Πελοπόννησο πρωτοστατούντος τον κ. Σαμαρά με τους όρους του διαγωνισμού και της ΣΔΙΤ.

Είναι πρόκληση. Κατασκευάσατε το σκουπιδοεργοστάσιο και το ΧΥΤΥ στη Σκάλα σε περιοχή Natura, δίνετε και πανωπροίκι, αντί να επιβληθούν κυρώσεις και ξεκινήσατε τη διαδικασία να απεντάξετε από Natura το χώρο που έχει κατασκευαστεί το σκουπιδοεργοστάσιο και  ο ΧΥΤΥ.

Δηλαδή αλλοίμονο σε εκείνον που θελήσει να αλλάξει ένα κεραμίδι σε αγρόκτημα που είναι σε περιοχή Natura, δεν λέμε να φτιάξει μια καινούργια οικοδομή, ενώ εσείς και η ΤΕΡΝΑ φτιάχνετε ολόκληρο σκουπιδοεργοστάσιο και ΧΥΤΥ σε περιοχή Natura και ούτε γάτα ούτε ζημιά, καμία κύρωση. Απλά ξεκινάτε τις διαδικασίες απένταξης από Natura της περιοχής.

ΕΛΛΑΣ το μεγαλείο σου, τα πάντα στο βωμό της ΤΕΡΝΑ του μεγάλου κεφαλαίου.

Τέλος αφήσατε για τους επόμενους, που πολλοί από εσάς θα ξανά είσαστε, τη «διαπραγμάτευση» για το νέο πανωπροίκι αυξημένων τιμών για τους 40.000 τόνους παραπάνω που πήγαν στην Παλαιόχουνη. Δεν τους αρκούσε που τους διευκολύνατε σπάζοντας την υποχρέωση που είχαν από την αρχική σύμβαση για ταυτόχρονη λειτουργία και των τριών σκουπιδοεργοστασίων και ΧΥΤΥ, δεν τους αρκούσαν οι συνεχής παρατάσεις που τους δώσατε για την έναρξη λειτουργίας του έργου, απαιτούν άλλο ένα πανωπροίκι.

Σαν πολλά δε μαζεύτηκαν αγαπητοί συνάδελφοι στον ένα χρόνο λειτουργείας; Σκεφτείτε τι έρχεται όταν θα αρχίσουν να δουλεύουν οι απομοιώσεις.

Σε όλα αυτά δεν υπολογίζονται οι αμοιβές των σκουπιδοεργολάβων που έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο έργο της αποκομιδής των σκουπιδιών, ή οι υποχρεώσεις από γενικότερες ρυθμίσεις της καλής Ε.Ε για όλους σας, όπως το τέλος ταφής. Ήδη η κυβέρνηση παρακράτησε από τους ΚΑΠ, για το τέλος ταφής για το 2022 και το 1ο εξάμηνα του 2023 και έρχονται και οι επόμενες παρακρατήσεις.

Έρχονται οι νέες επιβαρύνσεις για την ανακύκλωση, για το «πληρώνω όσο πετάω» και άλλα ευφάνταστα που σκαρφίζονται και υλοποιείτε.

Έρχονται και οι νέες επιβαρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα για τους 10 έως τους 15 σταθμούς μεταμορφώσεις που πρέπει να φτιαχτούν γιατί δε γίνεται να κάνουν βόλτες χιλιομέτρων οι σκουπιδιάρες από την Πύλο, την Μάνη και την Γορτυνία στη Καλλιρρόη, από το Δερβένι και το Ξυλόκαστρο στο Σπαθοβούνι, από την Ερμιονίδα και το Λεωνίδιο στη Νέα Κίο.

Και έρχονται και άλλα όπως η καύση. Το είπε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός στη πρόσφατη επίσκεψή του στη Παλαιόχουνη.

Μονόδρομος είναι λοιπόν για το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων, για την προστασία της υγείας και της τσέπης των εργαζομένων, των αγροτών των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, για την προστασία του περιβάλλοντος η κατάργηση της ΣΔΙΤ.

Η Διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από Δημόσιο Κρατικό Φορέα, μακριά από τη δράση και συμμετοχή επιχειρηματικών συμφερόντων.

Με πολιτικές μειώσεις της παραγωγής απορριμμάτων, με διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, με υγειονομική ταφή του υπολείμματος, σε χώρους που θα επιλέγονται με αυστηρά επιστημονικά και περιβαλλοντολογικά κριτήρια.

Μόνο τότε θα έχουμε διαχείριση των απορριμμάτων που θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον, την τσέπη και την υγεία των πλατειών λαϊκών στρωμάτων και τα δικαιώματα των εργαζόμενων που δουλεύουν σε αυτόν τον κλάδο.