Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Τοποθέτηση Νίκου Κουτουμάνου στο ΠΕ.ΣΥ. 27-1-2024 για την γνωμοδότηση ΜΠΕ νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.



Συζητάμε σήμερα για την εγκατάσταση 6 νέων αιολικών και 3 φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορα σημεία της Περιφέρεια Πελοποννήσου. Την ίδια ώρα που ο λαός στενάζει από την τεράστια ακρίβεια στο ρεύμα και όλα τα υπόλοιπα αγαθά, ο μισθός εξανεμίζεται μέχρι τις 16 του μήνα, οι αγρότες ξεριζώνονται από την ίδια τους την γη, ο σχεδιασμός για τις καπιταλιστικές επενδύσεις σε ΑΠΕ προχωρά κανονικά!

Ως λαϊκή συσπείρωση όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια αναδείξαμε το κύριο. Ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός που προωθείται με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της πράσινης ανάπτυξης και του πράσινου new deel!

Ότι το κριτήριο γι αυτόν τον σχεδιασμό δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για φθηνή ενέργεια αλλά τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών  ομίλων που επενδύουν στις ΑΠΕ ώστε να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους τα οποία συμπληρώνονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων ή του πράσινου ταμείου.

Ότι αυτή την ανάπτυξη την πληρώνει ο λαός με την ενεργειακή φτώχεια, την αύξηση της τιμής του ρεύματος, την πληρώνει με τα δισεκατομμύρια που κατευθύνονται ως επιχορηγήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους την ίδια ώρα που περικόπτονται δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και δεν μπορεί να ικανοποιήσει βασικές του ανάγκες, την πληρώνει με την καταστροφή του περιβάλλοντος, την αλλοίωση ολόκληρων περιοχών, την ισοπέδωση στην κυριολεξία μια σειράς βουνοκορφών, την μετατροπή γης υψηλής παραγωγικότητας σε φωτοβολταϊκά πάρκα, την καταστροφή ακόμα και περιοχών natura, που φρόντισαν να τις εντάξουν και αυτές στους σχεδιασμούς τους παρακάμπτοντας με νομοθετικές ρυθμίσεις αυτό το εμπόδιο!

Αυτήν την πολιτική την υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, τα κόμματα που πίνουν νερό στην Ε.Ε. και την καπιταλιστική ανάπτυξη, με οποιοδήποτε μίγμα διαχείρισης. Την υπηρετείτε και εσείς πιστά, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ, των υπόλοιπων αστικών δυνάμεων στην τοπική διοίκηση.

 Γιατί συμφωνείτε με την ουσία και κάθε φορά που αναγκάζεστε να διαφοροποιηθείτε, δεν εναντιώνεστε στον πυρήνα αυτής της πολιτικής αλλά το άλλοθι σας είναι να μην πάτε κόντρα στους κατοίκους των περιοχών που καταστρέφονται τα χωριά τους με την εγκατάσταση των ΑΠΕ και δίκαια ξεσηκώνονται οργανώνοντας τους αγώνες τους!

Και τι δεν ακούγαμε τα προηγούμενα χρόνια εδώ στο περιφερειακό συμβούλιο και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε, για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και την ανάπτυξη των ΑΠΕ που θα έφερνε φθηνότερο ρεύμα, για τα καλά της αειφόρου και πράσινης ανάπτυξης, ότι θα αντιμετωπίσει την ανεργία, ότι θα έχουμε μείωση της τιμής τους ρεύματος, για τα καλά που θα δουν οι Πελοποννήσιοι  από την μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο, και άλλα πολλά!

Όμως ο μύθος κατέρρευσε σχεδόν με τη γέννησή του!

Σήμερα η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες που οι ΑΠΕ συμμετέχουν με το μεγαλύτερο αναλογικά ποσοστό στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Η τιμή του ρεύματος όμως για τον λαό είναι από τις ακριβότερες σε όλη την Ευρώπη, όπου επίσης τα νοικοκυριά πληρώνουν το ρεύμα για χρυσάφι! Χώρια τα «πράσινα» χαράτσια που φουσκώνουν ακόμα περισσότερο τους λογαριασμούς, κάνοντας την «πράσινη» Ενέργεια πιο «μαύρη» κι από το ...κάρβουνο!

Εμείς λέμε ότι η χώρα μας έχει όλες τις υλικές προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε ενέργεια. Αν όλα τα μέσα κοινωνικοποιηθούν, στα πλαίσια του εθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής, με εργατική εξουσία, μπορούν σήμερα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κινδύνους για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, είναι η εκμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό το κέρδος.

Προφανώς η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων που προωθείται σε όλα σχεδόν τα βουνά της Πελοποννήσου δεν γίνεται στα πλαίσια μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά του κεφαλαίου, σκοπό έχουν αποκλειστικά το κέρδος, θυσιάζοντας γι αυτό και το περιβάλλον.

Γι αυτό και η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετη σε αυτές τις επενδύσεις και στηρίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων, κυβερνήσεων , περιφέρειας και δήμων. Όχι μόνο τις στηρίζουμε αλλά επιδιώκουμε να δημιουργηθούν παντού τέτοιες εστίες αντίστασης!

Γιατί μόνο ο ενωμένος αγώνας των κατοίκων που θα έχει στο επίκεντρο τις αιτίες και τους υπαίτιους αυτών των εγκληματικών πολιτικών μπορεί να τους παρεμποδίσει, να τους δυσκολέψει, να τους καθυστερήσει σήμερα, να τους ανατρέψει αύριο ώστε η ενέργεια ως  κοινωνικό αγαθό  και οι πλούσιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας να γίνουν πηγή πλούτου για τον λαό και όχι κατάρα στα χέρια των καπιταλιστών για μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους.