Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Πε. Συ. 29-1-2024 για την κατασκευή Υδροηλεκτρικού σταθμού (ΜΥΗΕ) 0,90MW στη Νέδα



Η δρομολόγηση κατασκευής υδροηλεκτρικού σταθμού στη Νέδα αποτελεί μια ακόμα «πράξη» στο ακριβοπληρωμένο έργο της «πράσινης μετάβασης» και της "απελευθέρωσης της ενέργειας" που την χρυσοπληρώνει ο λαός βάζοντας το χέρι βαθειά στην τσέπη με πανάκριβο ρεύμα αλλά και με περιβαλλοντολογικά εγκλήματα.

Το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) 0,90MW που η αδειοδότηση του συζητιέται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποτελεί το 1ο από τα 7 ΜΥΗΕ που προγραμματίζονται στη Νέδα και ένα από τα τουλάχιστον 33 που σχεδιάζονται συνολικά στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Ανήκουν δε, στην κατηγορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που οι επιχειρήσεις αυτού του κλάδου της οικονομίας, απολαμβάνουν ιδιαίτερης οικονομικής και νομικής στήριξης από ΕΕ και Ελληνικές κυβερνήσεις.

Οι λαϊκές αντιδράσεις για ένα εξόφθαλμα "παράλογο" έργο αναγκάζουν παρατάξεις στο ΠΕΣΥ, Δήμαρχους, αυτοδιοικητικά στελέχη, που αποτελούν παράλληλα και στελέχη κομμάτων όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, να διαφοροποιούνται και να διαφωνούν με αυτό το έργο- και σωστά- ενώ τα κόμματα και οι κυβερνήσεις τους ήταν αυτά που όλα τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν "γη και ύδωρ" βορά στην κερδοσκοπία των αρπακτικών των ΑΠΕ.

Αλήθεια, που βρίσκει το δικαίωμα ο κάθε επενδυτής να εμφανίζεται στη Νέδα, στα κορφοβούνια, στις ράχες, τα ποτάμια και να τοποθετεί υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μονάδες βιοαποβλήτων κλπ;

Ενεργεί "παράνομα"; Παραβιάζει Εθνικούς Νόμους ή Οδηγίες της ΕΕ;

Η απάντηση είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι Κυβερνήσεις βάση των Οδηγιών της ΕΕ και τη στήριξη Περιφερειών και Δήμων, παραχωρεί το δικαίωμα οι επιχειρηματίες του κλάδου να μπορούν  να βάλουν μονάδες ΑΠΕ όχι μόνο σε προστατευμένες, ή ευαίσθητες περιοχές, αλλά ακόμα και στην κορυφή του Ολύμπου!!

Γι' αυτό και οι "τοπικοαυτοδιοικιτικοί" παράγοντες πολλές φορές παρουσιάζονται ως πλασιέ των επενδύσεων των ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κ.α.) σε όλη την Πελοπόννησο διεκδικώντας και κάποια καθρεφτάκια σαν ανταλλάγματα για τους "ιθαγενείς" και κάνοντας πλάτες σε επενδύσεις και επενδυτές που έχουν εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία (Ταμείο Ανάκαμψης – Δίκαιης Μετάβασης – ΕΣΠΑ) ώστε να παίρνουν τσάμπα χρήμα. 

Και μιλάμε για πολύ χρήμα! Με βάση και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, 165 δις θα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά μέχρι το 2030 για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ κ.α. Ταυτόχρονα προωθείται η περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υδάτων, με βάση και τον «εκσυγχρονισμό» της ΡΑΑΕΥ που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των υδάτων και ΣΔΙΤ. Εκτός από την ύδρευση και την άρδευση, περιλαμβάνονται και τα έργα που αφορούν τα μικρά υδροηλεκτρικά.

Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η προώθηση της κατασκευής ΜΥΗΕ στον ποταμό της Νέδας. Το συγκεκριμένο έργο δρομολογείται άρον άρον, την ίδια ώρα που ακόμα και υπηρεσία κρατική (Τμήμα Παρακολούθησης και Προστασίας Υδατικών Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης) «δεν δύναται να γνωμοδοτήσει για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», όπως λέει στην έκθεση της διότι διαπιστώνονται ουσιώδεις ελλείψεις. Ταυτόχρονα από την ίδια την εταιρία αμφισβητείται ότι η περιοχή της Νέδας εντάσσεται στις περιοχές Υδάτων Αναψυχής, την ίδια ώρα που ο εμπλεκόμενος ιδιώτης επενδυτής δεν μπήκε στη διαδικασία να μάθει πως ο ποταμός είναι θηλυκού γένους!

Θεωρούμε δίκαιες τις ενστάσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής ενάντια στον σχεδιασμό αυτό. Γιατί ούτε θα εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα για το λαό, αντίθετα θα είναι επένδυση που ενισχύει την επιχειρηματική κερδοφορία, κάνοντας το ρεύμα πανάκριβο για την λαϊκή κατανάλωση. Ταυτόχρονα θα έχει συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη ζωή των κατοίκων της περιοχής, των επισκεπτών του εξαιρετικού οικοσυστήματος της Νέδας. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου έχει ξεκάθαρη στάση σε αντίθεση με όλες τις άλλες δυνάμεις που επικροτούν την εισβολή των επιχειρηματικών ομίλων των ΑΠΕ. Αποδεικνύεται από την ίδια την ζωή πως όποιος δεν αμφισβητεί την πολιτική της ΕΕ για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά με τους σχεδιασμούς των μεγάλων ομίλων. Η μόνη προοπτική που αναδεικνύουμε και αφορά το λαό είναι η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του συνόλου του ενεργειακού δυναμικού της χώρας, με βάση σύγχρονα επιστημονικά κριτήρια και με άξονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για επαρκή και φθηνή ενέργεια και όχι για την ικανοποίηση της κερδοφορίας μιας χούφτας ιδιωτών επενδυτών.