Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ: «Ζητούνται στοιχεία για το λιγνιτόσημο»

 


Στην εισήγηση για το 5ο ΕΑΠ που καταθέσατε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο και αναβάλλατε, προτείνετε με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Μεγαλόπολης το έργο «Δράσεις – έργα για την αύξηση της βοσκοϊκανότητας των βοσκοτόπων» με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ.

Επειδή και στα προηγούμενα ΕΑΠ έχουν ενταχθεί ανάλογα έργα για την βοσκοϊκανότητα προϋπολογισμού 260.000 ευρώ.

Επειδή η παράταξή μας επανειλημμένα γραπτά με τοποθετήσεις – επερωτήσεις, έχει ζητήσει στοιχεία γι αυτά τα έργα βοσκοϊκανότητας και αντί για απαντήσεις υβριστήκαμε και λοιδορηθήκαμε από την περιφερειακή αρχή Τατούλη, ενώ ούτε και από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή Νίκα πήραμε σαφείς απαντήσεις.

Ζητάμε στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο να μας γνωρίσετε, ποια τα έργα ή δράσεις για την βοσκοϊκανότητα των βοσκότοπων έχουν πραγματοποιηθεί με τα προηγούμενα ΕΑΠ και ποια η αποτελεσματικότητά τους που σας οδηγεί να προτείνετε στο 5ο ΕΑΠ, νέο έργο για την βοσκοϊκανότητα των βοσκότοπων, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ;

Επίσης, επειδή στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, δημιουργήθηκε ένταση για τις αμοιβές αιρετών και μη στην αναπτυξιακή ΑΡΚΑΔΙΑ Α.Ε., που διαχειρίζεται το λιγνιτόσημο, θεωρούμε επιβεβλημένο να γνωρίζει το ΠεΣυ τα τελευταία 15 χρόνια αιρετής Περιφέρειας, ποιοι αιρετοί και υπάλληλοι συνεργάτες πήραν αμοιβές και πόσα από την ΑΡΚΑΔΙΑ Α.Ε.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Κυβέρνηση – Περιφέρεια – Διοίκηση Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, να εξασφαλίσουν εστίες σε όλους τους φοιτητές. Να ανοίξουν κλειστά ξενοδοχεία για να στεγαστούν άμεσα οι φοιτητές.

 


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2024, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι επιτυχόντες για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 είναι συνολικά 3.361 νέοι φοιτητές και φοιτήτριες. Από αυτούς 2.810 κατανέμονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Καλαμάτα 1.246, Τρίπολη 586, Σπάρτη 480, Κόρινθος 282, Ναύπλιο 216) και οι υπόλοιποι στις σχολές της Πάτρας.

Για χιλιάδες εργατικές – λαϊκές οικογένειες μαζί με τη χαρά της επιτυχίας που τα παιδιά τους πέρασαν σε κάποια σχολή, προστίθεται ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα, αυτό της εύρεσης στέγης, αφού αυτή αποτελεί για πολλούς δυσβάσταχτο έως και απαγορευτικό για την διαμονή τους κόστος, στην πόλη που σπουδάζουν.

Μαζί με αυτούς που ήδη φοιτούν, εκπαιδευτικούς και άλλους νεοδιόριστους, νέα ζευγάρια που αναζητούν κατοικία κλπ η κατάσταση γίνεται αφόρητη.

Είναι γνωστό ότι στην Πελοπόννησο λειτουργεί φοιτητική εστία μόνο στην Καλαμάτα ενώ οι κλίνες που παρέχονται είναι ελάχιστες (περίπου 200) μπροστά στον αριθμό των φοιτητών.

Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση αφορούν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά και την σημερινή, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και τις Διοικήσεις του Πανεπιστημίου, γιατί δεν προχώρησαν επί χρόνια στην κατασκευή φοιτητικών εστιών, που να καλύπτουν δωρεάν τις μεγάλες ανάγκες στέγασης χιλιάδων φοιτητών – σπουδαστών, παιδιών λαϊκών οικογενειών.

Σε κάθε πόλη που υπάρχει σχολή πρέπει να υπάρχουν και φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες και στην Πελοπόννησο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ζητάμε από τους αρμόδιους, να προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή φοιτητικών εστιών, σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου ανάλογα με τις ανάγκες, χωρίς ΣΔΙΤ και χαράτσια, ώστε να δοθεί λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα της δωρεάν στέγασης χιλιάδων φοιτητών.

Μέχρι να κατασκευαστούν οι νέες εστίες, να προχωρήσουν στη μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων και άλλων κατάλληλων που υπάρχουν σε όλες τις πόλεις για την προσωρινή αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των χιλιάδων φοιτητών που δεν μπορούν να πληρώνουν ενοίκιο.

Εδώ και τώρα να καταργηθεί η πληρωμή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες της Καλαμάτας.

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Νίκος Κουτουμάνος

 

Γιάννης Κελλάρης

Κίνδυνος για τους ελαιοπαραγωγούς στην Αργολίδα.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στον αέρα είναι η δακοκτονία στις περιοχές Νέας Επιδαύρου – Αδαμίου και Τραχειάς στην Αργολίδα, αφού ο εργολάβος δακοκτονίας δήλωσε την τελευταία στιγμή «αδυναμία»!!! εκτέλεσης του συγκεκριμένου έργου.

Έχει ευθύνες η Περιφερειακή Αρχή για τυχόν απώλεια εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής.

Έχει ευθύνη η Περιφερειακή Αρχή τώρα – χθες, χωρίς καμμιά επιβάρυνση των ελαιοπαραγωγών, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να γίνει κανονικά η δακοκτονία στη περιοχή.  

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ: «Εκατομμύρια ευρώ πληρώνονται κάθε χρόνο για αποζημιώσεις, σταλίες και τόκους σε μεγαλοεργολάβους!»

 


Με αποφάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής που πάρθηκαν το προηγούμενο δίμηνο θα πληρωθούν σε δύο εργολάβους ποσά άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ για εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.

Στη μια περίπτωση η εργολαβική εταιρεία που ανέλαβε το έργο «Αποχετευτικό Δίκτυο λυμάτων Νεαπόλεως» θα εισπράξει 1,2 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει εκτελέσει καθόλου έργο, αφού το έργο δημοπρατήθηκε σε αρχαιολογικό χώρο χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι σχετικές αδειοδοτήσεις.

Στην άλλη περίπτωση πρόκειται για έργο οδοποιίας στη Μεσσηνία που δημοπρατήθηκε το 2008 με πληρωμές κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με την έγκριση απολογισμού εσόδων-εξόδων και ισολογισμού χρηματικής διαχείρισης του έτους 2023 που αποφασίστηκε στην Περιφερειακή Επιτροπή στις  4-9-2024, πληρώθηκε το 2023 άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ για εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.

Βλέπουμε ότι οι προηγούμενοι στην Οικονομική Επιτροπή, στελέχη της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, που μάλιστα κάποιοι είναι και τώρα Περιφερειακοί Σύμβουλοι, διενεργούν διάτρητους διαγωνισμούς χωρίς π.χ. να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, χωρίς να έχουν γίνει οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις, χωρίς να έχουν εκτελεστεί οι χώροι εκτέλεσης των έργων, με μελέτες μαϊμού κ.α. και εσείς σήμερα πληρώνετε εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις, σταλίες και τόκους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχη:

·        Πόσα πληρώθηκαν κατ’ έτος με βάση δικαστικές αποφάσεις την τελευταία πενταετία;

·        Ποιες από αυτές άνω των 100.000 ευρώ πήραν και για ποια αιτία;

·        Ποιες υποθέσεις διεκδίκησης σε βάρος της Περιφέρειας άνω των 100.000 ευρώ εκκρεμούν;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Απαράδεκτες συνθήκες πρόσβασης στη χαράδρα του Λούσιου!



ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ


Στη κεντρική Πελοπόννησο βρίσκονται η χαράδρα του Λούσιου και οι Ι. Μ. Φιλοσόφου και Προδρόμου.

Είναι χώροι που επισκέπτονται χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες κάθε χρόνο.

Οι δρόμοι πρόσβασης Παλαιοχώρι - Ι.Μ. Φιλοσόφου και Παλαιοχώρι Δημητσάνας - Ι.Μ. Προδρόμου είναι σε άθλια κατάσταση. Δύσκολα τον περνούν τρακτέρ και αγροτικά ενώ για επιβατικά ιδιωτικής χρήσης είναι αδιάβατοι. Οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί και επισυνάπτουμε είναι αδιάψευστοι μάρτυρες.

Επίσης είναι απαράδεκτο στο πάρκινγκ που καταλήγουν αυτοκίνητα και επισκέπτες για την Ι.Μ. Προδρόμου να μην υπάρχουν τουαλέτες και πόσιμο νερό, να δροσιστούν οι επισκέπτες που περπατούν για 20 λεπτά.

Ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχη:

Τι θα κάνετε ώστε να μην υπάρχει αυτή η ντροπή, να εξασφαλιστεί ασφαλής και αξιοπρεπής πρόσβαση των επισκεπτών στη χαράδρα του Λούσιου και στις Ι.Μ. Φιλοσόφου και Προδρόμου στη κεντρική Πελοπόννησο κοντά στη Δημητσάνα; 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης