Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Η αλήθεια για τη λίμνη του Λάδωνα.




Για πολλές δεκαετίες, κυβερνητικοί και πολιτικοί παράγοντες, Νομαρχιακές – Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές, πλειοδοτούν σε δηλώσεις για την αξιοποίηση της λίμνης του Λάδωνα, για την ανάπτυξη που θα φέρει η λίμνη και άλλα τέτοια ηχηρά.



Η πραγματικότητα όμως περιγράφεται με μια μόνο λέξη, εγκατάλειψη.

Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα ολοκληρώθηκε το 1955, 63 χρόνια μετά, ήμουν παιδάκι και γέρασα, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο δρόμος που συνδέει την Αρκαδία με την Αχαΐα. Πρόκειται για το δρόμο Μυγδαλιά, Κυράς Γεφύρι σύνδεση προς Δάφνη Καλαβρύτων περίπου 12 χιλιόμετρα.

Ειδικότερα το τμήμα που συνδέει τη λίμνη με τον επαρχιακό δρόμο Μουριά – Πουρναριά – Δάφνη είναι σε απαράδεκτη κατάσταση.

Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει σε κανένα σημείο της λίμνης δυνατότητα πρόσβασης λεωφορείου.

Ούτε από την πλευρά της Βυτίνας – Δημητσάνας – Σταμνίτσας και των άλλων τουριστικών προορισμών της Αρκαδίας ούτε από την άλλη πλευρά Πουρναριάς - Μουριάς που δεν μπορεί να περάσει λεωφορείο γιατί δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες μικρές παρακάμψεις στα δυο χωριά.

Στο τμήμα του δρόμου που έχουν γίνει παρεμβάσεις βελτίωσης, είναι εμφανή τα προβλήματα της κακής χάραξης, των κακοτεχνιών, της αδικαιολόγητης πρόωρης φθοράς ακόμη και στα πιο πρόσφατα κομμάτια.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφασίστηκαν έργα βελτίωσης στο δρόμο Κυράς Γεφύρι – Φτεριά, είναι ένα από τα χειρότερα τμήματα των παραλίμνιων δρόμων.

Αν δεν γίνουν οι αναγκαίες παραλλαγές για να διορθωθούν τα λάθη στην αρχική χάραξη και αν δεν διαπλατυνθεί ο δρόμος ώστε να έχει τουλάχιστον μια λωρίδα ανά κατεύθυνση, πολύ λίγο θα βελτιωθούν τα πράγματα στο συγκεκριμένο σημείο.

Είναι σαφές αν δεν γίνουν οι απαραίτητες υποδομές σε ευρύτερο επίπεδο δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση.

Πέρα από τις οδικές βελτιώσεις έπρεπε να έχουν γίνει στη λίμνη εγκαταστάσεις από τη Γ.Γ. Αθλητισμού και άλλους φορείς για κωπηλασία – κανό – σερφινγκ – ιστιοπλοΐα και άλλα σχετικά αθλήματα που να προπονούνται οι εθνικές ομάδες.

Οι συνθήκες της λίμνης του Λάδωνα και οι αποστάσεις από την Αθήνα είναι πολύ καλλίτερες σε σχέση π.χ με τα Γιάννενα.

Είναι συμβατή σε σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή και τις αρδεύσεις, η διατήρηση της υψηλότερης στάθμης της λίμνης τουλάχιστον για την χρονική περίοδο, αρχές Απρίλη έως τέλος Οκτώβρη, για τουριστικούς λόγους και στήριξη της υδρόβιας ζωής, κύρια της αναπαραγωγής των ψαριών.

Δεν γίνεται καμία προσπάθεια ενίσχυσης ιχθυοπανίδας της λίμνης. Μόνο ο εμπλουτισμός με άγρια πέστροφα, απόλυτα συμβατός και επιστημονικά επιβεβαιωμένος, θα στηρίξει όχι μόνο ερασιτεχνική αλλά και επαγγελματική αλιεία.

Μετά από δικές μου προτάσεις, έχει δυο φορές αποφασίσει γι΄αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά δεν υλοποιήθηκε.

Τα νερά που τροφοδοτούν τη λίμνη είναι τόσο καθαρά που θα μπορούσαν να είναι και πόσιμα, όμως η λίμνη και τα ποτάμια έχουν σοβαρά προβλήματα ρύπανσης, είναι προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν αν παρθούν τα ανάλογα μέτρα.

Το πρόσφατο φαινόμενο με τους αφρούς στον ποταμό Τράγο, που είναι ένα από τα πολλά που συμβαίνουν κατά καιρούς, επιβεβαίωσε αυτό που ζητάμε χρόνια τώρα, να γίνεται περιοδικός έλεγχος με δειγματοληψία και αναλύσεις, στα νερά των ποταμών και των χειμάρρων που καταλήγουν στη λίμνη, πράγμα που αρνείται η Περιφέρεια και οι Κρατικές Αρχές.

Αν υπήρχε θέληση για βελτιώσεις πολλά μπορούν να γίνουν με ελάχιστο κόστος όπως βελτίωση μικρών τοπικών δρόμων και διάνοιξη νέων που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους και θα προσελκύουν επισκέπτες. Να γίνουν στοχευόμενες φυτεύσεις στις ακτογραμμές με πλατάνια, λεύκες, ιτιές, καλάμια, νούφαρα και άλλα.

Για όλα αυτά και άλλα που δεν έχουμε τον χρόνο να αναλύσουμε, έχουμε κάνει επανειλημμένα προτάσεις σαν Λαϊκή Συσπείρωση αλλά και σαν παλαιότερα σχήματα.

Συναντάμε αδιαφορία και άρνηση από την Περιφερειακή Αρχή και το Κράτος, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες.

Βαγγέλης Γούργαρης

Περιφερειακός Σύμβουλος