Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

27-1-2020 Παρέμβαση του Κελλάρη Γιάννη στο ΠεΣυ για την Τουριστικής προβολής της Περιφέρειας



Φέρνετε σήμερα εδώ, μια τροποποιημένη εισήγηση που αφορά την έγκριση προγράμματος τουριστικής προβολής, αφαιρώντας από την προηγούμενη την προβολή - προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσία για το πώς αντιλαμβάνεστε την τουριστική ανάπτυξη, αλλά κυρίως δεν κρύβει ότι συντάχθηκε όπως και οι προηγούμενη σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις απαιτήσεις του ΣΕΤΕ, που αντιμετωπίζει την αναψυχή ως εμπόρευμα και μάλιστα ακριβό.

Ας μιλήσουμε λοιπόν γι αυτή την ανάπτυξη που είναι ο στόχος σας. Πολύ ωραία ακούγεται όμως εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα που σκόπιμα αποσιωπάτε για να δικαιολογήσετε και την διάθεση ενός πολύ μεγάλου ποσού που όμως θα ευνοήσει πολύ λίγους – ελάχιστους και κυρίως μεγάλους ομίλους στον κλάδο του τουρισμού αλλά και της αγροτικής οικονομίας, ακριβώς γιατί αυτή είναι η γενικότερη κατεύθυνση της πολιτικής που υπερασπίζεστε, προωθείτε και υλοποιείτε.
Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι: τουριστική ανάπτυξη από ποιον και για ποιον, με ποιο σκοπό και σε ποια κατεύθυνση, σε τελευταία ανάλυση ο τουρισμός, οι διακοπές είναι εμπόρευμα ή δικαίωμα;
Γιατί τουριστική ανάπτυξη είχαμε τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε περίοδο κρίσης στην χώρα μας, όπως βέβαια και στην Πελοπόννησο όπου λειτουργούν και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ποιοι ωφελήθηκαν όμως από αυτήν την ανάπτυξη;
Μήπως ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι στον κλάδο που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δουλεύουν κάτω από δυσμενείς συνθήκες;  Γιατί την ίδια στιγμή που τα Οσκαρ Τουρισμού πέφτουν «βροχή», την ίδια ώρα που εκτιμάται ότι φέτος θα έρθουν περίπου 12 εκατομμύρια τουρίστες, χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού πληρώνονται με 200 και 300 ευρώ, δουλεύοντας 12ωρα και 14ωρα με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο. Στις περισσότερες από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τις ατμομηχανές του τουρισμού όπως εσείς οι ίδιοι αποκαλείτε, οι συνθήκες εργασίας είναι κυριολεκτικά δραματικές. Η υπάρχουσα κλαδική ΣΣΕ εφαρμόζεται μόνο σε 200 από τα περίπου 10.000 ξενοδοχεία, ενώ η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου έχει στη διάθεσή της 14 διαφορετικές μορφές «ευέλικτης» και ελαστικής απασχόλησης για την εκμετάλλευση των εργαζομένων!
Από την άλλη, για μεγάλο μέρος των λαϊκών νοικοκυριών οι διακοπές είναι άπιαστο όνειρο, χιλιάδες είναι αυτοί που δεν πάνε καθόλου, άλλοι πολλοί περισσότεροι αρκούνται σε πολύ λίγες μέρες. Απολαμβάνοντας τα οφέλη της «ανάπτυξης για όλους» της Ν.Δ. σε συνέχεια της «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώνονται να ζουν με εισοδήματα που κάνουν το δικαίωμα στις διακοπές πολυτέλεια.
Έτσι λοιπόν μεταφράζεται για την πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού η διάθεση καθόλου ευκαταφρόνητων κονδυλίων είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε από κρατικές ενισχύσεις και άλλους πόρους για την υπόθεση της τουριστικής ανάπτυξης που στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από καπιταλιστική ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα.
Βλέποντας την πορεία της τουριστικής δραστηριότητας - ανάπτυξης, διαπιστώνουμε εύκολα ότι  ενισχύεται ο ρόλος των tour operators, η διασύνδεσή τους με τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, αλλά και η άμεση διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων απ' αυτούς.
Ενισχύεται η τάση ισχυροποίησης των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό τομέα, ενώ η τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου συνεχίζεται. Διευρύνεται η κρατική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία απορροφά ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και του ΕΣΠΑ.
Ταυτόχρονα, επιδεινώνεται η θέση των μικρών, οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεων, αλλά και των αυτοαπασχολουμένων, στα ξενοδοχεία, στην εστίαση και σε άλλες δραστηριότητες τουριστικού ενδιαφέροντος, λόγω του γεγονότος ότι είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα ελέγχου των τουριστικών ροών από τους τουριστικούς πράκτορες, αλλά και της γενίκευσης των ολοκληρωμένων πακέτων τουρισμού ("all inclusive").
Στην ουσία με το συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως και με τα προηγούμενα, δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να μοιράζετε λεφτά για να εξασφαλίσετε έτοιμη πελατεία και κέρδη σε αυτούς που κρατούν τα σκήπτρα στην υπόθεση του τουρισμού, απαλλάσσοντάς τους από έξοδα προβολής και διαφήμισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δραστηριότητες του προγράμματος που συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες, υλοποιούνται με επίκεντρο μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της περιοχής εξασφαλίζοντάς τους έτοιμη πελατεία!
Αντίστοιχα κατευθύνονται μεγάλα ποσά για την προβολή και προώθηση αγροτικών προϊόντων που στην νέα σας εισήγηση το προβάλετε ως «αγροδιατροφή» μέσω της συμμετοχής σε εκθέσεις. Και εδώ πίσω από την βιτρίνα των βραβείων για τα άριστα προϊόντα του τόπου μας, βρίσκεται η ζοφερή πραγματικότητα της εκμετάλλευσης των μικρομεσαίων αγροκτηνοτρόφων, οι αλλαγές στην χρήση γης και η προσπάθεια επιτάχυνσης συγκεντροποίησης της γης σε λίγα χέρια καθώς και η ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το μέγεθος της κοροϊδίας για την δήθεν ωφέλεια των μικρών παραγωγών από την προβολή και προώθηση, αποτελεί το ελαιόλαδο, που παρά τα πολλά βραβεία που έχει κατά καιρούς αποσπάσει αλλά και την αντίστοιχη προβολή των προηγούμενων δράσεων, ειδικά στην περιοχή μας οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί είναι αντιμέτωποι με την ίδια την επιβίωσή τους,  εξαιτίας των χαμηλών τιμών, της αύξησης του κόστους παραγωγής, της εκμετάλλευσης από τους μεγαλέμπορους, την έλλειψη κατώτερων εγγυημένων τιμών, τις καταστροφές από ασθένειες όπως ο δάκος και την ελλιπή και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτη δακοκτονία με ευθήνη των περιφερειακών αρχών.
Η θέση μας είναι ότι καμία ανάπτυξη στον τουριστικό και αγροτικό τομέα στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορεί να ωφελήσει είτε τους μικροεπαγγελματίες στον τουριστικό κλάδο είτε το εισόδημα των αγροτών, ούτε να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες για φθηνές διακοπές και φθηνά - ποιοτικά προϊόντα.
Η απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης, η διεκδίκηση στόχων πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, όπως είναι το δικαίωμα στις διακοπές, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολική πάλη του λαού για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού είναι απαραίτητος όρος για την αξιοποίηση του συνόλου των παραγωγικών δυνατοτήτων, για την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας και του αγροτοδιατροφικού τομέα, σε αναλογία με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, για μια ανάπτυξη με στόχο την λαϊκή ευημερία.