Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Άρθρο του Περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Κελλάρη Γιάννη

 



Μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας  στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Για ακόμη μια χρονιά οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί στο «έλεος» του δάκου και της αντιλαϊκής – αντιαγροτικής πολιτικής Ε.Ε., Κυβερνήσεων και Περιφερειών! 

Όπως είναι γνωστό η δακοκτονία αποτελεί μια από τις πιο βασικές επεμβάσεις προστασίας του ελαιοκάρπου από προσβολές του  δάκου της ελιάς, που υποβαθμίζει την ποιότητα και φυσικά την ποσότητα της ελιάς και κατ επέκταση και του λαδιού. Και επειδή τα προϊόντα αυτά αποτελούν βασική πηγή της διατροφής του λαού μας, είναι επίσης  σημαντικό  εξαγώγιμο προϊόν, η προστασία του θα έπρεπε να αποτελεί πρώτιστης σημασίας ζήτημα.

Παρόλα αυτά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι για άλλη μια χρονιά, με ευθύνη της κυβέρνησης και των περιφερειών που αποδέχονται και υλοποιούν την πολιτική για τη δακοκτονία, το πρόγραμμα καθυστερεί δραματικά με αποτέλεσμα την δικαιολογημένη ανησυχία και τους φόβους των ελαιοπαραγωγών για σοβαρή προσβολή της παραγωγής τους.

Όπως πρόσφατα κατήγγειλαν αγροτικοί σύλλογοι στην Πελοπόννησο, τα στοιχεία δείχνουν ότι και φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, υπάρχουν ελλείψεις στην αντιμετώπιση, με τις παγίδες να είναι λίγες και η ανάρτηση τους να γίνεται αργά,  η έναρξη του πρώτου ψεκασμού που ακολουθεί την ανάρτηση των παγίδων είναι εκτός χρόνου (σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε δεν έχει ξεκινήσει ακόμη), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πληθυσμός της πρώτης και πιο κρίσιμης γενιάς του δάκου, οι προσλήψεις γεωπόνων λίγες και καθυστερημένες, δεν φτάνουν για  εκτελεστεί σωστά το πρόγραμμα,  ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων γίνεται αργά με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείτε στη αρχή ότι υπάρχει από την προηγούμενη χρονιά.

Εξάλλου με βάση τα στοιχεία, από το 2009 οι εκάστοτε κυβερνήσεις στην κατεύθυνση υλοποίησης της πολιτικής της Ε.Ε., προχωρούν   χρόνο με το χρόνο σε σταδιακή μείωση των ποσών που διατίθενται για την προστασία των καλλιεργειών με ψεκασμούς με αποτέλεσμα η μείωση να φθάνει στο 40%! Τα κονδύλια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που ανέρχονται στα 4.285.000 ευρώ, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες για επαρκή δακοκτονία. Η κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης του προγράμματος, με την ανάθεση της όλης διαδικασίας σε εργολάβους, με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, με μπαλώματα, με κουτσουρεμένα κονδύλια, αφήνει τελικά εκτεθειμένους τους μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου όπου συζητήθηκε σχετική επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης,  καμία ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε από την Περιφερειακή Αρχή για την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ούτε υπήρχε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την στήριξη των αιτημάτων των ελαιοπαραγωγών. Μόνο διαπιστώσεις και ευχολόγια!

Όμως με μπαλώματα και ευχολόγια δεν δίνεται ουσιαστική λύση. Για να έχει θετικό αποτέλεσμα η διαδικασία της δακοκτονίας και για τον παραγωγό και για τον εργαζόμενο που θα αγοράσει το λάδι, απαιτεί άλλες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν κρατική ευθύνη, γενικευμένο σχεδιασμό - προγραμματισμό, συλλογική αντιμετώπιση, επιστημονική στήριξη, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της μικρομεσαίας αγροτιάς και την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Σε αυτή τη κατεύθυνση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και η τεράστια διαχρονική επιστημονική γνώση για τη βιολογία του δάκου αλλά και για την αντιμετώπισή του, από το επιστημονικό προσωπικό των Περιφερειών και του Υπουργείου, που σήμερα απαξιώνεται με την πολιτική των περικοπών και εκχώρησης σε ιδιώτες.

Γι αυτό σήμερα προβάλει ως επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν τα πάγια αιτήματα του αγροτικού κινήματος ώστε:

-      Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.

-      Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που ήδη έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.

-      Καμιά καθυστέρηση στις διαδικασίες για την δακοκτονία στη φετινή παραγωγή.

-      Να εξασφαλισθούν προσαυξημένα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

-      Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

-      Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, στις αρμόδιες υπηρεσίες με την εξασφάλιση όλων των μισθολογικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων καθώς και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.

 

 

Κελλάρης Γιάννης

Περιφερειακός Σύμβουλος

 Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου