Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την έγκριση Προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης Περιφέρειας για το 2022

 


Συζητάμε σήμερα για  τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Πελοποννήσου λίγες μέρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2022. Έναν προϋπολογισμό βαθιά αντιλαϊκό και ταξικό όπου αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την συνέχιση και ένταση της επίθεσης απέναντι στις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού σε μια εποχή που  η πανδημία καλπάζει, με βαριές συνέπειες για την υγεία του, αφού η κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει την αντιλαϊκή και επικίνδυνη πολιτική διαχείρισής της.  Και μέσα σε αυτές τις συνθήκες προβλέπει ακόμα πιο μειωμένες τις δαπάνες για τα νοσοκομεία, αλλά και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας!

          Και αυτός ο Προϋπολογισμός, όπως και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας, καταρτίστηκε στη βάση του υφιστάμενου αντιδραστικού πλαισίου που διέπει την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, με απόλυτη προσαρμογή στις οδηγίες του κυβερνητικού  Παρατηρητηρίου και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα πλεονάσματα που στοχεύει κι αυτή η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, για τη μείωση του ελλείμματος και την στήριξη καπιταλιστικών επενδύσεων.

Είναι  πλήρως εναρμονισμένος στην λογική ότι η Τ.Δ. είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης για την άσκηση της πολιτικής της σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, λειτουργεί ως συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων κάθε απόχρωσης, σημερινής και προηγούμενων. Αντικειμενικά είναι κι αυτός όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός αντιλαϊκός και ταξικός.

Και είναι ουτοπία τα περί «ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης» που σχεδόν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις συμφωνείτε και κάθε φορά ευαγγελίζεσθε! Διότι  υπερασπίζεστε ως εκπρόσωποι των αστικών πολιτικών κομμάτων στην τοπική διοίκηση, την κεντρική κατεύθυνση, τους προσανατολισμούς των χρηματοδοτήσεων και η ατέρμονη συζήτηση και αντιπαράθεση μεταξύ σας, κατά κύριο λόγο αφορά στα περί απορροφητικότητας των κονδυλίων και την ανάδειξη του ικανότερου διαχειριστή, σε πλευρές της χρηματοδότησης οι οποίες αναδεικνύουν και την διαπάλη συμφερόντων ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου και σε καμιά περίπτωση δεν αφορούν την κάλυψη των λαϊκών αναγκών!

Τα στοιχεία και σε αυτό το σχέδιο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αποτυπώνουν ξεκάθαρα τον σημαντικό ρόλο που έχει ανατεθεί στις περιφέρειες από το αστικό κράτος και την Ε.Ε. για  την υλοποίηση και εξειδίκευση της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε τοπικό και περιφερειακό  που ούτε ισόρροπη μπορεί να είναι ούτε φιλολαϊκή.

  Τα έσοδα που προβλέπει για το 2022, προέρχονται κι αυτά από την κλεμμένη υπεραξία των εργαζομένων και των υπέρογκων φόρων που πλήρωσε η λαϊκή πλειοψηφία, τροφοδοτώντας τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και της Ε.Ε. Μην το ξεχνάμε αυτό.

Το μεγάλο κεφάλαιο που απολαμβάνει από την κυβέρνηση φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις, γενικά και στη Πελοπόννησο θα είναι ο κύριος ωφελημένος κι αυτού του προϋπολογισμού της περιφέρειας, αφού εκεί θα καταλήξουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, τα περισσότερα κονδύλια, που προορίζονται για επενδύσεις – έργα από το ΠΔΕ, αντίστοιχα το ΠΤΑ, όπως και από το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα, για το οποία δεν έχει ούτε γνώση ούτε γνώμη το Πε.Συ.

Για έργα όμως αντιπλημμυρικής προστασίας, που πολλές περιοχές της Πελοποννήσου πλημμυρίζουν, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, χωράφια, ζωικό κεφάλαιο, σε υποδομές, δίνονται ελάχιστα, χωρίς συνολικό και επίκαιρο σχεδιασμό. Ελάχιστα είναι τα κονδύλια που προορίζονται για αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών για αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτες, με αποτέλεσμα οι περιοχές που δοκιμάστηκαν φέτος από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, να μένουν ουσιαστικά αθωράκιστες μπροστά στον κίνδυνο πλημμυρών. Ακόμα περιμένουν τα έργα στο Σχίνο Κορινθίας, μια περιοχή που κάηκε από τον περασμένο Μάιο, δηλαδή πριν από έξι ολόκληρους μήνες! Για τις υπόλοιπες περιοχές που κάηκαν τον Αύγουστο, «ζήσε Μάη μου κι αν φας τριφύλλι», που λέει και ο λαός μας!

Τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι δαπάνες της περιφέρειας για την αντισεισμική προστασία για το 2022 είναι μηδενικά! Γεγονός που σημαίνει ότι η Πελοπόννησος θα παραμένει απροστάτευτη από τους κινδύνους σεισμών, με δεδομένο ότι τα περισσότερα δημόσια κτίρια και πολλά περισσότερα ιδιωτικά, δεν έχουν ελεγχθεί ούτε με οπτικό έλεγχο, πολύ περισσότερο δεν έχουν αντισεισμική θωράκιση.

Το ίδιο ισχύει και για την αντιπυρική προστασία  αλλά και την αναγκαιότητα για έναν σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας με βάση τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες, που θα υπηρετεί την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και δεν θα αντιμετωπίζει ως «κόστος» τα επείγοντα και απαραίτητα έργα, όπως γίνεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. 

Αντίστοιχα τα κονδύλια για την προστασία από την ρύπανση του αέρα, των νερών και του εδάφους, που επιβαρύνονται από την δράση κυρίως του μεγάλου κεφαλαίου στην Πελοπόννησο είναι ελάχιστα. Επιπλέον όχι μόνο επιτρέπετε σε μεγάλες επιχειρήσεις, στα πυρηνελαιουργεία κλπ να μολύνουν το περιβάλλον, αλλά εγκρίνετε διαρκώς την εγκατάσταση ιδιωτικών ΑΠΕ που μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα την ενέργεια, μεγαλώνουν την ενεργειακή φτώχεια, πλήττουν την αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον.

Προχωράτε απρόσκοπτα την σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που ετοίμασε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή και παραδίδει τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης μακροχρόνιας κερδοφορίας  για την εταιρεία, με βαρύ οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου.

Καθηλωμένα παραμένουν τα κονδύλια για Δημόσιες δομές εκπαίδευσης καθώς και για τη μεταφορά των μαθητών, παρ’ ότι χρειάζονται περισσότερα λεωφορεία για την ασφάλεια των μαθητών, για την γρήγορη και με αξιοπρέπεια μεταφορά τους από και προς το σχολείο, ειδικά σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας.

Ο σχεδιασμός στο τεχνικό πρόγραμμα και τα κονδύλια για το αγροτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου ένα μεγάλο μέρος του είναι ασυντήρητο και κυριολεκτικά σμπαραλιασμένο  είναι ελάχιστα, τα ίδια με το 2020 σύμφωνα με την  εγκύκλιο για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των περιφερειών, δηλαδή ούτε ένα ευρώ παραπάνω κι ας υπάρχουν ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες για τέτοια έργα! 

Στην ίδια κατεύθυνση για έργα άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης παρά τα τεράστια προβλήματα με την έλλειψη νερού  σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου εξαιτίας της ανυπαρξίας υποδομών με μια σειρά από έργα κυρίως κατασκευής φραγμάτων που είναι «βαλτωμένα» επί δεκαετίες (Ασωπός, Κελεφίνα, Φιλιατρά, Λίμνη Δόξα, Λίμνη Τάκα κλπ)  καθώς και τα προβλήματα με την μόλυνση περιβάλλοντος που προκαλούνται από την ανυπαρξία, ή την προβληματική λειτουργία υποδομών αποχέτευσης (βιολογικών, αποχετευτικών δικτύων κλπ.).

Για την δακοκτονία αντίστοιχα, το κονδύλι που διατίθεται και φέτος δεν φθάνει για να καλύψει την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, παρόλο που η παραγωγή ελαιολάδου δέχεται πλήγματα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και της ανεπαρκούς χρηματοδότησης στο πρόγραμμα αντιμετώπισης ασθενειών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή και να δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες!

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, θα συνεχίσουμε  να διεκδικούμε:

·         Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.  

·         Να αποδοθούν όλοι οι πόροι που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και όλα τα οφειλόμενα σ’ αυτούς. Αύξηση της χρηματοδότησης περιφερειών και δήμων, η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση με 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πολυτελείας και την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ.  

·         Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» και του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

·         Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, Κλεισθένης, του Ν. 4623/19, μνημονικοί νόμοι) και του οικονομικού παρατηρητηρίου.

·         Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κάλυψη όλων των κενών της Περιφέρειας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης.

·         Συνολικό σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας πρόληψης και προστασίας από (πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετούς, ανέμους), βιομηχανικά και τεχνολογικά ατυχήματα, σε όλη τη Πελοπόννησο με προτεραιότητα τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.  

·         Πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών και σεισμόπληκτων, από το κράτος και την περιφέρεια για τις καταστροφές που υπέστησαν και γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, χωρίς αναθέσεις.

·         Αξιοποίηση του ΠΔΕ, των ευρωενωσιακών κονδυλίων και του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, για την σχολική στέγη, χωρίς ανταποδοτικότητα, ΣΔΙΤ και ιδιώτες.

Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους.  Αγωνιζόμαστε για σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, των ορυκτών, του νερού, των παραλιών, ιαματικών πηγών, των ορεινών όγκων και δασών, λιμανιών, αεροδρομίων και δρόμων, ζητάμε κατάργηση των διοδίων.

Στην βάση αυτών των θέσεων η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τον προϋπολογισμό και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2022.