Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Σχόλιο για την συζήτηση επερώτησης στην χθεσινή (27-5-2024), συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ., σχετικά με τα προβλήματα των δομών Υγείας στη Λακωνία.

 


        Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν επερώτηση Περιφερειακής Συμβούλου για την κατάσταση με τις δομές Υγείας στην Λακωνία.

         Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, για το οποίο ως Λαϊκή Συσπείρωση προσυπογράψαμε να έρθει ως θέμα στην ημερήσια διάταξη του Πε.Συ., πιστεύοντας ότι τα ζητήματα υγείας είναι πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να συζητιούνται ολοκληρωμένα στο Πε.Συ., ώστε να τοποθετούνται όλες οι παρατάξεις.

         Πρόκειται για μια τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε ένα νομό με μεγάλες αποστάσεις. Οι ελλείψεις συνολικά σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό στα 2 Νοσοκομεία του νομού, τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, διαμορφώνουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, ειδικά σε έκτακτα περιστατικά, ατυχήματα κλπ.

     Οι ελλείψεις στο Νοσοκομεία της Σπάρτης, επιχειρείται να καλυφθούν «με εντέλλεσθε» από τη διοικήτρια του Νοσοκομείου, μετακινώντας δηλαδή γιατρούς στο Νοσοκομείο και «αδειάζοντας» το Νοσοκομείο των Μολάων και τα Κ.Υ. του νομού.

          Οι παραιτήσεις γιατρών από το Κ.Υ. Βλαχιώτη και η άρνηση της διευθύντριας του Κ.Υ. Γυθείου για την περαιτέρω μετακίνηση γιατρών από το Κ.Υ. στο Νοσοκομείο Σπάρτης είναι χαρακτηριστικά του σημείου που έχουν φτάσει οι ίδιοι οι υγειονομικοί, που αντιδρούν και εναντιώνονται στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

         Είναι απαράδεκτη και εκδικητική η απόφαση της 6ης ΥΠΕ που έθεσε σε παύση την διευθύντρια του Κ.Υ. Γυθείου, που είπε το αυτονόητο, δηλαδή, πως οι περαιτέρω μετακινήσεις γιατρών θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο ασθενείς και κατοίκους, ειδικά σε έκτακτο περιστατικό.

         Οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν από συμβούλους της πλειοψηφίας του Πε.Συ. αποτελούν πρόκληση για το λαό της Λακωνίας και της Πελοποννήσου!

          Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων είπαν, πως δεν χρειάζονται 2 Νοσοκομεία σε απόσταση 90 χιλιομέτρων. Πως δεν χρειάζεται τα Κέντρα Υγείας να είναι εξοπλισμένα και στελεχωμένα, αρκεί να είναι σε επάρκεια το Νοσοκομείο!

          Κατά την παρέμβασή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Κουτουμάνος, ανέδειξε ότι αυτές οι απόψεις είναι επικίνδυνες και ταυτίζονται πλήρως με την πολιτική και τις οδηγίες της Ε.Ε., που ψηφίζονται από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ κ.α. στο Ευρωκοινοβούλιο και υλοποιούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ στη χώρα μας.

          Εξαιτίας αυτής της πολιτικής "αδειάζουν" τα Νοσοκομεία από γιατρούς, σοβαρές ειδικότητες λείπουν, η ύπαιθρος, τα Κ.Υ. δεν έχουν γιατρούς, ΕΚΑΒ και βασικό εξοπλισμό. Τελικά ούτε τα Νοσοκομεία, ούτε τα Κ.Υ. μπορούν να ανταπεξέλθουν και η υγεία του λαού είναι διαρκώς εκτεθειμένη.

          Την ίδια ώρα γιγαντώνεται διαρκώς ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία, γιγαντώνονται τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος της υγείας του λαού.

       Ως Λαϊκή συσπείρωση αγωνιζόμαστε ενάντια σ’ αυτήν την πολιτική και στους κινδύνους που γεννά για το λαό μας, για υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

          Διεκδικούμε:

-         Πλήρη στελέχωση των Νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων, των Κ.Υ. με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

-         Επάρκεια σε μηχανήματα και εξοπλισμό που είναι απαραίτητα για την πλήρη λειτουργία των Νοσοκομείων και των Κ.Υ.

-         Πλήρη στελέχωση και λειτουργία του ΕΚΑΒ σε όλο τον νομό.

-         Δωρεάν και δημόσιες δομές Υγείας, που να καλύπτουν τις ανάγκες. 

Τοποθέτηση Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΠΕ.ΣΥ. 27-5-2024 για την στήριξη των παραγωγών εσπεριδοειδών και πατάτας στη Πελοπόννησο.

         Έχει σημασία μέσα  από την σημερινή κουβέντα να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες για τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και πατάτας, με την διάθεση και τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων τους .

      Όσο αφορά τα εσπεριδοειδή, το πρόβλημα δεν εστιάζεται στην άμεση εισαγωγή αιγυπτιακών πορτοκαλιών στην Ελλάδα, αλλά γενικά στην ΕΕ. Καταλαβαίνετε ότι οι 1500 τόνοι που έχουν εισαχθεί κυρίως από την Αίγυπτο δεν είναι τίποτα μπρος στους 850.000 χιλιάδες τόνους που παράγει η Ελλάδα ή στους 250.000 χιλιάδες τόνους που εξάγει.

          Το πρόβλημα με την πατάτα ειδικότερα με τις Μεσσήνης που είναι μικρός ο όγκος παραγωγής, είναι άλλης φύσης, γιατί εκεί οι εισαγωγές συμπίπτουν με την έναρξη της παραγωγής με σκοπό αποκλειστικά την πτώση της τιμής. 

          Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι αθρόες εισαγωγές από Αίγυπτο σε άλλες χώρες της ΕΕ (σχεδόν 300 χιλιάδες τόνοι μέχρι στιγμής) οι οποίες μέχρι πρόσφατα τροφοδοτούνταν με πορτοκάλια σχεδόν αποκλειστικά από την Ελλάδα. Αυτό έχει σαν συνέπεια  οι μεγαλέμποροι, οι τυποποιητές, να βρίσκουν πάτημα για να πιέσουν την τιμή προς τον παραγωγό, να μένουν αδιάθετα πορτοκάλια κλπ.

          Αυτοί βέβαια είναι σίγουρο ότι θα βρουν "τις άκρες τους" για να διατηρήσουν - ακόμα και για να αυξήσουν τα κέρδη τους, και θα αξιοποιήσουν και την αιγυπτιακή παραγωγή .

          Φανταζόμαστε θα ξέρετε την «Orange Be Global», η οποία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική επιχείρηση χυμού της Ελλάδας (ή τουλάχιστον ξεκίνησε από την Ελλάδα, τη Λακωνία ) και ίσως κάποιοι να αισθάνεστε  και υπερήφανοι που μια ελληνική εταιρία γίνεται πολυεθνική και βασικός παίχτης στο εμπόριο πορτοκαλιών. Στον τύπο διαβάσαμε ότι πριν από λίγα χρόνια η συγκεκριμένη εταιρία έκλεισε συμφωνία με το κράτος της Αιγύπτου για παραχώρηση 220.000  στρεμμάτων για καλλιέργειες πορτοκαλιών!!  Και μιλάμε για διακρατικές συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και τρίτων κρατών!

          Ξέρετε πόσες είναι όλες οι εκτάσεις  που καλλιεργούνται με εσπεριδοειδή στην Ελλάδα; Είναι λίγο πάνω από 400.000 στρέμματα! – Όταν θα ξεκινήσει η «Ελληνική παραγωγή» της Αιγύπτου τι θα γίνει άραγε στην Ελλάδα; Ξέρετε τι δήλωνε πριν λίγες ο υπεύθυνος στρατηγικής ανάπτυξης της συγκεκριμένης εταιρίας; Ότι οι Έλληνες παραγωγοί δεν πρέπει να ζητάνε υψηλές τιμές, αλλά να καταλάβουν τη λειτουργία των αγορών, και ότι είναι καλύτερο να μείνεις μέσα στις αγορές χωρίς υψηλή τιμή- παρά έξω! Παραδέχτηκε  επίσης ότι, η Ελλάδα σε σχέση με την Αίγυπτο έχει αδικηθεί από τη φύση, γιατί αυτή διαθέτει άφθονο νερό, τεράστιες γαίες και κυρίως άφθονο, φθηνό και ειδικευμένο εργατικό δυναμικό!!

          Αυτή είναι η αντίληψη που κυριαρχεί σήμερα και στα κόμματα τα οποία σας στήριξαν ή ανήκετε, τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» που λέμε εμείς, γι’ αυτό και σας λέμε ότι το ενδιαφέρον σας είναι προσχηματικό!

          Η συμφωνία της ΕΕ με τρίτες χώρες σαν την Αίγυπτο για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων χύμα, και από την άλλη,  εξαγωγή από την ΕΕ βιομηχανικών προϊόντων, κεφαλαίου κλπ έχει να κάνει με τον συνολικό χαρακτήρα της ΕΕ. Είναι ένωση ιμπεριαλιστική και φρόντισε με αυτή τη συμφωνία να εξασφαλίσει ένα πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια στην Αίγυπτο. Δηλαδή οι αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιών από την Αίγυπτο είναι η άλλη όψη του νομίσματος των εξαγωγών κεφαλαίου των βιομηχανικών μονοπωλίων της ΕΕ σε διάφορους κλάδους που ξεκινούν από τον αγροτικό, και φτάνουν μέχρι και επενδύσεις για παραγωγή ενέργειας κλπ. Γι αυτή τη συμφωνία να θυμίσουμε ότι πανηγύριζε η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ήταν παρών όταν αυτή υπογραφόταν. 

          Το θέμα είναι και γεωστρατηγικό, και συνδέεται και με τις εξελίξεις στην ερυθρά θάλασσα. Η ΕΕ δίνει στην Αίγυπτο αγορά για τα αγροτικά προϊόντα της προκειμένου να την πάρει με το μέρος της. Έτσι λειτουργεί η ΕΕ: Εμπάργκο στη Ρωσία το οποίο ισχύει για τους παραγωγούς πορτοκαλιού, χάνοντας μια παραδοσιακή αγορά, αλλά το Ρώσικο πετρέλαιο, παρά το εμπάργκο, νομιμότατα εμπορεύεται από τους εφοπλιστές, Έλληνες και μη, δηλώνοντας χαμηλότερη τιμή από το πλαφόν, με όλα αυτά τα αίσχη να μεταγγίζουν καύσιμα στα ανοιχτά της Λακωνίας και της Μεσσηνίας!

          Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα και όποιος δεν την αναδεικνύει ξεκάθαρα υποκρίνεται.

          Αυτός είναι και ο χαρακτήρας της ΚΑΠ, που αφορά την εξυπηρέτηση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν, η κακή διαπραγμάτευσή της, ούτε θέμα "αστοχιών" αλλά ο συνολικός χαρακτήρας της! Γι αυτό και ξεσηκώθηκαν οι αγρότες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την ΕΕ. Σήμερα, όση την ψήφισαν και την υποστήριξαν χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει ότι μπορεί να γίνει καλύτερη για τον αγρότη. 

          Και από αυτό το βήμα καλούμε τους αγρότες να συνεχίσουν να διεκδικούν το δίκιο τους οργανώνοντας τους αγώνες τους, αλλά και να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ στις  9 Ιούνη, τη μόνη δύναμη που τα βάζει με την ΕΕ και αναδεικνύει τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα.

          Από εκεί και πέρα εμείς καταθέτουμε και στηρίζουμε τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος (ορισμένα από αυτά αναφέρονται στο κείμενο), δηλαδή:

- Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία όπως οι εφοπλιστές.

- Εγγυημένες τιμές στον αγρότη και πλαφόν στις τιμές που πουλάνε τα σούπερ μάρκετ.

- Απαγόρευση των εισαγωγών σε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και η εγχώρια παραγωγή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, να δοθεί η πράσινη ενίσχυση όπως δινόταν μέχρι πέρυσι, να μην ισχύσει καμία περικοπή στις ενισχύσεις.

- Πλήρη στελέχωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών με όλο το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό και τις απαραίτητες υποδομές - εξοπλισμό.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Πρόταση ένταξης θέματος στη επόμενη συνεδρίαση του Πε.Συ. Πελοποννήσου: Για τα προβλήματα με την επάρκεια του νερού και τα σχέδια δημιουργίας Ανώνυμης Εταιρείας διαχείρισης υδάτων στην Πελοπόννησο.

 


            Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της λειψυδρίας βρίσκονται και φέτος πολλές περιοχές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου,  με την επάρκεια και σε πολλές περιπτώσεις την ποιότητα του νερού να βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ήδη τοπικές αρχές προειδοποιούν για δύσκολες καταστάσεις μπροστά στο καλοκαίρι, εξαιτίας και του ήπιου χειμώνα, ενώ Δήμοι βρίσκονται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως είναι π.χ. ο Δήμος Βέλου Βόχας στην Κορινθία, μια περιοχή όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια, με νερό που δεν είναι πόσιμο και δεν επαρκεί για την ύδρευση, αλλά και την άρδευση.

          Πολλές άλλες περιοχές αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα έλλειψης νερού ή υφαλμύρωσης (π.χ. Αργολικός Κάμπος, Παράλιο Άστρος κ.α.), ενώ επεκτείνονται οι ζώνες όπου τα νερά χαρακτηρίζονται ακατάλληλα για πόσιμα και οικιακή χρήση, σε πολλές περιοχές, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ οι αγρότες σε πολλές περιπτώσεις, βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται.

          Την ίδια στιγμή που υπάρχουν αυτά τα τεράστια προβλήματα, πολλά από τα έργα για την κάλυψη των αναγκών σε ύδρευση και άρδευση, είτε «καρκινοβατούν» για πολλά χρόνια ως προς την κατασκευή τους, όπως είναι π.χ. το φράγμα Ασωπού στην Κορινθία, άλλα δεν έχουν ξεκινήσει, όπως π.χ. το φράγμα της Κελεφίνας στη Λακωνία, ενώ πολλά που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές και δίκτυα για να φθάσει το νερό στα χωράφια (Φιλιατρινό φράγμα, λίμνη Τάκα, Λίμνη Δόξα κλπ).

          Πολλά έργα παραμένουν για χρόνια ασυντήρητα όπως π.χ. το αντλιοστάσιο του Ανάβαλου στην Αργολίδα, όπου μεγάλες ποσότητες νερού χύνονται ανεξέλεγκτα στη θάλασσα, τη στιγμή που οι αγρότες στον Αργολικό κάμπο ποτίζουν με νερό υφάλμυρο, ενώ την ίδια ώρα δίνονται 51εκ. ευρώ για τη μεταφορά νερού στα 5στερα ξενοδοχεία της Ερμιονίδας!

          Αντίστοιχα έργα υποδομής για χρόνια υποβαθμίζονται, όπως π.χ. το δίκτυο του ΑΟΣΑΚ στην Κορινθία όπου η συντήρηση είναι πλημμελής και γίνεται καθυστερημένα, με αποτέλεσμα πολλά από τα κτήματα να μένουν κάθε χρόνο απότιστα. Πολλές  αντίστοιχες υποδομές σε ολόκληρη την Πελοπόννησο παρουσιάζουν παρόμοια  εικόνα.

          Παράλληλα δεν είναι σε προτεραιότητα έργα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο πρόβλημα της λειψυδρίας, όπως είναι έργα εμπλουτισμού και προστασίας των υδροφορέων, εξοικονόμησης νερού (μικρά φράγματα, λιμνοδεξαμενές κλπ), αφού δεν είναι επιλέξιμα από την Ε.Ε., μπαίνοντας κάθε φορά στη ζυγαριά του «κόστους – οφέλους» με κριτήριο το κέρδος!

          Το αποτέλεσμα είναι τεράστιες ποσότητες νερού που θα μπορούσαν καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών να πάνε κάθε χρόνο χαμένες και να μην αξιοποιούνται. Για παράδειγμα το επεξεργασμένο νερό των βιολογικών καθαρισμών χάνεται είτε στη θάλασσα, είτε στα ποτάμια στις περισσότερες περιοχές και δεν αξιοποιείται για την άρδευση καλλιεργειών, ενώ υπάρχει τέτοια  δυνατότητα, αφού απουσιάζουν οι αντίστοιχες υποδομές.

          Η  κλιματική αλλαγή γίνεται κάθε φορά το άλλοθι για να δικαιολογηθεί αυτή η κατάσταση και για να καλυφθούν οι πραγματικές αιτίες και ευθύνες, που είναι η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων, περιφερειακών και Δημοτικών αρχών που εφαρμόζουν στο έπακρον ένα πλαίσιο για την διαχείριση του νερού στη βάση των αντιδραστικών οδηγιών της Ε.Ε., που το μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα για τα λαϊκά στρώματα και τους αγρότες και πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν σε αυτό.    

          Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για παραπέρα εμπορευματοποίηση των υδάτων με οδηγό την Ανώνυμη Εταιρεία διαχείρισης που έχει ήδη νομοθετηθεί  για την Θεσσαλία. Ήδη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πτωχός, έχει ανακοινώσει  στη τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι διεκδικεί από τη κυβέρνηση να είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου η δεύτερη στη χώρα, μετά τη περιφέρεια Θεσσαλίας, που θα συσταθεί  Α.Ε. εταιρεία για τη διαχείριση των υδάτων.

          Αντίστοιχα σχέδια βρίσκονται προ των πυλών για την υλοποίηση τους  και στην ύδρευση με τις προωθούμενες συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), σε επίπεδο περιφέρειας ή νομού.

          Σχέδια που θα οδηγήσουν συνολικότερα σε αύξηση της τιμής του νερού σε ύδρευση και άρδευση, χωρίς ταυτόχρονα να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων και αγροτών σε ποιοτικό και με επάρκεια νερό, με τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον να βρίσκονται σταθερά στη ζυγαριά “κόστους – οφέλους”, γιατί αυτό επιβάλει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που θυσιάζει την υγεία και την ασφάλεια στον βωμό του κέρδους.

          Η σοβαρότητα της κατάστασης καθώς και οι δρομολογούμενες εξελίξεις με την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού απαιτεί την λήψη άμεσων μέτρων και αποφάσεων. Για τον λόγο αυτό ζητούμε να έρθει το θέμα προς συζήτηση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Οι Περιφερειακοί  Σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης: «Αφύλαχτος ο Ταΰγετος - λειψές περιπολίες (τουλάχιστον) τον Μάιο!».

 


Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της  Π.Ε. Μεσσηνίας ειπώθηκε ότι φέτος υπηρετούν λιγότεροι πυροσβέστες.  Κάποιοι εποχικοί πυροσβέστες (17 από Μεσσηνία και 21  από Λακωνία) προσλήφθηκαν στην νεοσύστατη Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν υπήρχε σωστή πρόβλεψη για ανανέωση των εποχικών και σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, δημιουργήθηκε  σοβαρό πρόβλημα.    

Λόγω έλλειψης προσωπικού οι πυροσβεστικές υπηρεσίες Μεσσηνίας και Λακωνίας αδυνατούν - τουλάχιστον για το Μάιο - να υλοποιήσουν το σχέδιο περιπολιών και φύλαξης του Ταϋγέτου.

Την ίδια στιγμή η Ελληνική κυβέρνηση διαφημίζει τις διακρατικές συμφωνίες μεταξύ κρατών- μελών της ΕΕ για ανταλλαγές πυροσβεστών - λες και είναι φοιτητές σε προγράμματα «Erasmus» - ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει προχωρήσει σε προσλήψεις του απαραίτητου,  μόνιμου και εκπαιδευμένου προσωπικού, που θα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που κάθε χρόνο διογκώνεται.

Παράλληλα, το έμπειρο προσωπικό των πενταετούς υποχρέωσης πυροσβεστών, βρίσκεται σε διαρκή και «διακυβερνητική» εργασιακή ομηρία. Αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην επαπειλούμενη απόλυσή τους. Είναι αισχρό από μεριάς της κυβέρνησης, ύστερα από προσφορά δεκαετιών, να αντιμετωπίζονται  σαν  «γέρικα άλογα»…

Οι κάτοικοι των χωριών της Αλαγονίας και συνολικά του Ταϋγέτου έχουν νιώσει στο πετσί τους την καταστροφική αντιεπιστημονική αντίληψη που διαχωρίζει την πρόληψη από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Αντί να υπάρχει ενιαίος κρατικός φορέας δασών  με μόνιμο επιχειρησιακό, τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό που θα ασχολείται αποκλειστικά με το δάσος χειμώνα – καλοκαίρι, παραδίδουν στην  επιχειρηματική πρωτοβουλία δασοπονικές εργασίες, δαπανώντας 10δες εκατομμύρια, αποδεικνύοντας ότι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που ψάχνουν κερδοφόρες μπίζνες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου… «λεφτά υπάρχουν»!

Η κυβέρνηση αποθεώνει την ατομική ευθύνη με την εφαρμογή του «κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων κοντά σε δάση»,  προσπαθώντας ακόμα μια φορά να μεταφέρει την κυβερνητική - κρατική ευθύνη και τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των Δήμων και των δημοτών.

Επιδιώκει δηλαδή, να εξειδικεύσει με αυτό τον κανονισμό, την πράσινη μετάβαση της ΕΕ και τη σχετική Ευρωπαϊκή συμφωνία, που αποτελεί κοινή πολιτική,  όχι μόνο της ΝΔ, αλλά όλων των κομμάτων της ΕΕ.!

Θεωρούμε απαράδεκτο η κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας!

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

·          Σε τι ενέργειες έχετε προβεί ή θα προβείτε, ώστε να καλυφθούν τα πιο πάνω κενά;

·          Τι αναλογεί στις ευθύνες και τι έχει πράξει η περιφέρεια, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί και παρουσιαστεί  στις συνεδριάσεις των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων πολιτικής προστασίας στην Πελοπόννησο;

·          Με βάση τα τεχνικά μέσα που διαθέτει η περιφέρεια ποιοι δασικοί δρόμοι έχουν διανοιχθεί και καθαριστεί; Που διανοίχθηκαν νέοι δασικοί δρόμοι; Τι σχεδιασμός υπάρχει;

·          Προτίθεστε να συνεχίσετε τη συνεργασία και τη στήριξη (οικονομική και τεχνική) με τις δασικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία για  έργα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών; 

 

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Πρόταση ένταξης θέματος στη συνεδρίαση του επόμενου ΠεΣυ Πελοποννήσου: Για τις εξελίξεις με την «Ολοκληρωμένη» Διαχείριση Απορριμμάτων μετά τη δεύτερη άρνηση έγκρισης της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 


Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για δεύτερη φορά απέρριψε τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς (Περιφέρειας και Κυβέρνησης)  για χρηματοδότηση της «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο», εκφράζοντας σοβαρές παρατηρήσεις , ενστάσεις και επιφυλάξεις για ζητήματα που έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί  πριν από 10 χρόνια και όχι μετά την έναρξη λειτουργίας των εργοστασίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέραν των άλλων, επαναφέρει τα περί ποσότητας και ποιότητας με τις γνωστές απαράδεκτες ρήτρες, ζητάει πλήρη «ευθυγράμμιση» όλων των Δήμων και του ΦΟΔΣΑ και έγγραφη βεβαίωση ότι θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους,  ζητάει από το ΦΟΔΣΑ να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει την πλήρη ευθύνη λειτουργίας της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης  απαιτώντας ανεβασμένο λειτουργικό κόστος που τελικά το πληρώνουν οι δημότες.

Έχουν ευθύνες όλες οι Περιφερειακές διοικήσεις και τα κόμματα που κυβέρνησαν από το 2012 για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Υπάρχει κίνδυνος να φορτωθεί στις πλάτες των Πελοποννησίων ένα ακόμα χρέος 10δων εκατομμυρίων που θα πληρωθεί υποχρεωτικά μέσα από τα Δημοτικά Τέλη. Θυμίζουμε τα 24 εκατομμύρια ευρώ που έχει προϋπολογίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου μόνο για το 2024, προκειμένου να συμβαδίσει με τις σύγχρονες οδηγίες της ΕΕ η διαχείριση των σκουπιδιών, εκατομμύρια που πηγαίνουν κατευθείαν  στην ΤΕΡΝΑ.

Παράλληλα, έχουν εγκατασταθεί σε όλη την Πελοπόννησο τα κοντέινερ των «πολυκέντρων» ανακύκλωσης. Εκτός από το ότι υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται στο τεράστιο κόστος τους και στη διαφορά τιμής τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - που φτάνει τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για κάθε ένα, είναι σε εξέλιξη «μεγάλος εκπαιδευτικός διαγωνισμός ανακύκλωσης» που συμμετέχουν σχολεία της περιφέρειας Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και διοργανώνεται από την εταιρία «ΤΕΧΑΝ». Ακόμα και παιδιά να ψάχνουν σε κάδους συναντήσαμε για να μαζέψουν πόντους συμμετοχής για το διαγωνισμό!!

Τέλος, επειδή μας προκαλούν ανησυχία και οι καταγγελίες για την ποιότητα των υδάτων στην περιοχή της Καλλιρρόης (έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση) , σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω   θεωρούμε ότι θα πρέπει να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο φόντο όλων αυτών των εξελίξεων.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης