Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Σχόλιο για την συζήτηση επερώτησης στην χθεσινή (27-5-2024), συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ., σχετικά με τα προβλήματα των δομών Υγείας στη Λακωνία.

 


        Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν επερώτηση Περιφερειακής Συμβούλου για την κατάσταση με τις δομές Υγείας στην Λακωνία.

         Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, για το οποίο ως Λαϊκή Συσπείρωση προσυπογράψαμε να έρθει ως θέμα στην ημερήσια διάταξη του Πε.Συ., πιστεύοντας ότι τα ζητήματα υγείας είναι πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να συζητιούνται ολοκληρωμένα στο Πε.Συ., ώστε να τοποθετούνται όλες οι παρατάξεις.

         Πρόκειται για μια τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε ένα νομό με μεγάλες αποστάσεις. Οι ελλείψεις συνολικά σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό στα 2 Νοσοκομεία του νομού, τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, διαμορφώνουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, ειδικά σε έκτακτα περιστατικά, ατυχήματα κλπ.

     Οι ελλείψεις στο Νοσοκομεία της Σπάρτης, επιχειρείται να καλυφθούν «με εντέλλεσθε» από τη διοικήτρια του Νοσοκομείου, μετακινώντας δηλαδή γιατρούς στο Νοσοκομείο και «αδειάζοντας» το Νοσοκομείο των Μολάων και τα Κ.Υ. του νομού.

          Οι παραιτήσεις γιατρών από το Κ.Υ. Βλαχιώτη και η άρνηση της διευθύντριας του Κ.Υ. Γυθείου για την περαιτέρω μετακίνηση γιατρών από το Κ.Υ. στο Νοσοκομείο Σπάρτης είναι χαρακτηριστικά του σημείου που έχουν φτάσει οι ίδιοι οι υγειονομικοί, που αντιδρούν και εναντιώνονται στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

         Είναι απαράδεκτη και εκδικητική η απόφαση της 6ης ΥΠΕ που έθεσε σε παύση την διευθύντρια του Κ.Υ. Γυθείου, που είπε το αυτονόητο, δηλαδή, πως οι περαιτέρω μετακινήσεις γιατρών θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο ασθενείς και κατοίκους, ειδικά σε έκτακτο περιστατικό.

         Οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν από συμβούλους της πλειοψηφίας του Πε.Συ. αποτελούν πρόκληση για το λαό της Λακωνίας και της Πελοποννήσου!

          Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων είπαν, πως δεν χρειάζονται 2 Νοσοκομεία σε απόσταση 90 χιλιομέτρων. Πως δεν χρειάζεται τα Κέντρα Υγείας να είναι εξοπλισμένα και στελεχωμένα, αρκεί να είναι σε επάρκεια το Νοσοκομείο!

          Κατά την παρέμβασή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Κουτουμάνος, ανέδειξε ότι αυτές οι απόψεις είναι επικίνδυνες και ταυτίζονται πλήρως με την πολιτική και τις οδηγίες της Ε.Ε., που ψηφίζονται από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ κ.α. στο Ευρωκοινοβούλιο και υλοποιούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ στη χώρα μας.

          Εξαιτίας αυτής της πολιτικής "αδειάζουν" τα Νοσοκομεία από γιατρούς, σοβαρές ειδικότητες λείπουν, η ύπαιθρος, τα Κ.Υ. δεν έχουν γιατρούς, ΕΚΑΒ και βασικό εξοπλισμό. Τελικά ούτε τα Νοσοκομεία, ούτε τα Κ.Υ. μπορούν να ανταπεξέλθουν και η υγεία του λαού είναι διαρκώς εκτεθειμένη.

          Την ίδια ώρα γιγαντώνεται διαρκώς ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία, γιγαντώνονται τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος της υγείας του λαού.

       Ως Λαϊκή συσπείρωση αγωνιζόμαστε ενάντια σ’ αυτήν την πολιτική και στους κινδύνους που γεννά για το λαό μας, για υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

          Διεκδικούμε:

-         Πλήρη στελέχωση των Νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων, των Κ.Υ. με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

-         Επάρκεια σε μηχανήματα και εξοπλισμό που είναι απαραίτητα για την πλήρη λειτουργία των Νοσοκομείων και των Κ.Υ.

-         Πλήρη στελέχωση και λειτουργία του ΕΚΑΒ σε όλο τον νομό.

-         Δωρεάν και δημόσιες δομές Υγείας, που να καλύπτουν τις ανάγκες.