Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στη συζήτηση στο ΠεΣυ για τον απολογισμό του 2017.






Αμείλικτα γιατί.

Αντί να μας απαριθμείτε τα δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που πρωτοκολλήσατε το 2017, πόσες εκθέσεις και ταξίδια κάνατε, πόσες ώρες μιλάει κατά μέσα όρο ο υπάλληλος τη μέρα στο τηλέφωνο, πέστε μας καλυτέρα γιατί χρεωστάει η Περιφέρεια πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ σε μικρούς έμπορους και προμηθευτές


· γιατί δεν καταβάλετε στους εργαζόμενους στην Περιφέρεια εκατομμύρια ευρώ δεδουλευμένα. Δεν αρκούν τα καλά λόγια και τα λόγια συμπόνιας στους εργαζόμενους, έχουν οικογένεια, έχουν ανάγκες, δώστε λοιπόν τα δεδουλευμένα

· πέστε μας πόσα διαθέσατε το 2017 για αμοιβές δικηγορών (ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο) πόσα για αποζημιώσεις εργολάβων (το ίδιο πάνω από 1 εκατομμύριο), πόσα και γιατί διεκδικούν από τη Περιφέρεια μεγαλοεργολάβοι (πρόκειται για δεκάδες ίσως και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ)

· γιατί δεκάδες εκατομμύρια ελαιόδεντρα είναι εκτός προγράμματος δακοκτονίας

· γιατί η πλειοψηφία των υπαλλήλων δουλεύει με παράλληλα καθήκοντα με ότι αυτό συνεπάγεται

· γιατί οι έλεγχοι περιβάλλοντος διενεργούνται μόνο από 1,2 υπαλλήλους

· γιατί χιλιάδες μαθητές ακόμα και ΑΜΕΑ ή νήπια χρειάζεται να κάνουν εκατοντάδες km τη μέρα για να πάνε στο σχολείο, ή δυο ή τρεις ώρες τη μέρα στο δρόμο.

Πολλά ποσά και γιατί περιμένουν απάντηση.

Φέρνετε εσπευσμένα στο ΠεΣυ τη συζήτηση του απολογισμού για το 2017 χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα στοιχεία πληρωμές – λογιστικές τακτοποιήσεις κλπ χωρίς να δώσετε τη δυνατότητα μελέτης αυτών των διαχειριστικών κειμένων σας γιατί θέλετε:

· να αποφύγετε τα οδυνηρά για εσάς οικονομικά δεδομένα

· να αερολογήσετε με βάση τις πολιτικές εξελίξεις και το αφήγημα σας για πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Οφειλές σε προμηθευτές.

Θέλετε να αποκρύψετε τα δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ που οφείλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε μικρούς προμηθευτές και έμπορους από δαπάνες για γραφική ύλη, συντήρηση και επισκευές αντικειμένων, προμήθεια καυσίμων για κίνηση και θέρμανση. Και μόνο το γεγονός ότι τα πρατήρια υγρών καυσίμων δεν δίνουν προσφορές στους διαγωνισμούς που κάνετε, γιατί ξέρουν ότι θα πάρουν τα λεφτά τους μετά από μήνες ίσως και χρόνια και δεν είναι διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν το κράτος, αφού αυτοί αγοράζουν μετρητοίς, είναι αρκετό για να τεκμηριώσει αυτό που σας λέμε, που εσείς ηθελημένα δεν θέλετε να το βλέπετε. Το ίδιο ισχύει και για μεγάλα προβλήματα όπως η μεταφορά των μαθητών και η δακοκτονία. Δεν έφτασαν οι δραστικές περικοπές των πόρων που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που τις δεχθήκατε, ούτε μία ανακοίνωση διαμαρτυρίας δεν ψελλίσατε, γιατί είσαστε ορκισμένοι υποστηρικτές των μνημονίων.

Δεν έφταναν λοιπόν οι περικοπές, καθυστερείτε τις πληρωμές και φτάνει το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας να έχει στείλει εξώδικο, το ΚΤΕΛ Αργολίδας να ανακοινώνει ότι αν δεν πληρωθεί σταματά τη μεταφορά των μαθητών. Να υπάρχουν εκατ. οφειλές στη μεταφορά των μαθητών και για το σχολικό έτος 2017 – 2018 δεν έχει πληρωθεί ευρώ.

Ανάλογα στην δακοκτονία, δεν βρίσκεται αγρότες να διαθέσουν τα τρακτέρ για τους ψεκασμούς, οι διαγωνισμοί αποβαίνον άγονοι, και βγαίνουν ολόκληρες περιοχές εκτός προγράμματος και καλά φέτος είχατε μαζί σας τον Άγιο και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν το δάκο, του χρόνου όμως;

Ξεπεράσατε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη μη πληρωμή υποχρεώσεων του κράτους για να παρουσιάζει τα ματωμένα πλεονάσματα και να δίνει κάποια ψίχουλα ως κοινωνικό μέρισμα.

Λεφτά για συμβούλους και όχι για τους εργαζόμενους.

Είσαστε χειρότεροι και από τους πιο στυγνούς εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, αφού δεν καταβάλετε ούτε τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, υπερωρίες, νυκτερινά, εξαιρέσιμα, εκτός έδρας. Δεν υπάρχουν υπηρεσιακά αυτοκίνητα και οδηγοί, οι εργαζόμενοι για την εκτέλεση των καθηκόντων τους αναγκάζονται να βάζουν τα δικά τους αυτοκίνητα πληρώνουν από την τσέπη τους βενζίνες, διόδια, συντήρηση αυτοκινήτων και εσείς δεν καταβάλετε ούτε τα έξοδα μετακίνησης που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι.

Αναγκάζετε εργαζόμενους να κάνουν προσφυγές στη δικαιοσύνη για να τους καταβληθούν δεδουλευμένα – οφειλόμενα.

Όμως για τους συμβούλους υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για την τεχνική βοήθεια του 3ου ΕΑΠ 485.000 ευρώ, του 4ου ΕΑΠ 860.000 ευρώ, για αμοιβή του συμβούλου διαχείρισης δηλαδή της Αναπτυξιακής Αρκαδίας ΑΕ 291.000 ευρώ για το 3ο ΕΑΠ, 434.000 ευρώ για το 4ο ΕΑΠ.

Τα γραφεία της Αναπτυξιακής που στεγάζεται στον ίδιο όροφο με τις παρατάξεις του ΠεΣυ είναι μόνιμα κλειστά, που πάνε αυτά τα εκατομμύρια; Γιατί είναι για τη διαχείριση του προγράμματος και όχι για έργα.

Εκταμιεύτηκαν τα 2017 366.000 στην Πελοπόννησο ΑΕ για την παροχή υπηρεσιών τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης για τη συγκέντρωση, καταγραφή και αξιοποίηση ακινήτων. Πληρώνετε την Πελοπόννησος ΑΕ για δουλειές που κάνουν οι υπηρεσίες και στους υπαλλήλους που κάνουν τη δουλειά δεν τους πληρώνετε δεδουλευμένα.

Πάρτυ με τα δημόσια έργα.

Όμως το μεγάλο πάρτι γίνεται με τα δημόσια έργα και ας διανύουμε τον 8 χρόνο μνημονίων για το λαό.

Βεβαίως υπάρχει το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργολάβων, των καπιταλιστικών ομίλων στον κατασκευαστικό τομέα. Επανειλημμένα στο ΠεΣυ έχουμε τοποθετηθεί για τον άλλο δρόμο μελέτης και κατασκευής των δημοσίων έργων, των έργων υποδομής. Από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα που θα κατέχει τα υλικά (αδρανή – σίδηρο – μπετόν), τα μηχανήματα, θα κατανέμει σχεδιασμένα το εργατοτεχνικό και επιστημονικό εργατικό δυναμικό σε όλες τις φάσεις του έργου (μελέτη – κατασκευή – συντήρηση – λειτουργία) μόνο τότε θα έχεις φθηνά και ποιοτικά έργα στην υπηρεσία του λαού, γιατί θα έχει φύγει από τη μέση το καπιταλιστικό κέρδος και η ασυδοσία των καπιταλιστών.

Όμως εδώ έχει παραγίνει και σκάει η μία μετά την άλλη, οι αισχρές διεκδικήσεις εργολάβων, κατασκευαστικών εταιριών σε βάρος της περιφέρειας, έχουν αρχίσει να έρχονται οι καμπάνες με τη βούλα δικαστικών αποφάσεων, έχουν αρχίσει οι κατασχέσεις σε λογαριασμούς της Περιφέρειας σε τράπεζες.

Βεβαίως το κύριο είναι οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων που έχουν διαμορφώσει ένα θεσμικό και νομικό πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Έχετε όμως και εσείς βαριές πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες. Πρώτον αρνείστε να ενημερώσετε το ΠεΣυ για κάθε μια περίπτωση με σύντομο ιστορικό, με καταλογισμό ευθυνών, με μέτρα στήριξης και ελέγχου των υπηρεσιών και όχι μόνο,

Τα αναθέτετε όλα σε ιδιώτες δικηγόρους και μάλιστα κατ’ επιλογή, που δρουν ανεξέλεγκτα, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν συνεννοούνται με τις Υπηρεσίες, που δεν παραβρίσκονται και στο δικαστήριο όταν εκδικάζεται η υπόθεση.

Το κύριο είναι ότι αυτές τις υποθέσεις τις χειρίζεται ένα κλειστό σύστημα, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Όμως οι πολιτικές σας ευθύνες είναι ακόμα πιο βαριές και είναι αυτές που ρίχνουν λίπασμα στις αισχρές διεκδικήσεις των μεγαλοεργολάβων.

Με λογικές του στυλ κάνω αβαρίες, μένω ανοιχτός για να ενταχθεί το έργο στο τάδε πρόγραμμα, για να μην απενταχθεί μετά, για να περάσει γέφυρα στο επόμενο πρόγραμμα, να σωθεί το έργο και άλλα τέτοια διαμορφώνετε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τις διεκδικήσεις των καπιταλιστών.

Δημοπρατείτε επί των ημερών σας έργα χωρίς να έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις, οι αναγκαίες αρχαιολογικές έρευνες, περνάτε έργα γέφυρα χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις. Και μιλάμε για έργα εκατομμυρίων ευρώ. Να πω μερικά: Φωκυανός – Κυπαρίσσι, Τζάνε – Καλαμάκι, Γύθειο – Αρεόπολη – Γερολιμένα, Ναύπλιο – Λυγουριό, Αποχετευτικό Κρανιδίου, Λιμάνι Βραχατίου, Ολοκλήρωση Σκουρά – Πυρί.

Αν σε αυτές τις δικές σας αμαρτίες προστεθούν και αυτά που παραλάβατε από τους προηγούμενους που τώρα σκάνε: Γαργαλιάνοι – Ρομανός, Αποχετευτικό Γυθείου, Ύδρευση Νεάπολης και Κρανιδίου, Κεφαλόβρυσο – Τουλούπα χάνι, προκυμαία Καλαμάτας κλπ.

Διαμορφώνεται μια εκρηκτική κατάσταση διεκδικήσεων που υπονομεύει την Περιφέρεια, αφού φεύγοντας θα αφήσετε τρύπα δεκάδων ίσως και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Και δεν μπορείτε να αποποιείστε τις ευθύνες σας και για τα παλιά, γιατί τα κόμματα σας ήταν στην κυβέρνηση, εσείς οι ίδιοι ή στελέχη των κομμάτων σας ήταν στις διοικήσεις των Νομαρχιών και των Δήμων. Μην νίπτετε λοιπόν τας χείρας σας. Όπως δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο όσοι σας διαδεχθούν. Το μόνο παρήγορο για εσάς είναι ότι μπήκαν και οι Συριζαίοι τουλάχιστον σε κυβερνητικό επίπεδο ευθυνών.

Κάνετε ότι μπορείτε για να μεγαλώνουν και να τεκμηριώνονται οι αισχρές απαιτήσεις των καπιταλιστών. Υπογράφετε ακόμα και σύμβαση ότι το λιμάνι του Βραχατίου θα γινόταν σε δύο μήνες, όταν η ίδια η εταιρία γραπτά σας έλεγε ότι θα διεκδικήσει αποζημιώσεις. Και ξεκίνησε ο χορός με τα 1.247.000 ευρώ το μισό του συνολικού τιμήματος της Σύμβασης για την πρώτη διακοπή, και έπονται άλλες δύο και εσείς κλώθετε, δίνετε παρατάσεις επί παρατάσεων. Είναι η εταιρεία που είχε και στα χαρτιά ο κύριος Φλαμπουράρης πριν γίνει εποπτεύον υπουργός για αυτά τα έργα.

Σε μία περιφέρεια που είναι δεκάδες τα αμαρτωλά έργα, που δρόμοι βυθίζονται, γεφύρια γκρεμίζονται, λιμενοβραχίονες και προβλήτες λιμανιών σπάνε, που έχουμε τόσες αστοχίες στα έργα, όπως τις αποκαλείτε εσείς, ασυδοσία μεγαλοεργολάβων λέμε εμείς, που δεκάδες έργα παραμένουν ανεκτέλεστα ή παίρνουν πέντε, δέκα και δεκαπέντε παρατάσεις έργων, που τσεπώνουν οι καπιταλιστές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα που δεν έκαναν, εσείς έχετε εγγράψει στον προϋπολογισμό έσοδα από πρόστιμα σε εργολάβους 413,25 ευρώ, έσοδα από καταπτώσεις εγγυήσεων λόγω παραβάσεων συμβάσεων μηδέν ευρώ και πραγματοποιήσατε έσοδα 652 ευρώ από πρόστιμα εργολάβων και 888 ευρώ από καταπτώσεις εγγυήσεων.

Ξεπερνά όμως κάθε όριο να κατοχυρώνεται έργο π/υ 3 εκατ., η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στην Αφισσού Σπάρτης, σε κοινοπραξία που συμμετέχει ανώνυμη εταιρεία, που μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου έχει καταδικαστεί επανειλημμένα ερήμην για ακάλυπτες επιταγές, παράνομη διακίνηση προϊόντων, μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Να προσκομίζει στην Οικονομική Επιτροπή πλαστά ποινικά μητρώα και εσείς να κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε.

Να διεκδικεί ανάδοχος και να παίρνει με δικαστική απόφαση αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για εξυγίανση εδάφους στην έδραση επιχωμάτων, για εργασίες που ποτέ δεν έγιναν.

Είναι περιπτώσεις για τις οποίες όχι μόνο έπρεπε οι συγκεκριμένοι εργολάβοι να είχαν αποκλειστεί από έργα στην Πελοπόννησο, αλλά να είχαν κινηθεί και οι διαδικασίες για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Υπηρετείτε μια πολιτική ανάθεσης προμηθειών, μελετών και έργων σε ιδιώτες που με τις διαρκείς αναβολές και χρόνιες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης έργων και διαδικασιών διοχετεύουν εκατομμύρια ευρώ μέσα από εργολαβικές συμβάσεις σε κατασκευαστικές εταιρίες, ακόμα και για έργα που ποτέ δεν έκαναν. Διεκδικούν και παίρνουν εκατομμύρια ευρώ στα χαρτιά, και όχι από έργα.

Καταψηφίζουμε τους απολογισμούς σας και κατά Π.Ε και στο σύνολο της Περιφέρειας.