Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

11-4-2019 Κατσιρούμπας για το κλείσιμο του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) Μεγαλόπολης.


Μετά το κλείσιμο του υποκαταστήματος ΕΦΚΑ (ΙΚΑ), Ιλίου, Νέας Αλικαρνασσού, Νέου Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Ραφήνας και άλλων πολλών, ήρθε και η σειρά μας. Ήταν γνωστό. Δεν ξέραμε το πότε και το πώς.

          Εμείς έχουμε καταγγείλει τις εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται να υλοποιήσει αποφάσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για κλείσιμο υποκαταστημάτων ΕΦΚΑ (ΙΚΑ), που οδηγούν στο κλείσιμο και του υποκαταστήματος Μεγαλόπολης. Ενός υποκαταστήματος που καλύπτει νευραλγική έκταση, εξυπηρετώντας  χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Την ώρα που οι παροχές στην Κοινωνική Ασφάλιση συρρικνώνονται, η απόφαση της κυβέρνησης να προβεί στο κλείσιμο αυτών των δομών, θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, από τη στιγμή που θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε άλλη πόλη (Τρίπολη), διανύοντας μεγάλη απόσταση για την εξυπηρέτησή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο, κόστος και ταλαιπωρία.
Σε αυτό το πλαίσιο το σύστημα προσαρμόζει το αστικό κράτος στις σύγχρονες ανάγκες των καπιταλιστών. Οι αλλαγές ανταποκρίνονται στην κατεύθυνση περιορισμού των κρατικών δαπανών, στους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών, τσακίζουν κάθε δικαίωμα για παροχές σε Υγεία – Πρόνοια, ανατρέπουν εργασιακές σχέσεις και κοινωνικά δικαιώματα.
Με αυτήν την κίνηση, αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση εξυπηρετεί εργοδότες και κεφάλαιο, αφού η συρρίκνωση των δομών θα οδηγήσει σε περεταίρω μείωση των ελέγχων και σε μεγαλύτερη ασυδοσία του κεφαλαίου με εκτόξευση της ανασφάλιστης εργασίας.
Διαλύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, ενισχύουν την εισφοροδιαφυγή και προωθούν τη μείωση και κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, την κρατική υποχρηματοδότηση.
Κλείνουν υποκαταστήματα και διαλύουν το ΙΚΑ, παραδίδοντάς το κομμάτι κομμάτι στους επιχειρηματίες.
Οι αλλαγές δεν υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, δε γίνονται για την παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών για το λαό. Αδιαφορούν για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
Στόχος τους να μείνουν στο δημόσιο μόνο εκείνες οι υπηρεσίες "που δε μπορούν ή δε θέλουν να πάρουν οι ιδιώτες".
Αξιοποιήστε αυτή την εκλογική μάχη για να ενισχυθεί ο αγωνιστικός πόλος, αυτός του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Αλλάξτε τους συσχετισμούς σε πολιτικό, συνδικαλιστικό και κοινωνικό επίπεδο για να διεκδικήσουμε:
  • Δημόσια - καθολική - υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση και αναβάθμιση παροχών και συντάξεων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.
  • Όχι στη συγχώνευση - κλείσιμο Υποκαταστημάτων. Όχι στη συρρίκνωση δομών και αντικειμένων!
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση τομέων - υπηρεσιών του ΙΚΑ και στο ξεπούλημα κινητής και ακίνητης περιουσίας. Να φύγουν εδώ και τώρα όλες οι ιδιωτικές εταιρίες από το ΙΚΑ.
Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πρώτα και κύρια ζήτημα πολιτικό, ταξικό. Αποτελεί δικαίωμα για τον εργαζόμενο. Τα λογιστικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων είναι προϊόν της κρατικής πολιτικής, αξιοποιούνται διαχρονικά για να περάσουν τα πιο βάρβαρα μέτρα που χτυπάνε στα σπλάχνα τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.
H Κοινωνική Ασφάλιση για μας και τα παιδιά μας, του κράτους είναι υποχρέωση και εμάς δικαίωμά μας.

Κατσιρούμπας Ε. Γεώργιος.
Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Μεγαλόπολης με τη Λαϊκή Συσπείρωση