Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

17-4-2019 Ομιλία του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Νίκου Γόντικα στους Αρκάδες της Αθήνας

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες κ Σύντροφοι Αρκάδες

Μπορούμε να κοιτάμε ίσια το λαό στα μάτια, γιατί είμαστε συνεπείς με αυτό που δεσμευτήκαμε, είμαστε η εργατική λαϊκή αντιπολίτευση στα Δημοτικά Συμβούλια Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.


Όταν οι δυνάμεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ στη Μεγαλόπολη έκαναν φιέστες για τη μεταλιγνιτική περίοδο αθώωναν την Ευρωπαϊκή Ενωση και προωθούσαν τη δήθεν καλή απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όταν στο ΠεΣυ γνωμοδοτούσαν θετικά γι’ αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μονάδων ΑΠΕ πάνω από 2500MW (ποσότητα τετραπλάσια απ’ ότι παράγει το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης) κι ενέκριναν κι επιχορηγούσαν όλες οι κυβερνήσεις με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αυτές τις μονάδες, με συνέπεια μέσα κι έξω από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια αντιπαλέψαμε αυτή τη πολιτική.

Παλέψαμε και παλεύουμε το ρεύμα να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Διεκδικήσαμε τα 72 εκατομμύρια ευρώ του λιγνιτόσημου να πάνε γι’ αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα, γι’ αντιπυρική προστασία κι όχι για μελέτες, γι’ αναπλάσεις, για ράβε ψήλωνε σε πλατείες και πεζοδρόμια σε έρημα χωριά.

Αποκαλύψαμε τη διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ για τα μονοπάτια, για μελέτες για τη βελτίωση της βοσκοϊκανότητας των βοσκοτόπων στη Μεγαλόπολη (260.000€), για το ανύπαρκτο γραφείο του ΕΑΠ στη Μεγαλόπολη (600.000€), για την ανύπαρκτη οικοκατασκήνωση στη Φαλαισία (1.000.000€).

Μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τους αγροτοκτηνοτρόφους στην Αρκαδία, γιατί έγκαιρα προειδοποιήσαμε ότι τα καλάθια αγροτικών προϊόντων, συμβατικά κι ηλεκτρονικά, που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ, τα δημοπρατήρια, τα κτηνοτροφικά πάρκα, οι γευσιγνωσίες κι άλλα τέτοια που προωθούσαν οι Δημοτικές και η Περιφερειακή Αρχή που τάχα θα έσωζαν τους αγρότες και κτηνοτρόφους αποδείχτηκαν φούσκες, όπως η αγορά της ΕΟΚ και της ΕΕ των 300 εκατομμυρίων κατοίκων που θα κατέκλυζαν τα αγροτοκτηνοτροφικά μας προϊόντα κι έγινε το αντίστροφο.

Την ώρα που οι ΠασοκοΣυριζέικη Δημοτική Αρχή της Γορτυνίας πρότεινε στους αγρότες και κτηνοτρόφους να συστήσουν με τους εμπόρους-βιομήχανους και τυροκόμους ομάδα παραγωγών στη Γορτυνία για τα λάδι και το γάλα, την ώρα που η Νεοδημοκράτικη διοίκηση στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας σαν ντίλερ μεγαλοεταιρείας μάζευε τους τσοπάνηδες για να τους πείσει να δώσουν σε εξευτελιστικές τιμές το γάλα, εμείς μαζί με τη φτωχομεσαία αγροτιά στα μπλόκα, στα συλλαλητήρια, στον αγώνα, διεκδικούσαμε κατώτερες εγγυημένες τιμές. Απαιτούσαμε να μην εξαιρείται η Μεγαλόπολη και η Γορτυνία από τη δακοκτονία, να γίνεται έγκαιρα κι ολοκληρωμένα.

Δυο φορές κάηκε η Πελοπόννησος το 2007 και το 2012, κάθε χρόνο έχουμε μικρότερες φωτιές. Κανένα σοβαρό έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης γιατί δεν είναι επιλέξιμα τέτοια έργα για ένταξη στο ΕΣΠΑ των 346.000.000€ για τη Πελοπόννησο, γιατί δεν πληρούν τους όρους κόστους-οφέλους που επιβάλει η ΕΕ.

Φέτος που έβρεξε λίγο παραπάνω, που το χρειαζόμαστε, παντού κατολισθήσεις, παντού βυθίσεις στα χωριά της Μεγαλόπολης, της Κυνουρίας, στα Βούρβουρα, ο δρόμος Καστρί-Άγιο Πέτρο, κομμένη ακόμα και η Εθνική Οδός Τρίπολης-Πύργου μετά τα Λαγκάδια κ.α.

Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που τάζουν όλοι οι άλλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες. Στηρίζει με επιχορηγήσεις και υποδομές για τους tours operators στο τουρισμό, για τα σύνθετα κλειστά τουριστικά συγκροτήματα, για τα 5αστερα, για τους καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια και στον αγροτοδιατροφικό τομέα και εγκατάλειψη κι ερήμωση της υπαίθρου, χωρίς γιατρούς τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία, χωρίς δάσκαλους τα χωριά.

Οι αντιπαραθέσεις των εκλεκτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις εκλογές, είναι για το ποιος θα έχει το τιμόνι της διαχείρισης αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Όπως και χθες ομονοούσαν, μαζί αποφάσιζαν στα Δημοτικά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έτσι θα πορευτούν και μετά τις εκλογές.
Οι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης πιο έμπειροι και γι’ αυτό πιο αποτελεσματικοί μέσα κι έξω από αυτά τα αντιλαϊκά κρατικά όργανα μαζί με το λαό θα παλεύουμε να τους καθυστερήσουμε, να τους δυσκολέψουμε στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής, θα τους αποκαλύπτουμε, θα διεκδικούμε μέτρα για να πάρει ο λαός ανάσες ανακούφισης, σε μια πορεία συνολικότερων αλλαγών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας.