Κυριακή 19 Μαΐου 2019

13-5-2019 Παρέμβαση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Νίκου Γόντικα στο κρατικό ραδιόφωνο στη Καλαμάτα


Φίλες και φίλοι
        Μπορούμε να κοιτάμε ίσα στα μάτια τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, τη νεολαία στη Πελοπόννησο, γιατί σ’ αυτό που δεσμευτήκαμε στο λαό ότι, θα είμαστε η εργατική λαϊκή αντιπολίτευση μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είμαστε συνεπείς.

        Είμαστε οι μόνοι που κάναμε ουσιαστική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων. Το ομολογούν εχθροί και φίλοι.
        Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση για να έχουμε περισσότερους εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους. Πιο πολλοί και πιο έμπειροι θα είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Θα μπούμε μπροστά και θα συγκρουστούμε με την εφαρμοζόμενη πολιτική και τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων.
        Θα διεκδικήσουμε μαζί με το λαό τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δίνονται στους ανεμογεννητριάδες, στους κατασκευαστικούς ομίλους που εκμεταλλεύονται την Ολυμπία οδό και το Μορέα, στους tour operators, στους μεγαλοεξαγωγείς να διατεθούν για μέτρα στήριξης του λαού.
        Για συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου που καταρρέει, του αγροτικού δικτύου που είναι σμπαραλιασμένο.
        Για ασφαλή, γρήγορη και ανθρώπινη μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο.
        Για έγκαιρη και ολοκληρωμένη δακοκτονία, για προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, των ελαιοπαραγωγών και συνολικά των αγροτών.
        Θα διεκδικήσουμε μαζί με το λαό έργα και υποδομές αντιδιαβρωτικής θωράκισης, αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής κι αντισεισμικής προστασίας, για διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και τα συμφέροντα του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Ένα στοιχείο είναι αρκετό, 29 από τα 104 αιολικά πάρκα που αδειοδοτήθηκαν στη Πελοπόννησο με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου, πήραν τώρα την περίοδο της κρίσης επιχορηγήσεις, ζεστό χρήμα 239 εκατομμύρια ευρώ.  
        Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση γιατί η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ, η «βιώσιμη ανάπτυξη» της ΝΔ, η «ανάπτυξη στην πράξη» του κ. Δέδε, η «ανάπτυξη με μεγάλα ‘έργα» του κ. Νίκα και η «υγιή ανάπτυξη» του κ. Τατούλη έχουν στην καρδιά τους τους στόχους και την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων.
Ο τουρισμός που για όλους είναι η ναυαρχίδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι αποκαλυπτικός.
 Για εμάς τουρισμός είναι η ανάγκη του εργαζόμενου, του αγρότη, του αυτοαπασχολούμενου, του νεολαίου για διακοπές - ξεκούραση - αναψυχή.
        Είναι το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων να απολαύσουν και να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τις ομορφιές πρώτα και κύρια της χώρας μας, της Πελοποννήσου.
        Ανάγκη και δικαίωμα που το στερούνται, αφού μα τα δικά τους στοιχεία 3 στις 10 οικογένειες πάνε διακοπές κι εκείνες ολιγοήμερες.
        Για εμάς συζητώντας για τον τουρισμό, μας ενδιαφέρει πρώτα και κύρια σε ποιες συνθήκες, με ποια δικαιώματα, με ποιους μισθούς δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Ζουν και δουλεύουν σε εργασιακό μεσαίωνα, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χωρίς ωράριο, χωρίς ρεπό, χωρίς άδεια, πολλές φορές ανασφάλιστοι ή με μαθητεία και 400 ευρώ.
        Για τους αντιπάλους μας όταν μιλάνε για τουρισμό αναφέρονται σε έργα-δράσεις για τη στήριξη των καπιταλιστών στον κλάδο. Διατίθενται 10δες εκατομμύρια ευρώ στη Πελοπόννησο για τις υποδομές της καπιταλιστικής ανάπτυξης στον τουρισμό, για λιμάνια για να πιάνουν τα κρουαζιερόπλοια, μαρίνες για να δένουν οι σκαφάτοι τα γιότ.
        Δεκάδες εκατομμύρια για εκθέσεις διαφήμιση και προβολή, ακόμα κι άμεση χρηματοδότηση αεροπορικών εταιρειών, ή οργάνωση συνεδρίων των καπιταλιστών στον κλάδο, των tours operators για να έρθουν οι πελάτες στα σύνθετα κλειστά τουριστικά συγκροτήματα, στα 5άστερα. Άμεση χρηματοδότηση τέτοιων μονάδων.
        Αυτά τα τεράστια ποσά αν διατίθονταν για τον κοινωνικό τουρισμό, για μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό, στα μικρά ξενοδοχεία, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην οικογενειακή επιχείρηση στον τουρισμό, στην εστίαση, πράγματι θα έπαιρνε ανάσες ξεκούρασης ο λαός, θα στηρίζονταν οι αυτοαπασχολούμενοι και δεν θα παρουσιάζονταν αυτή η εικόνα οι 7 στις 10 εργατικές λαϊκές οικογένειες να είναι αποκλεισμένες από το δικαίωμα στις διακοπές, στην ξεκούραση, στην αναψυχή.
        Όλοι τους προτείνουν ΣΔΙΤ. Ο Δέδες ΣΔΙΤ για το δρόμο Καλαμάτα-Ρυζόμυλο-Πύλο.
        Ο Νίκας ΣΔΙΤ για το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Καλαμάτας.
        Ο Τατούλης ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια, τα νερά και τις μαρίνες.
        ΣΔΙΤ όμως σημαίνει ο λαός βάζει τις υποδομές, βάζει και τα λεφτά και ο καπιταλιστής εισπράττει. Οι εθνικοί δρόμοι το αποδεικνύουν.
        Η ανάπτυξή τους απαιτεί φτηνή εργατική δύναμη, συνέχιση της φοροληστείας του λαού, ματωμένα πλεονάσματα. Η «υπεραπόδοση της οικονομίας» σημαίνει ξεζούμισμα για το λαό για να στηριχτεί το μεγάλο κεφάλαιο.
        Γι’ αυτό ψηφίζουν παρέα, το ένα μετά το άλλο, τα δωράκια στο κεφάλαιο και στη Βουλή και στη Περιφέρεια όπως έκαναν με τη φοροασυλία των εφοπλιστών, τις επιχορηγήσεις στους ανεμογεννητριάδες και τα σύνθετα κλειστά 5άστερα τουριστικά συγκροτήματα, με την παράδοση του φυσικού πλούτου της χώρας στους επενδυτές κλπ, την ώρα που όλοι τους έχουν πνίξει το λαό στους φόρους. Από παντού και για όλα φόρους.
Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση ώστε με πιο πολλούς  και πιο έμπειρους Περιφερειακούς Συμβούλους θα είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί ν’ αποκαλύπτουμε το βίο και πολιτεία των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών που τα δίνουν όλα στο κεφάλαιο, στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
        Καλύπτουν την ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων, όπου δρόμοι βυθίζονται, γεφύρια γκρεμίζονται, λιμενοβραχίονες και προβλήτες λιμανιών σπάνε, σπίτια και περιουσίες λαϊκών στρωμάτων καταστρέφονται από πλημμύρες που οφείλονται σε κακοτεχνίες στην κατασκευή των έργων, έργα μένουν στη μέση, τα ελάχιστα φράγματα και ταμιευτήρες φτιάχτηκαν χωρίς τα δίκτυα άρδευσης και κανένας για όλα αυτά δεν απολογείται, δεν πληρώνει.
        Οι δρόμοι Ρωμανός-Γαργαλιάνοι, Σκούρα-Πυρί, παράκαμψη Βουτιάνων, τα λιμάνια στη Κυπαρισσία, στο Λεωνίδιο, τα φράγματα στα Φιλιατρά, στον Ασωπό, στη Δόξα και στη Τάκα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες.
Εμείς λέμε τα μεγάλα έργα, τα έργα υποδομών να γίνονται από ενιαίο Δημόσιο Κρατικό Φορέα που θα κατέχει τα υλικά (αδρανή, σίδηρο, μπετό) τα μηχανήματα, θα κατανέμει σχεδιασμένα το πλούσιο και έμπειρο επιστημονικό  κι εργατοτεχνικό προσωπικό που έχουμε, σε όλες τις φάσεις από τη μελέτη μέχρι την κατασκευή, τη συντήρηση και τη λειτουργία του έργου. Μόνο τότε θα έχουμε φθηνά και ποιοτικά έργα.
        Διαφορετικά ο λαός θα πληρώνει μια φορά για να γίνονται τέτοια έργα, θα πληρώνει για τη συντήρησή τους με τέλη κυκλοφορίας, τέλη στα καύσιμα κλπ και θα πληρώνει και για τη χρήση τους με υπέρογκα διόδια, με πανωπροίκια για εγγυημένες ποσότητες, για να έχει κερδοφορία ο Μορέας και οι άλλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.
        Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση για να βάλουμε φρένο στις αισχρές διεκδικήσεις των μεγαλοεργολάβων κατασκευαστών και καπιταλιστών που διεκδικούν εκατομμύρια ευρώ για έργα στα χαρτιά, για έργο που ποτέ δεν έκαναν. Αισχρές διεκδικήσεις που διευκολύνονται και καλύπτονται από την Περιφερειακή Αρχή Τατούλη και για τις οποίες δεν μιλούν οι κκ Νίκας και Δέδες. 22 εταιρείες στη Πελοπόννησο διεκδικούν 87 εκατομμύρια ευρώ. Το τελευταίο διάστημα 9 από αυτές πήραν σαν πρώτη δόση πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ.
        Η μόνη χρήσιμη για τα λαϊκά συμφέροντα ψήφος είναι στη Λαϊκή Συσπείρωση για το Δήμο και την Περιφέρεια, στο ΚΚΕ για την ευρωβουλή.
        Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ και στη Λαϊκή Συσπείρωση δε θα πάει πεσκέσι στα μετεκλογικά παζαρέματα και παντρολογήματα, θα γυρίσει στο λαό με την ενίσχυση των αγώνων για τα δικαιώματά του, για να πάρουν ανάσες τα λαϊκά στρώματα.
        Γιατί πραγματικά σύγχρονο και προοδευτικό στην εποχή μας, την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι ο λαός και η νεολαία να απολαμβάνει μια καλύτερη ζωή, με σύγχρονα δικαιώματα και όχι οι νέοι να ζουν χειρότερα απ’ ότι ζούσαν οι γονείς τους.
         Γιατί το πραγματικά σύγχρονο και προοδευτικό γεννιέται πάντα μέσα από την αμφισβήτηση, την ταξική σύγκρουση, τον αγώνα, για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της Ελληνικής κοινωνίας.
        Αφήνουμε πίσω τα ψεύτικα διλλήματα. Με δυνατό ΚΚΕ παντού κάνουμε την πραγματική διαφορά.
        Με πιο πολλούς Περιφερειακούς Συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί γιατί είμαστε και πιο έμπειροι.