Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

5-3-2020 Συνέντευξη τύπου του Περιφερειακού Συμβούλου Γιάννη Κελάρη για τα δικτυα ύδρευσης της ΠΕ Αργολίδας



Νάυπλιο  5-3-2020
Όπως είναι γνωστό το πρόβλημα της άρδευσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ζωτικής σημασίας για το εισόδημα των αγροτών, που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί τεράστια ζημιά εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. μέσω της ΚΑΠ, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ίδια την επιβίωσή τους.


Στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, που ως σκοπό έχει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την συγκεντροποίηση μεγάλων εκτάσεων γης σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, συμβάλει και η  αντιλαϊκή διαχείριση των υδάτινων πόρων, στην κατεύθυνση παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού.
Οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με την πολιτική όλων κυβερνήσεων καθώς και των Περιφερειών και των Δήμων που τα τελευταία χρόνια, με μοιρασμένους ρόλους εφαρμόζουν  στο έπακρον τις αντιδραστικές οδηγίες της Ε.Ε. για την διαχείριση του νερού, που το μετατρέπουν από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Αφενός δεν έχουν στην προτεραιότητα έργα υποδομής που θα συμβάλουν στην εξασφάλιση νερού άρδευσης, ειδικά σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας και επάρκειας όπως είναι η περιοχή εδώ στην Αργολίδα και αφετέρου εφαρμόζουν πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού μέσω της επιβολής ειδικών τελών (χαρατσιών) και υψηλής κοστολόγησης, με πρόσχημα την εξοικονόμηση και ορθολογική διαχείριση του, μετακυλώντας το κόστος κατασκευής και διαχείρισης των όποιων έργων στους ίδιους τους αγρότες.

Αυτή η πολιτική έχει ως αποτέλεσμα, μεγάλα έργα όπως π.χ. η κατασκευή φραγμάτων, εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και  η κατασκευή δικτύων μεταφοράς νερού και αρδευτικών δικτύων, που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και για τους αγρότες, είτε δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, γιατί απουσιάζουν οι αντίστοιχες μελέτες και χρηματοδοτήσεις, είτε αυτά που ήδη κατασκευάζονται, παραμένουν για χρόνια ανολοκλήρωτα ή παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στην κατασκευή ακόμα και την λειτουργία τους.
Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του φράγματος του Ασωπού και η λίμνη Δόξα στην ΠΕ Κορινθίας, το φράγμα της Κελεφίνας στη Λακωνία, το Φιλιατρινό φράγμα στη Τριφυλία, η λίμνη Τάκα στην Αρκαδία κ.α
Αλλά το πιο τρανό παράδειγμα είναι το έργο των πηγών Ανάβαλου, εδώ, στην περιοχή της Αργολίδας, ένα έργο το οποίο θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να είχε δώσει λύση στα οξυμένα προβλήματα άρδευσης στην περιοχή. Εδώ και 50 χρόνια ακούνε οι αγρότες της περιοχής για την λύση που θα δώσει ο Ανάβαλος στα μεγάλα προβλήματα επάρκειας νερού, 50 χρόνια ακούνε κυβερνήσεις, Βουλευτές,  Νομάρχες πριν,  Περιφερειάρχες τώρα, Δημάρχους να τους τάζουν ότι έρχεται το νερό του Ανάβαλου να ποτίσουν τα χωράφια τους.
Ο καθένας τους μετά είχε κάτι να πει για να δικαιολογήσει από την πλευρά του την ανυπαρξία των απαραίτητων έργων, την ανυπαρξία μιας πολιτικής που θα έχει ως προτεραιότητα τα προβλήματα των αγροτών, την κάλυψη των αναγκών τους, για να μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους, γιατί το πρόβλημα είναι όχι ότι δεν υπάρχει νερό, γιατί νερό υπάρχει και μάλιστα πολύ, αλλά απουσιάζουν τα απαραίτητα έργα για την αξιοποίησή του.
Και ενώ πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο από άποψη επάρκειας νερού και εδώ οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν για άλλη μια φορά οξύτατο πρόβλημα για να βγάλουν πέρα την σοδειά τους, επιβεβαιώνονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι φόβοι μας, ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την πλευρά της περιφέρειας για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα πρόσφατα από τις απαντήσεις που έδωσε η Περιφερειακή αρχή, σε σχετική επερώτηση μας για την πορεία των έργων και για το αν υπάρχει κάποιο σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης ενόψει του καλοκαιριού για την ανακούφιση των αγροτών:
Οι απαντήσεις τόσο του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαλτέζου όσο και του ίδιου του Περιφερειάρχη επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις μας ότι και φέτος, αλλά και δεν ξέρουμε μέχρι πότε, οι αγρότες θα πουν το νερό νεράκι, διότι:

Ø   δεν υπάρχει απολύτως κανένα σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος στις περιοχές Μοναστηράκι, Μυκήνες, Χώνικα, Μπόρσα κλπ., καθώς και της ευρύτερης περιοχής, για την λύση του προβλήματος, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του δικτύου για την άμεση μεταφορά του νερού, την άρδευση των χωραφιών και την άμεση ανακούφιση των αγροτών το επόμενο καλοκαίρι, μέχρι την κατασκευή του συνολικότερου έργου. Από την απάντηση δεν υπήρχε καμία δέσμευση ότι θα προχωρήσει άμεσα κάποιο έστω και αποσπασματικό έργο για αυτό το σκοπό.
Ø   αντίστοιχα το έργο μεταφοράς νερού από τις πηγές Ανάβαλου προς Λυγουριό, Επίδαυρο, Δήμαινα κλπ, προβλέπει μόνο τον κεντρικό αγωγό και κάποιες δεξαμενές, δεν προβλέπονται επιμέρους δίκτυα για να φθάσει το νερό σε όλες τις περιοχές που έχουν ανάγκη και να ποτιστούν τα χωράφια. Δεν υπάρχει η αντίστοιχη πρόβλεψη, ούτε μελέτες και χρηματοδότηση για τα επιμέρους δίκτυα. Δηλαδή και να ολοκληρωθεί το έργο, τα χωράφια θα μείνουν πάλι στεγνά, γιατί δεν θα υπάρχουν δίκτυα για να φθάσει το νερό σε αυτά!
Ø   ενώ όσο αφορά το έργο μεταφοράς νερού του Ανάβαλου και κατασκευής επιμέρους δικτύων άρδευσης των χωραφιών στην  περιοχή της Ερμιονίδας, το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι διαβεβαιώσεις ότι έχει ήδη προχωρήσει και υποσχέσεις ότι επίκειται η δημοπράτησή του.  Μίλησαν για ενεργοβόρο έργο για κόστος 100-150 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο βέβαια δεν θα το πληρώνει το κράτος, αλλά άραγε ποιος; Μήπως οι ίδιοι οι αγρότες μέσα από υπέρογκα τιμολόγια και τέλη;

Είναι φανερό ότι και η νέα Περιφερειακή Αρχή Νίκα βαδίζει και θα βαδίσει στα χνάρια της προηγούμενης αρχής Τατούλη και για το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων όπως και για τα υπόλοιπα ζητήματα. Συμφωνούν με την κεντρική πολιτική που βάζει σε προτεραιότητα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Έχουν συμφωνήσει και οι δύο με την πολιτική της ανταποδοτικότητας και εμπορευματοποίησης των υδάτινων πόρων.
Όλοι τους έχουν δώσει δείγματα γραφής. Οι αντιλαϊκές επιδιώξεις τους φάνηκαν από πολύ παλιά όταν το 2011, έφεραν στο ΠεΣυ το μνημόνιο συνεργασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου – ΕΥΔΑΠ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Περιφέρεια, για να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις των καπιταλιστών, που νοιάζονται να βάλουν στο χέρι και τα νερά της Πελοποννήσου.          Όλα τα παραπάνω πρέπει να προβληματίσουν τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής γενικότερα. Να μην δώσουν άλλη ανοχή σε ευχολόγια και υποσχέσεις κυβέρνησης και περιφέρειας. Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανώσουν από το τώρα τον αγώνα τους και να απαιτήσουν άμεσες ενέργειες από πλευράς περιφερειακής αρχής για να φθάσει το νερό στα χωράφια τους, να απαιτήσουν να προχωρήσουν γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις τα όποια έργα είναι σε εξέλιξη.
Καλούμε το λαό της Αργολίδας να πάρει στα δικά του χέρια την υπεράσπιση των υδάτινων πόρων και του Ανάβαλου. Να μην παραδοθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο για κερδοφορία. Να διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για τις οξυμένες ανάγκες για φθηνό, ποιοτικό και σε επάρκεια νερό.