Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

19-4-2021 Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Πε.Συ. 19-4-2021 για την ανάπτυξη στη Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους αναπτυξιακούς οργανισμούς.

Ο κύριος στόχος που εξυπηρετούν οι αναπτυξιακοί οργανισμοί είναι η μεγαλύτερη ενσωμάτωση δήμων και περιφερειών στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν τοπικές, πολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις. Τοπικοί πόροι, γη και υποδομές διαχειρίζονται με συγκεντρωμένο τρόπο μέσω των νέων οργανισμών και συγκεντρώνονται τα διαθέσιμα κονδύλια που χρειάζονται.

Αυτό που περιγράφεται στις οικονομοτεχνικές μελέτες ως "αναπτυξιακές προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα επόμενα χρόνια", αφορούν στην πραγματικότητα τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση των κερδών τους, που γίνονται πράξη και μετατρέπονται σε εφιάλτη των λαϊκών στρωμάτων στην Πελοπόννησο.

Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μιλάτε για την αναγκαιότητα ύπαρξης των αναπτυξιακών οργανισμών και συναγωνίζεστε στις προτάσεις, αποκρύπτοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για τον λαό σε ένα περιβάλλον με αντιλαϊκό προσανατολισμό.

Συμφωνείτε όλοι σας στο κύριο, διαφωνώντας σε ορισμένα επιμέρους ζητήματα, κυρίως στην διαχείριση. Κανένας σας δεν αναδεικνύει τις επιπτώσεις που έχουν οι αναπτυξιακοί οργανισμοί στην απαξίωση των υπηρεσιών και την υποβάθμιση του προσωπικού.

Αποκρύπτετε πως οι όποιες επιλογές της Περιφέρειας είναι προσαρμοσμένες, απολύτως, στα πλαίσια των κυβερνητικών πολιτικών και τους αντιλαϊκούς νόμους, που έχουν συγκεκριμένες και γνωστές συνέπειες για τον λαό. Εκφράζονται με τις αναδιαρθρώσεις και προσαρμογές της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ. ως  συνέχεια  της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έστηνε τα λεγόμενα αναπτυξιακά συνέδρια σε όλη τη χώρα και διεύρυνε την επιχειρηματική δραστηριότητα των ΟΤΑ με τον "Κλεισθένη" για μια σειρά τομείς που ενδιαφέρουν το κεφάλαιο, όπως απορρίμματα, η επιχειρηματική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, η ενέργεια κ.ά.

Η συμμετοχή μας ως ΛαΙκή Συσπείρωση στην συζήτηση  γίνεται από θέση αρχών επιδιώκοντας:

-         Να αποκαλύψουμε τον ταξικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου προγραμματισμού.

-         Να αποτρέψουμε οτιδήποτε μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ζωή των εργαζομένων ή να υποθηκεύσει το μέλλον του λαού και του τόπου.

-         Να διεκδικήσουμε, όσο μπορούμε περισσότερο, την ενίσχυση μέτρων που μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Γι αυτό και:

-         Απορρίπτουμε την λογική των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και των συμβάσεων παραχώρησης, που στην πράξη επεκτείνουν την αντίληψη της ανταποδοτικότητας και επιβαρύνουν τον λαό.

-         Απορρίπτουμε την χρησιμοποίηση σχημάτων, που λειτουργούν με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, όπως οι γνωστές αναπτυξιακές εταιρείες, που μετατρέπονται σε αναπτυξιακούς οργανισμούς και έχουν αμαρτωλό παρελθόν, μια και – χάριν, τάχα, της ευελιξίας, λειτουργούσαν και λειτουργούν ουσιαστικά ανεξέλεγκτα.

-         Απορρίπτουμε την λογική ιδιωτικών γραφείων συμβούλων, που κατά κανόνα παίζουν τον ρόλο του μεσάζοντα, πουλώντας αέρα.

Προσβλέπουμε στην οργάνωση καλά στελεχωμένων δημόσιων υπηρεσιών, που θα αξιοποιήσουν χιλιάδες νέους επιστήμονες που παραμένουν άνεργοι ή φεύγουν στο εξωτερικό. Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να επικαιροποιήσουμε τον οργανισμό της Περιφέρειας  (O.E.Y.) και να προβλέψουμε την τροποποίηση του ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες.

Σε αυτή την λογική, πρόταση μας είναι η κατάργηση των αναπτυξιακών οργανισμών και η συγκρότηση Ενιαίας Δημόσιας Υπηρεσίας Μελετών – Κατασκευών κσι Συντήρησης, που θα στελεχωθεί με το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό και θα αξιοποιήσει εξοπλισμό που ήδη υπάρχει και φυσικά πρέπει να συμπληρωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να προβάλλουμε πως η μοναδική διέξοδος για τον εργαζόμενο λαό βρίσκεται σε έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης:

-         Με τα βασικά μέσα παραγωγής να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία.

-         Με κεντρικό σχεδιασμό, που θα διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

-         Με αυτοδιοίκηση, που θα εκφράζει πραγματικά τον λαό. Θα συμβάλει αντικειμενικά στην καταγραφή, την ιεράρχηση και την διεκδίκηση της ικανοποίησης των αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας, βοηθώντας στον κεντρικό σχεδιασμό. Θα περιφρουρεί τα λαϊκά δικαιώματα και την περιουσία. Θα εξασφαλίζει τις κοινωνικά αναγκαίες υπηρεσίες χωρίς λογικές εμπορευματοποίησης και ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια.

 

Έτσι εμείς εννοούμε την ανάπτυξη προς όφελος του Λαού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.