Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ: «Αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής για αυθαίρετες τοποθετήσεις – μετακινήσεις και παράλληλα καθήκοντα εργαζομένων».

           


           κ. Περιφερειάρχη,

  Σε πρόσφατη επιστολή της  Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών  Ελλάδας (Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.) αναφέρονται πολύ σοβαρά και συγκεκριμένα περιστατικά αυθαίρετων αποφάσεων της Περιφερειακής Αρχής σχετικά  με  εφαρμογή παράλληλων  καθηκόντων , εντατικοποίηση και «φόρτωμα ευθυνών» σε εργαζόμενους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

  Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ομοσπονδία, βάση των αποφάσεων (κατανομής, τοποθέτησης, ορισμού Κοινωνικών Συμβούλων κλπ), η Περιφερειακή αρχή εντελώς αυθαίρετα :

·   Τοποθετεί  υπαλλήλους και προϊσταμένους «παράλληλα» - ταυτόχρονα σε δύο Δ/νσεις ή σε δύο Τμήματα όπως στις Δ/νσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών, Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, Τεχνικές Υπηρεσίες κλπ, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων όρων από τον υπαλληλικό κώδικα, ακόμα και του στοιχειώδους περιοριστικού όρου ορισμού διάρκειας δύο ή έξι μηνών μετά από απόφαση Υπηρεσιακού Συμβουλίου και μάλιστα για μία και μόνο φορά κι όχι αόριστα και εσαεί…

Χαρακτηριστικά είναι τα αναφερόμενα στην 44934/9-2-2022 Απόφαση Περιφερειάρχη (ΑΔΑ:ΨΝΠ17Λ1-ΛΤΤ), όπως ανάλογα ήταν και στις προηγούμενες.

·  Μετακινεί και τοποθετεί υπαλλήλους σε άσχετες με την ειδικότητα, το επιστημονικό και γνωστικό τους αντικείμενο, υποχρεώνοντας αρκετούς συναδέλφους να προχωρούν σε διοικητικές και άλλες προσφυγές προκειμένου να βρουν το δίκιο τους.

·  Εφαρμόζει καθεστώς απλήρωτης δουλειάς με απλήρωτες υπερωρίες, βάζοντας σε βάρδιες χειριστές κ.α. υπαλλήλους με ένα αυθαίρετο standby!

·  Ορίζει ως «κοινωνικούς συμβούλους» υπαλλήλους (απόφαση 48414/25.02.2021/ΑΔΑ: ΨΗΟΟ7Λ1- Ψ77, όπως τροποποιήθηκε με την 51370/14-02-2022/ΑΔΑ: ΡΩ4Σ7Λ1-Χ9Ρ), που τους έχει «μετακινήσει» σε υπηρεσίες εκτός των Δ/νσεων Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, αναθέτοντάς τους καθήκοντα ελέγχου σε Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας (Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ΚΔΑΠ, Παιδικούς Σταθμούς, Κατασκηνώσεις και άλλες Δομές) μάλιστα «παράλληλα» και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες (νομούς) από αυτές στις οποίες υπηρετούν.

  Με αυτό τον τρόπο εργαζόμενοι  επιφορτίζονται με ευθύνες οι οποίες δεν τους αναλογούν, αφού από τις θέσεις που έχουν τοποθετηθεί σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, δεν μπορεί να ασκηθεί ο απαραίτητος έλεγχος των συγκεκριμένων φορέων/δομών κοινωνικού χαρακτήρα, δεν μπορούν να τους δικαιολογηθούν οι αναγκαίες υπηρεσιακές τους «μετακινήσεις». Φορτώνονται με λίγα λόγια σημαντικές ευθύνες για ευαίσθητους για την κοινωνία τομείς, στερώντας ταυτόχρονα από τις Δ/νσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας τον συνολικό σχεδιασμό και την αναγκαία παρακολούθηση.

  Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εργαζόμενου, τον οποίο αν και έχει τοποθετηθεί στο Τμήμα Τουρισμού της Π.Ε. Κορινθίας εντούτοις  διατηρείται με απόφασή σας και ως κοινωνικός σύμβουλος σε 11 δομές κοινωνικής φροντίδας, παρά το γεγονός ότι με επιστολή του έχει ζητήσει την εξαίρεσή του.

  Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχη,

-         Πως τοποθετείσθε σε σχέση με τις συγκεκριμένες σοβαρές καταγγελίες της Ο.ΣΥ.Α.Π.Ε.,  που αφορούν περιστατικά αυθαίρετης μεταχείρισης εργαζομένων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;

-          Τι μέτρα θα πάρετε ώστε να αποκαταστήσετε, σύμφωνα  με τους προβλεπόμενους  όρους του  υπαλληλικού  κώδικα, όλες τις σχετικές αποφάσεις σας και να απαιτήσετε την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό;


Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γόντικας Νίκος

                                                            Κελλάρης Γιάννης