Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Σχόλιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου για τις επερωτήσεις που κατέθεσε και συζητήθηκαν στο ΠΕΣΥ της Δευτέρας 29 Ιουλίου 2024.

 


1)    Για το δρόμο Γαργαλιάνοι – Κυπαρισσία, που  χαρακτηρίστηκε από τις παρεμβάσεις των προέδρων του Αγροτικού Συλλόγου και του Τοπικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων.

Να πάψει η Περιφερειακή Αρχή να κρύβεται πίσω από τις ανεπάρκειες των μελετών που παρέλαβε από τις προηγούμενες Περιφερειακές Διοικήσεις και να αναλάβει τις ευθύνες της. Ούτε να βαφτίζει την βροχή «ακραίο καιρικό φαινόμενο».  Το κράτος έχει συνέχεια και τους κατοίκους δεν τους απασχολούν οι ενδοπαραταξιακές τους διαφορές. Είναι προκλητικό να παραδέχεται ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης ότι υπάρχει πρόβλημα, δηλαδή, ότι θα πλημυρίσουν τα χωράφια και τα θερμοκήπια λόγω του έργου που είναι σε εξέλιξη, και από την άλλη να λέει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, τουλάχιστον έμμεσα, γιατί «υλοποιούμε μελέτες που έχουν κάποιες ατέλειες». Παράλληλα δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, παρά μόνο η παραδοχή ότι και αυτό είναι «θύμα» της υποχρηματοδότησης.

Στηρίζουμε την πρόταση του Προέδρου του Τοπικού συμβουλίου Γαργαλιάνων και του προέδρου του Αγροτικού συλλόγου Γαργαλιάνων να συγκροτηθεί επιτροπή μηχανικών της περιφέρειας και παρουσία τους να κάνουν αυτοψία και να καταλήξουν σε μέτρα ώστε να δρομολογηθεί η άμεση κατασκευή τους. Για ότι κι αν γίνει δεν μπορεί κανείς να λέει ότι δεν ήξερε…

 

2)    Για τους εργαζόμενους στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας

Ενοχλήθηκε η περιφερειακή αρχή γιατί οι εργαζόμενοι μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων «τολμάνε» να ασχολούνται με υπηρεσιακά ζητήματα, όπως τα προβλήματα που έχουν με  τους προϊσταμένους τους, όπως το να απαιτούν υπηρεσιακά αυτοκίνητα για υπηρεσιακές μετακινήσεις, κλπ

Η απάντηση της περιφερειακής αρχής στο αίτημα των εργαζομένων για άμεση αντικατάσταση δύο προϊσταμένων που ευθύνονται για απαξιωτικές συμπεριφορές, για λεκτική και ψυχολογική βία, για απαξίωση της επιστημονικής υπόστασης των επιστημόνων της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, ήταν ότι δεν δεχόμαστε υποδείξεις από τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους φορείς. Ο κ Αναστασόπουλος  υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένοι προϊστάμενοι έχουν διοριστεί από προηγούμενες διοικήσεις με σύννομες διαδικασίες, ότι συνεχίζουν να προσφέρουν κλπ. Βέβαια η προηγούμενη διοίκηση του κ. Νίκα, την οποία επικαλείται ο κ. Αναστασόπουλος και της οποίας ήταν μέλος, άλλαζε τους προϊσταμένους «εν μια νυκτί» αν δεν συμμορφώνονταν με τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής! Την ίδια στιγμή δύο επιστήμονες που άνηκαν στο δυναμικό της διεύθυνσης, λόγω αυτής  της κατάστασης εγκατέλειψαν τη ΔΑΟΚ μέσω του προγράμματος κινητικότητας και πήγαν σε άλλη δημόσια υπηρεσία! Αντί να μαζεύουν γεωπόνους, κτηνίατρους και άλλους επιστήμονες, διώχνουν και αυτούς που έχουν. Και δεν έφταναν αυτά, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, συμπλήρωσε, ότι αυτό που απομένει να γίνει είναι μια συνολική επανατοποθέτηση του προσωπικού σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα γιατί και άλλες διευθύνσεις έχουν ελλείψεις προσωπικού. Θα μπορούσε να εκληφθεί και σαν απειλή αυτή η «συνολική επανατοποθέτηση» του προσωπικού. Τους ενημερώνουμε ότι δεν περνάνε αυτά… 

Επίσης, ο κ. Αναστασόπουλος θεωρεί αυτονόητο, το να πηγαίνουν στην υπηρεσία τους οι γεωπόνοι με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα μιας και αυξήθηκε από τα 15 στα 20 λεπτά η χιλιομετρική αποζημίωση!  Παράλληλα δεν κατανοεί γιατί ορισμένοι γεωπόνοι  ζητάνε υπηρεσιακό όχημα για να μετακινηθούν στα χωράφια! «Μισακά» και τα ΙΧ ανθρώπων που πληρώνονται με 900€ το μήνα!

Και που καταλήγουν όλα: στη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εξέλιξη του προγράμματος δακοκτονίας. Σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και ξηρασίας ο δάκος είναι φυσικό να  περιορίζεται. Αλλά, η «κλιματική κρίση» που την έχουν καραμέλα στην Κυβέρνηση και την Περιφέρεια έχει διττή πλευρά. Αν αλλάξει ο καιρός, και έχουμε έκρηξη του δάκου, με όλα αυτά που συμβαίνουν θα μπορεί να ανταποκριθεί η υπηρεσία; οψόμεθα.

3)    Για το μολυσμένο και ακατάλληλο νερό ύδρευσης του Δήμου Ερμιονίδας δεν συζητήθηκαν λόγω περιορισμένου χρόνου(;) Θα επανέλθουμε, γιατί αυτά που καταγγέλλουμε και αναδείξαμε με Επερώτηση στο Πε.Συ. Πελοποννήσου και με Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ  στη Βουλή, είναι ζητήματα που έχουν καθαρά σχέση με την Δημόσια Υγεία, αφού πρόκειται για την ποιότητα του πόσιμου νερού, σίγουρα το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και απαιτεί ακόμα και την νομική διερεύνηση για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες.  

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

31/7/2024

 

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Τοποθέτηση στη συνεδρίαση Πε.Συ. 29-7-2024 για έγκριση συμμετοχής στην υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα πολιτών Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 


Ο μύθος των ΑΠΕ, ότι δήθεν θα φέρουν φθηνό ρεύμα για το λαό, έχει προ πολλού καταρρεύσει και καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός δεν αφορά την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, για να έχει φθηνό ρεύμα ο λαός μας, αλλά είναι ενταγμένος στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης» προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επενδύουν στις ΑΠΕ να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη.

  Αυτή η προτεραιότητα της αστικής τάξης για την ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων στις ΑΠΕ, υλοποιείται και στηρίζεται δραστήρια από όλες τις αστικές κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), απ’ όλα τα αστικά κόμματα, την περιφέρεια και τους δήμους και εδώ στη Πελοπόννησο.

Όλους αυτούς που μας έλεγαν ότι με την πράσινη μετάβαση θα αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, ότι με την απολιγνιτοποίηση και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα έρθουν επενδύσεις, αειφόρα ανάπτυξη κλπ. Όλα αποδείχθηκαν τελικά «φούμαρα»!

Όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων όλων αυτών των κομμάτων και των περιφερειακών αρχών, δόθηκαν θετικές γνωμοδοτήσεις για εκατοντάδες αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα, χιλιάδες τεράστιες μπαταρίες λιθίου για αποθήκευση Ενέργειας, ακόμα και σε γόνιμα εδάφη, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, ισοπεδώνοντας  ολόκληρα βουνά, ακόμα και περιοχές NATURA, μετατρέποντάς τες ουσιαστικά σε βιομηχανικές ζώνες, με χιλιάδες τόνους μπετόν και σίδερου. 

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που υπάρχει υπερπροσφορά παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, πολύ πάνω από την εγχώρια ζήτηση,  με αποτέλεσμα να καταγράφονται ακόμα και μηδενικές τιμές στην αγορά ρεύματος. Έτσι, έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τον «περιορισμό έγχυσης» στο δίκτυο,  ρεύματος που παράγεται από ΑΠΕ. Μάλιστα υπάρχει σχεδιασμός για δρομολόγηση περικοπών μέχρι και 45%  με νομοθετική ρύθμιση από το  Υπ. Ενέργειας (το έχουμε αναδείξει ως Λ.Σ. και στην Περ.Επιτροπή Περιβάλλοντος).

Δηλαδή σήμερα, που οι λαϊκές οικογένειες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επιχειρηματίες, οι αγρότες στενάζουν από τις υψηλές τιμές ρεύματος, σχεδιάζουν το «κόψιμό του» από το δίκτυο για να διατηρήσουν τις τιμές ψιλά, για να είναι κερδοφόρες οι μπίζνες τους!

Σήμερα συζητάμε για την συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε νέα ενεργειακή κοινότητα. Το φρούτο των “Ενεργειακών Κοινοτήτων” στη χώρα μας (θεσπίστηκαν με το νόμο 4513/2018 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με Ν.Δ, ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ και με «παρών» από την ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων), είναι κομμάτι του πάζλ όλου αυτού του αντιλαϊκού σχεδιασμού. Αποτελεί πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας, με την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα.

Παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις για “αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας”, “την πράσινη ανάπτυξη”, και άλλα εύηχα λόγια, οι  “Ενεργειακές Κοινότητες” αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν στον χώρο των ΑΠΕ, είτε απευθείας, είτε μέσω κάποιων ΜΚΟ και «Συνεταιριστικών σχημάτων» και ΟΤΑ, οι οποίοι θα απολαμβάνουν σκανδαλώδεις παροχές (επιδοτήσεις, μακροχρόνιες φορολογικές ελαφρύνσεις, εγγυημένες από το κράτος τιμές πώλησης του ρεύματος, κ.ά.).

Οι Ενεργειακές Κοινότητες, ήδη αξιοποιούνται ως εργαλείο χρηματοδότησης επενδύσεων ΑΠΕ μεγάλων εταιρειών γι αυτό και ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που θεσπίστηκαν έτυχε της ένθερμης υποδοχής τους.  Στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη πάνω από1690 ενεργειακές κοινότητες, όμως η δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων στην ΕΕ δεν εξαφάνισε τα πράσινα κέρδη των ομίλων και την ενεργειακή ακρίβεια για το λαό. 

Παράλληλα αποτελούν και μέσο εξαπάτησης λαϊκών δυνάμεων, όπως έγινε παλιότερα με τα φωτοβολταϊκά, που οδήγησε στη χρεοκοπία εκατοντάδων μικροεπενδυτών, με κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Κάτι που αποδεικνύει ότι είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς, ότι στο πλαίσιο του μονοπωλιακού καπιταλισμού, που έχει στο επίκεντρο το κέρδος, μπορούν να σταθούν ισότιμα και διάφοροι μικροί συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις και ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες δεν έρχονται σε αντίθεση με το υπόλοιπο νομοθετικό πλαίσιο δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, αντίθετα λειτουργούν μέσα στην "απελευθερωμένη" αγορά ενέργειας, όπου το "παιχνίδι" καθορίζεται από τους ενεργειακούς κολοσσούς, από το χρηματιστήριο Ενέργειας και άλλους τέτοιους μηχανισμούς. Στο αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους και του ανταγωνισμού δεν χωρά η λεγόμενη κοινωνική πολιτική και η Ενεργειακή Κοινότητα που είναι εταιρεία, θα διαμορφώνει τιμές πώλησης σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς ώστε να είναι βιώσιμη. 

Επιπλέον αναδείχνεται και για την Πελοπόννησο και γενικότερα για τη χώρα μας και ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα, που αφορά την υπονόμευση του αγροτικού παραγωγικού χαρακτήρα, με εγκατάλειψη της καλλιέργειας αγροτικών εκτάσεων που παράγουν, είτε διατροφικά, είτε βιομηχανικά προϊόντα απαραίτητα για ανθρώπινες ανάγκες (ένδυση), για την κτηνοτροφία, κλπ, για να εγκατασταθούν φωτοβολταικά, που έχουν και περιορισμένο χρόνο ζωής (15-20 έτη), με βαριές επιπτώσεις για το λαό.

Λέτε, όλοι σας γιατί συμφωνείτε στα βασικά, ότι θα δίνουν πιο φθηνό ρεύμα στα μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων (μικρούς αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους) ή δωρεάν σε φτωχές οικογένειες που είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του ΤΕΒΑ. Δεν μας λέτε όμως, που έγιναν ενεργειακές κοινότητες και εξασφαλίστηκε φθηνό ρεύμα για το λαό;

 Όπως δεν μας λέτε ότι αυτό το ρεύμα το πληρώνουμε όλοι οι λαϊκοί καταναλωτές, μέσω του χαρατσιού για τις ΑΠΕ στο λογαριασμό μας όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικροί αγρότες και επαγγελματίες. Ότι   η δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων στην ΕΕ δεν εξαφάνισε τα πράσινα κέρδη των ομίλων και την ενεργειακή ακρίβεια για το λαό. Στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη 1689 ενεργειακές κοινότητες.

Επίσης δεν λέτε στους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, που τους υπόσχονται οφέλη με χαμηλότερο ρεύμα και κέρδη από το πλεόνασμα που θα πουλούν οι Ενεργειακές Κοινότητες, τι κεφάλαια θα κληθούν να βάλουν για να γίνουν «βιώσιμες», πότε θα κάνουν απόσβεση και τι νέα κεφάλαια θα τους ζητιούνται για να εκσυγχρονίζουν τις υποδομές τους, τι φόρους θα κληθούν αργότερα να πληρώσουν. 

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση και εδώ και σε κάθε περιοχή θα αποκαλύπτουμε το ρόλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων, της κάθε αστικής κυβέρνησης, της περιφέρειας και των δήμων, ώστε η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, να μην «δαγκώνουν» το σάπιο “φρούτο” των ενεργειακών κοινοτήτων, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους για άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, με δραστική μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των χρεώσεων για ΑΠΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, την κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, να πληρώσει επιτέλους το μεγάλο κεφάλαιο. Για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού. 

Ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που υπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλίων και όχι του λαού. 

Για να πάψουν η ενέργεια, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, η ίδια η εργατική δύναμη να είναι πανάκριβο εμπόρευμα για τα κέρδη των καπιταλιστών και να μετατραπούν σε κοινωνική ιδιοκτησία, για να εξασφαλισθεί φθηνή και επαρκής ενέργεια για κάθε λαϊκό σπίτι, για την ανάπτυξη της οικονομίας προς όφελος του λαού, με την αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών (λιγνίτη, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, γεωθερμία, υδρογονάνθρακες).

Είμαστε αρνητικοί, καταψηφίζουμε.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ: Προβλήματα με το νερό ύδρευσης του Δήμου Ερμιονίδας

 


Με έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ημερομηνία 11 Απρίλη 2024, το οποίο υπογράφεται από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη  Αργολίδας και αφορά τα αποτελέσματα χημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων του νερού ύδρευσης, διαπιστώνεται σοβαρότατο πρόβλημα με την ποιότητα του νερού σε πολλά μέρη του Δήμου Ερμιονίδας.

Σημειώνονται σοβαρές αποκλείσεις που καθιστούν το νερό μη πόσιμο εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής αγωγιμότητας λόγω της διείσδυσης στα δίκτυα θαλασσινού νερού. Επίσης, καταγράφονται και σοβαρές μικροβιακές μολύνσεις (κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκος) που οφείλονται στην «ύπαρξη κοπρανώδους μόλυνσης και ως εκ τούτου αποτελούν ένδειξη πλημμελούς χλωρίωσης».

Διαχρονικά, εδώ και δεκαετίες υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα και την ποσότητα του νερού στην Ερμιονίδα. Επανειλημμένα έχει έρθει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο επί προηγούμενων  Περιφερειακών Αρχών χωρίς να έχει τελικά παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού της περιοχής.

Η μη χλωρίωση του νερού, το απαρχαιωμένο δίκτυο, δεν είναι αποτέλεσμα της «κλιματικής κρίσης» αλλά σημάδια εγκατάλειψης.        Ακόμα και η μείωση του νερού λόγω της  λειψυδρίας και η υφαλμύρωση είναι θέματα που αντιμετωπίζονται φτάνει να υπάρχει η πολιτική βούληση και η διάθεση πόρων. Έργα όπως το φράγμα της Τζερτζελιάς που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις, έχουν στοιχειώσει εδώ και δεκαετίες. Η αντιμετώπιση των αναγκών του λαού με χρηματοοικονομικούς όρους, η λογική «κόστους- οφέλους» που κυριαρχεί σε όλες τις πτυχές της ζωής και για όλα τα κρίσιμα ζητήματα  όπως  υγεία, παιδεία, υποδομές για το λαό, αντιπυρική – αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση κλπ, ευθύνονται για όλα όσα αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια.

Στο Δήμο Ερμιόνης είναι φανερές οι προτεραιότητες Τοπικής Διοίκησης και κεντρικού κράτους, διαχρονικά και άσχετα από το κόμμα που βρίσκεται κάθε φορά στη διοίκηση: Διαθέτουν 53 εκατομμύρια για να φέρουν το νερό άρδευσης του Ανάβαλου για τα γκόλφ των πεντάστερων ξενοδοχείων, και δεν διαθέτουν ούτε ευρώ για να έχει ΤΩΡΑ ο κόσμος ασφαλές και επαρκές νερό!

Να απαντήσει η Περιφερειακή Αρχή:

·    Για την ποιότητα του νερού ύδρευσης σήμερα στο Δήμο Ερμιονίδας

·  Αν τηρήθηκαν τα μέτρα που προβλέπονται από το νόμο σε σχέση με την ενημέρωση του πληθυσμού για την ακαταλληλότητα του νερού.

·  Τι μέτρα παίρνονται από κοινού με το Δήμο για την αντιμετώπιση του προβλήματος ποσότητας και ποιότητας του νερού ύδρευσης.

·     Σε τι στάδιο βρίσκεται το φράγμα της Τζερτζελιάς.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελάρης

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Απλήρωτοι εργαζόμενοι εκπαιδευτικού προγράμματος της «ΜΟΡΙΑΣ ΑΕ»

 


Στις 24/02/2024 ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα της Πράξης «Ενίσχυση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων για εργαζόμενους επιχειρήσεων σε δυναμικούς ή υπό αναδιάρθρωση κλάδους της Περιφέρειας Πελοποννήσου»  στο πλαίσιο του Έργου «Ενέργειες συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης δεξιοτήτων» με δικαιούχο τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΟΡΙΑΣ Α.Ε. – Α.Ο.Τ.Α., η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Ανάδοχο «UNIVERSAL ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΑΚΜΗ – ΕΡΕΙΣΜΑ» με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)) και από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ.

Όλους αυτούς τους μήνες οι εργαζόμενοι που παρακολούθησαν το πρόγραμμα αναμένουν την  καταβολή της αποζημίωσης τους. Ενημερώνονται από μήνα σε μήνα ότι η πληρωμή τους  σχετίζεται με τις διαδικασίες ένταξης της Πράξης στο ΕΣΠΑ 2021-2027, η οποία ενώ έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει προχωρήσει η εκταμίευση του ποσού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

  • Ποιες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα εγκρίνουν τη σχετική πίστωση;
  • Γιατί καθυστερούν;
  • Τι μέτρα θα πάρει η Περιφέρεια ώστε άμεσα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι; 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Σχόλιο για τις δηλώσεις Κικίλια για τα νερά του Ανάβαλου στην Αργολίδα



Προκαλούν Κυβέρνηση και Περιφέρεια με την διαχείριση των νερών του Ανάβαλου στην Αργολίδα!

Απόλυτης προτεραιότητας έργο διαχείρισης υδάτων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου - κατά τον κ. Πτωχό, είναι η επέκταση του δικτύου του Ανάβαλου στην Ερμιονίδα για να ποτίζονται τα 5στερα ξενοδοχεία και τα γήπεδα γκόλφ.

Από την άλλη φαίνεται ότι και η κυβέρνηση έχει τις δικές της προτεραιότητες. Ο κ. Κικίλιας, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με άρθρο του σε κεντρική πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα, δηλώνει ότι η Κυβέρνηση “καλοβλέπει” το νερό για μεταφορά του στην Αττική προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υδροδότησης της πρωτεύουσας.

Την ίδια στιγμή:
  • το φράγμα είναι εγκαταλελειμμένο, κινδυνεύει με κατάρρευση και χιλιάδες κυβικά χάνονται στη θάλασσα.
  • η ποιότητα του νερού είναι υποβαθμισμένη και επικίνδυνη για τις καλλιέργειες, ενώ την ίδια χρησιμοποιείται και στην ύδρευση!
  • ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι ασυντήρητος με τις αντλίες να μην λειτουργούν ή να υπολειτουργούν.
  • το δίκτυο παλαιό, με ζημιές και συνειδητά ανεπαρκές για το πότισμα του Αργολικού κάμπου.

Ο λαός της Αργολίδας να βγάλει τα συμπεράσματά του: λεφτά υπάρχουν για το πότισμα του γκαζόν των μεγαλοξενοδόχων και για φαραωνικά έργα  μεταφοράς του νερού στην Αττική.  Οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές αρχές έχουν άλλες προτεραιότητες που αφορούν την εξυπηρέτηση τουριστικών και κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Για τους αγρότες και τους κατοίκους, ούτε τα στοιχειώδη που στοιχίζουν υποδεκαπλάσια!

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη 2024 ανά πόλη /χωριό (Δημοτική Κοινότητα) της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Το επιτελικό κράτος της ΝΔ που κλείνει σε όλες τις πτώσεις την «ψηφιακή μετάβαση» δεν μπορεί να εξασφαλίσει στο λαό της Πελοποννήσου ούτε την πρόσβαση στα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών!

Αλήθεια που θα απευθυνθεί κάποιος που θέλει να μάθει αποτέλεσμα σε ένα χωριό; Είναι ευθύνη της Περιφέρειας να εξασφαλίζει αυτή τη δυνατότητα στους κατοίκους αλλά και στα τοπικά ΜΜΕ; Γιατί σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες περιφέρειες υπάρχει αυτή η δυνατότητα και μάλιστα «ζωντανά» την ίδια ώρα που ενσωματώνονται στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών; Είναι πολυτέλεια εν έτη 2024 να ξέρει ο καθένας στο  χωριό του ή στο διπλανό χωριό, τι πήρε το κάθε κόμμα ή αυτή η δυνατότητα παρέχεται σ’ όποιον απευθύνεται σε βουλευτικά και κομματικά γραφεία;

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από τις Ευρωεκλογές, και αναμένοντας όλο αυτό το διάστημα την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στο «σάιτ» της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δίνουμε τα τελικά αποτελέσματα αναλυτικά, ανά Νομό πόλη και χωριό στο «σάιτ» της Λαϊκής συσπείρωσης Πελοποννήσου.

Δεν είναι θέμα ικανοτήτων. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Οι ψηφιακές υπηρεσίες αναπτύσσονται ραγδαία όπου υπόσχονται γρήγορο κέρδος και εξοικονόμηση χρόνου για επενδύσεις, όπου το κράτος ενδιαφέρεται να φορολογήσει και μάλιστα αγρίως και αντίθετα, οι ψηφιακές υπηρεσίες κωλυσιεργούν για άλλα ζητήματα που έχει ανάγκη ο λαός μας.


Αποτελέσματα ανά Νομό και Δημοτική Κοινότητα σε μορφή PDF

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Αποτελέσματα ανά Νομό και Δημοτική Κοινότητα σε μορφή Excel

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑ ΝΟΜΟ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024