Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Σχόλιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου για τις επερωτήσεις που κατέθεσε και συζητήθηκαν στο ΠΕΣΥ της Δευτέρας 29 Ιουλίου 2024.

 


1)    Για το δρόμο Γαργαλιάνοι – Κυπαρισσία, που  χαρακτηρίστηκε από τις παρεμβάσεις των προέδρων του Αγροτικού Συλλόγου και του Τοπικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων.

Να πάψει η Περιφερειακή Αρχή να κρύβεται πίσω από τις ανεπάρκειες των μελετών που παρέλαβε από τις προηγούμενες Περιφερειακές Διοικήσεις και να αναλάβει τις ευθύνες της. Ούτε να βαφτίζει την βροχή «ακραίο καιρικό φαινόμενο».  Το κράτος έχει συνέχεια και τους κατοίκους δεν τους απασχολούν οι ενδοπαραταξιακές τους διαφορές. Είναι προκλητικό να παραδέχεται ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης ότι υπάρχει πρόβλημα, δηλαδή, ότι θα πλημυρίσουν τα χωράφια και τα θερμοκήπια λόγω του έργου που είναι σε εξέλιξη, και από την άλλη να λέει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, τουλάχιστον έμμεσα, γιατί «υλοποιούμε μελέτες που έχουν κάποιες ατέλειες». Παράλληλα δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, παρά μόνο η παραδοχή ότι και αυτό είναι «θύμα» της υποχρηματοδότησης.

Στηρίζουμε την πρόταση του Προέδρου του Τοπικού συμβουλίου Γαργαλιάνων και του προέδρου του Αγροτικού συλλόγου Γαργαλιάνων να συγκροτηθεί επιτροπή μηχανικών της περιφέρειας και παρουσία τους να κάνουν αυτοψία και να καταλήξουν σε μέτρα ώστε να δρομολογηθεί η άμεση κατασκευή τους. Για ότι κι αν γίνει δεν μπορεί κανείς να λέει ότι δεν ήξερε…

 

2)    Για τους εργαζόμενους στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας

Ενοχλήθηκε η περιφερειακή αρχή γιατί οι εργαζόμενοι μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων «τολμάνε» να ασχολούνται με υπηρεσιακά ζητήματα, όπως τα προβλήματα που έχουν με  τους προϊσταμένους τους, όπως το να απαιτούν υπηρεσιακά αυτοκίνητα για υπηρεσιακές μετακινήσεις, κλπ

Η απάντηση της περιφερειακής αρχής στο αίτημα των εργαζομένων για άμεση αντικατάσταση δύο προϊσταμένων που ευθύνονται για απαξιωτικές συμπεριφορές, για λεκτική και ψυχολογική βία, για απαξίωση της επιστημονικής υπόστασης των επιστημόνων της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, ήταν ότι δεν δεχόμαστε υποδείξεις από τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους φορείς. Ο κ Αναστασόπουλος  υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένοι προϊστάμενοι έχουν διοριστεί από προηγούμενες διοικήσεις με σύννομες διαδικασίες, ότι συνεχίζουν να προσφέρουν κλπ. Βέβαια η προηγούμενη διοίκηση του κ. Νίκα, την οποία επικαλείται ο κ. Αναστασόπουλος και της οποίας ήταν μέλος, άλλαζε τους προϊσταμένους «εν μια νυκτί» αν δεν συμμορφώνονταν με τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής! Την ίδια στιγμή δύο επιστήμονες που άνηκαν στο δυναμικό της διεύθυνσης, λόγω αυτής  της κατάστασης εγκατέλειψαν τη ΔΑΟΚ μέσω του προγράμματος κινητικότητας και πήγαν σε άλλη δημόσια υπηρεσία! Αντί να μαζεύουν γεωπόνους, κτηνίατρους και άλλους επιστήμονες, διώχνουν και αυτούς που έχουν. Και δεν έφταναν αυτά, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, συμπλήρωσε, ότι αυτό που απομένει να γίνει είναι μια συνολική επανατοποθέτηση του προσωπικού σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα γιατί και άλλες διευθύνσεις έχουν ελλείψεις προσωπικού. Θα μπορούσε να εκληφθεί και σαν απειλή αυτή η «συνολική επανατοποθέτηση» του προσωπικού. Τους ενημερώνουμε ότι δεν περνάνε αυτά… 

Επίσης, ο κ. Αναστασόπουλος θεωρεί αυτονόητο, το να πηγαίνουν στην υπηρεσία τους οι γεωπόνοι με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα μιας και αυξήθηκε από τα 15 στα 20 λεπτά η χιλιομετρική αποζημίωση!  Παράλληλα δεν κατανοεί γιατί ορισμένοι γεωπόνοι  ζητάνε υπηρεσιακό όχημα για να μετακινηθούν στα χωράφια! «Μισακά» και τα ΙΧ ανθρώπων που πληρώνονται με 900€ το μήνα!

Και που καταλήγουν όλα: στη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εξέλιξη του προγράμματος δακοκτονίας. Σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και ξηρασίας ο δάκος είναι φυσικό να  περιορίζεται. Αλλά, η «κλιματική κρίση» που την έχουν καραμέλα στην Κυβέρνηση και την Περιφέρεια έχει διττή πλευρά. Αν αλλάξει ο καιρός, και έχουμε έκρηξη του δάκου, με όλα αυτά που συμβαίνουν θα μπορεί να ανταποκριθεί η υπηρεσία; οψόμεθα.

3)    Για το μολυσμένο και ακατάλληλο νερό ύδρευσης του Δήμου Ερμιονίδας δεν συζητήθηκαν λόγω περιορισμένου χρόνου(;) Θα επανέλθουμε, γιατί αυτά που καταγγέλλουμε και αναδείξαμε με Επερώτηση στο Πε.Συ. Πελοποννήσου και με Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ  στη Βουλή, είναι ζητήματα που έχουν καθαρά σχέση με την Δημόσια Υγεία, αφού πρόκειται για την ποιότητα του πόσιμου νερού, σίγουρα το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και απαιτεί ακόμα και την νομική διερεύνηση για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες.  

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

31/7/2024