Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Ούτε για την υστεροφημία τους… Η παράταξη της ΝΔ στο ΠεΣυ Πελοποννήσου καταψήφισε το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ


   

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου  κατέθεσε προς υιοθέτηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 29/7, ψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία. Παρά το γεγονός ότι το ψήφισμα ήταν της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, παρά το γεγονός ότι δεκάδες Δήμοι και Περιφέρειες σε όλη τη χώρα το έχουν υπερψηφίσει, παρά το γεγονός ότι όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας του ΠεΣυ Πελοποννήσου συμφώνησαν με αυτό,  η παράταξη της πλειοψηφίας δήλωσε ότι το καταψηφίζει!

Και στη βουλή έγινε το ίδιο. Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας - με 159 «υπέρ» και 138 «κατά» - ψηφίστηκε την Τρίτη 30/7  το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ για την ολοκλήρωση της λεγόμενης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», που, με οδηγό την πολιτική της ΕΕ, ολοκληρώνει το διαχρονικό έγκλημα απέναντι στις δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, ανοίγοντας τον δρόμο για την παράδοσή τους σε ΜΚΟ και ιδιώτες, με τραγικές συνέπειες για τους νοσηλευόμενους, τις οικογένειές τους, το προσωπικό των δομών.

Η Παράταξη της ΝΔ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που έχει και την πλειοψηφία, κλείνει τα αυτιά στα αιτήματα των φορέων, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν δομές, με ευθύνη του κράτους, ενίσχυση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, όπως και ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης, πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης με κρατική χρηματοδότηση, δημόσια - δωρεάν.

Η εφαρμογή του νόμου για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, η οποία έρχεται να ολοκληρώσει την πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων που σταδιακά δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την υποβάθμιση και απαξίωση των αντίστοιχων δομών.

Με το νέο νόμο, όχι μόνο δρομολογούν το κλείσιμο 2 ψυχιατρικών νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, μεταφέροντας αρμοδιότητες ψυχικής υγείας στις ΥΠΕ, και φροντίζοντας αρκετές απ’ αυτές να εκχωρηθούν σε ιδιώτες, ταυτόχρονα προχωρούν ουσιαστικά στο κλείσιμο φορέων απεξάρτησης όπως το ΚΕΘΕΑ που δραστηριοποιείται και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ, που στην Πελοπόννησο λειτουργεί ως δίκτυο με σταθερές μονάδες σε Καλαμάτα, Ναύπλιο, Πύργο και Πάτρα, έχει προσφέρει χρόνια τώρα σε χιλιάδες εξαρτημένους και τις οικογένειές τους, δωρεάν θεραπευτικές υπηρεσίες αποκλειστικά χωρίς υποκατάστατες ουσίες («στεγνή» απεξάρτηση), ενώ ταυτόχρονα παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν και κινητές μονάδες, ώστε να πραγματοποιούνται παρεμβάσεις και σε άλλες περιοχές, όπως στην Κόρινθο, ενώ αναπτύσσονται και ειδικά προγράμματα και για τις φυλακές (π.χ. Ναύπλιο). Είναι πολύ σημαντικό  το γεγονός ότι τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, δεν αφορούν μόνο παράνομες εξαρτήσεις (ναρκωτικά), αλλά και νόμιμες (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο). Χαρακτηριστικό της ολοκληρωμένης προσέγγισης των προγραμμάτων αυτών, είναι ότι όσοι εντάσσονται σε αυτά, μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τα αίτια της εξάρτησής τους αλλά και νέους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών τους. Αναπληρώνουν τα εκπαιδευτικά τους κενά, συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές, αθλητικές, περιβαλλοντικές κ.ά. δραστηριότητες, καλλιεργούν προσωπικά ενδιαφέροντα, αλληλεπιδρούν με την τοπική κοινωνία και προετοιμάζονται για την λειτουργική κοινωνική τους επανένταξη, με βασικό όρο και την δυνατότητά τους για εργασία.

Στο τέλος του 2024 σταματά όμως η χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών μέσω του ΕΣΠΑ και είναι σαφής ο στόχος της κυβέρνησης να μην εξασφαλιστεί η συνέχειά τους.  Η επιδίωξη της κυβέρνησης με το νέο νόμο είναι να δημιουργήσει έναν υπερφορέα (ΕΟΠΑΕ), που το μόνο που θα υπηρετήσει θα είναι η περικοπή αναγκαίων δαπανών, η συρρίκνωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τον ιδιωτικό τομέα, η εξοικονόμηση προσωπικού και οι υποχρεωτικές μετακινήσεις από τομέα σε τομέα και από περιοχή σε περιοχή του συστήματος ως εμβαλωματική λύση για τα προβλήματα υποστελέχωσης. Από κοντά βέβαια και η προώθηση της σταθερής αντιδραστικής κατεύθυνσης της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων εδώ και χρόνια, που στοχεύει στην ανάπτυξη προγραμμάτων «εποπτευόμενης» χρήσης και υποκατάστατων ουσιών με δράση και ιδιωτικών φορέων, εις βάρος των «στεγνών» προγραμμάτων όπως του ΚΕΘΕΑ! Κερδοφόρο εμπόριο από τη μία, μόνιμος εγκλωβισμός στο πρόβλημα από την άλλη δηλαδή!

Οι 1000δες οικογένειες της Πελοποννήσου που υποφέρουν από εξαρτίσεις και ψυχικά νοσήματα, που ξέρουν τη δουλειά του ΚΕΘΕΑ, αλλά και τις απαράδεκτες καταστάσεις που συναντάνε στα νοσοκομεία  λόγω της υποχρηματοδότησης, του λειψού προσωπικού κλπ δεν πρέπει να επιτρέψουν να εφαρμοστεί στην πράξη αυτός ο νόμος.  Η Λαϊκή Συσπείρωση συντάσσεται με τους επιστημονικούς φορείς, τους συλλόγους εργαζομένων και των οικογενειών εξαρτημένων του ΚΕΘΕΑ και απαιτεί ουσιαστικές λύσεις από το κράτος!

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

1/8/2024