Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

19-3-2019 Πινγκ – Πονγκ ευθυνών στην πλάτη του κόσμου για την Ηλιόσφαιρα


Το εργοστάσιο παραγωγής Φωτοβολταϊκών (Φ/Β) πάνελ της Ηλιόσφαιρας που θα έφερνε την ανάπτυξη στη περιοχή εγκαταστάθηκε στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Τρίπολης στις αρχές του 2010. Επιχορηγήθηκε με 29 εκατ. ευρώ και πήρε 120 εκατ. ευρώ δάνεια (δανεικά και αγύριστα).

Από το Φλεβάρη του 2012 άρχισε να μην πληρώνει τους εργαζόμενους και από το Σεπτέμβρη του 2013 σταμάτησε τη λειτουργία του.

Άφησε φέσια σε προμηθευτές 9 εκατ. ευρώ, χρέη στο δημόσιο πάνω από 2 εκατ. ευρώ και οφειλές δεδουλευμένων στους εργαζόμενους 2.224.000 €. Άφησε και ένα τεράστιο κουφάρι να μας θυμίζει τι σημαίνει ανάπτυξη με βάση το καπιταλιστικό κέρδος και να μας απειλεί με πιθανή πρόκληση μεγάλου ατυχήματος.

Από το μέγεθος, τα υλικά και τις εν γένει δραστηριότητες η εγκατάσταση αυτή κρίθηκε ως επικίνδυνη για πρόκληση ατυχήματος μεγάλης κλίμακας που πρέπει να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από την οδηγία Σεβέζο.

Σύμφωνα με την οδηγία, έπρεπε από την έναρξη της λειτουργίας να γίνει ενημέρωση για το βαθμό επικινδυνότητας, στους εργαζόμενους, τη ΒΙΠΕ και τους κατοίκους. Έπρεπε να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο πρόληψης, σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση ατυχήματος, σχέδιο εκκένωσης, ακόμη και ασκήσεις ετοιμότητας για αντιμετώπιση περίπτωσης έκτακτης ανάγκης.

Από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα είμαστε με τη διαρκή απειλή ενός μεγάλης έκτασης ατυχήματος χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα.

Έχουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις, οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές που όχι μόνο δεν πήραν μέτρα προστασίας αλλά δεν έκαναν ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση.

Για τους κινδύνους που μας απειλούν μάθαμε πρόσφατα όταν δικηγόρος της Τρίπολης που εμπλέκεται στην υπόθεση της Ηλιόσφαιρας ως σύνδικος, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης.

Ένα χρόνο τώρα, από τις 23-3-2018 γίνεται ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ Υπουργείου – ΕΤΒΑ – άλλων Τραπεζών – Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Τρίπολης όχι για να προσδιορίσουν το μέγεθος του κινδύνου και να πάρουν μέτρα αλλά για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.

Όσο ο ένας θα πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλο και δεν παίρνονται μέτρα ο κίνδυνος ατυχήματος θα μεγαλώνει λόγω της εγκατάλειψης και της παλαίωσης των εγκαταστάσεων.

Απαιτούμε άμεση ενημέρωση από τους υπευθύνους για το βαθμό επικινδυνότητας.

Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να οργανώσουμε χωρίς καθυστέρηση τον αγώνα μας απαιτώντας να παρθούν άμεσα μέτρα εξουδετέρωσης των κινδύνων που μας απειλούν.

Βαγγέλης Γούργαρης

Περιφερειακός Σύμβουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Τρίπολης