Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

8-9-2019 Η τοποθέτηση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ όπως κατατέθηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Δήμου Μεγαλόπολης


ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ.

Πραγματοποιείται σήμερα  η πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μεγαλόπολης, όπου θα εκλεγεί το Προεδρείο του, καθώς και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.


Για το Προεδρείο. Δεν θέτουμε υποψηφιότητα και δεν συμμετέχουμε στην ψηφοφορία γιατί : α) το αποτέλεσμα είναι δεδομένο, ο ίδιος ο νόμος μας αποκλείει. β) Το προεδρείο δεν έχει καμιά ουσιαστική αρμοδιότητα ως συλλογικό όργανο.

Για την Οικον. Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη γίνεται με βάση τις ρυθμίσεις και τις νέες διαδικασίες που καθορίζουν οι νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης της ΝΔ που έγιναν τον Αύγουστο και σκοπό έχουν να επιτευχθεί η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ.

 Αυτοί λοιπόν, που υποστηρίζουν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία ως την ανώτερη μορφή δημοκρατίας, αυτοί που ζητούν τη σύμφωνη γνώμη του 50% των εργαζόμενων για να αποφασιστεί μια μέρα απεργία, αυτοί που κυβερνούν με το 25% των ψήφων του εκλογικού σώματος, αυτοί ψήφισαν αυτό το τερατούργημα για τους ΟΤΑ.

 Ειδικότερα και ανάμεσα σε άλλα, με τις νέες διατάξεις θεσμοθετείται η με κάθε τρόπο απόλυτη πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου στα όργανα διοίκησης του δήμου, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τα νομικά πρόσωπα, άσχετα με το ποσοστό που αυτή συγκέντρωσε στις εκλογές και τους δημοτικούς συμβούλους που εξέλεξε. Ταυτόχρονα, μεταφέρονται σε αυτά τα όργανα μια σειρά αρμοδιότητες που βρίσκονταν στην ευθύνη του δημοτικού συμβουλίου, παρακάμπτοντας στην ουσία το δημοτικό συμβούλιο.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται πλειοψηφίες, όχι με βάση τη θέληση του λαού, αλλά την επίτευξη της κυβερνησιμότητας. Έτσι δίνονται αρμοδιότητες και θα λαμβάνονται αποφάσεις, οι οποίες δεν μπορούν, ούτε πρέπει να παίρνονται από όργανα που δεν απηχούν την πλειοψηφία της πόλης μας. Εκτός των άλλων είναι και θέμα ήθους, αυτοσεβασμού και σεβασμού του λαού που μας ψήφισε.

Οι τροποποιήσεις αυτές της κυβέρνησης της ΝΔ καταργούν και αυτή την κουτσουρεμένη απλή αναλογική (θεσπίστηκε μόνο για την εκλογή του Δ.Σ.) που έφερε ο Κλεισθένης. Αποτελούν ακόμα ένα αντιδραστικό βήμα στο πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι διαδοχικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων («Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης Ι»).

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι στόχος τους είναι η καλύτερη προσαρμογή της λειτουργίας των Δήμων στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, εις βάρος των βιοτικού επιπέδου των δημοτών και του λαού γενικότερα.

Αυτό γίνεται πλέον αντιληπτό από τις προσχεδιασμένες εξελίξεις στη ΔΕΗ ΑΕ και τις επιπτώσεις στην πόλη μας, το δικαίωμα στην εργασία, τις παροχές στις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, στην καθημερινότητά μας.

Παραδίδονται υπηρεσίες και λειτουργίες των Δήμων σε ιδιώτες είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε συνολικά. Καταργείτε ο κοινωνικός χαρακτήρας τους και οι Δήμοι μετατρέπονται σταδιακά σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Με βάση αυτά δεν συμμετέχουμε στην εκλογική διαδικασία, θα παρακολουθούμε όμως  τις συνεδριάσεις των επιτροπών, ως έχουμε δικαίωμα και καλούμε τον πρόεδρο να μας στέλνει τις προσκλήσεις με την Ημερήσια Διάταξη και τις εισηγήσεις των θεμάτων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του λαού.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λ.Σ. :

1.    Κατσιρούμπας Ε. Γεώργιος.

2.    Παναγουλοπούλου Λίλα.