Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

10-2-2020 Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στο ΠεΣυ για «Διεκδικήσεις αποζημιώσεων στα χαρτιά από τον ανάδοχο στο έργο στο λιμάνι Βραχατίου».


κ. Περιφερειάρχα.
Πριν από δυόμισι χρόνια η ανάδοχος εταιρεία του έργου στο λιμάνι του Βραχατίου στη Κορινθία ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΕ (πρώην συμφερόντων Φλαμπουράρη) γραπτά εγείρει διεκδίκηση αποζημίωσης για σταλίες ύψους 1.247.000 ευρώ για οκτάμηνη διακοπή εργασιών που πραγματοποίησε από 7-6-2016 έως 14-2-2017.

Εχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε άλλες δυο τουλάχιστον διακοπές εργασιών διάρκειας 9 μηνών, για τις οποίες δεν έχω υπόψη μου να έχουν εγερθεί επιπλέον αποζημιώσεις.
Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή που πρόσκεινταν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με μεθοδεύσεις όπως της σιωπηρής απόρριψης των αιτημάτων των μεγαλοεργολάβων, των απανωτών παρατάσεων, της δημοπράτησης έργων χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, χωρίς να έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις, χωρίς να έχουν επικαιροποιηθεί μελέτες, χωρίς να έχουν γίνει αναγκαίες αρχαιολογικές τομές κλπ,  διευκόλυνε τις αισχρές διεκδικήσεις κατασκευαστικών εταιρειών για αποζημιώσεις στα χαρτιά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση στο συγκεκριμένο έργο στο λιμάνι του Βραχατίου. Το έργο δημοπρατείται το 2014 και δυο μήνες πριν τις εκλογές ανεδείχθη ανάδοχος και με τη βούλα των Δικαστηρίων η εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ που βασικός μέτοχος ήταν ο κ Φλαμπουράρης. Να σημειώσουμε ότι η εν λόγω εταιρεία την ημερομηνία του Διαγωνισμού 23-9-2014 δεν είχε ασφαλιστική ενημερότητα. Παρόλα αυτά αναδείχθηκε ανάδοχος, αφού και οι πέτρες γνώριζαν, ότι κυβέρνηση θα είναι ο Σύριζα.
Υπεγράφη η Σύμβαση στις 20 Μάη του 2015 παρόλο που την ίδια μέρα, με το με αριθμό πρωτοκόλλου 1564 έγγραφό της η εταιρεία δηλώνει ότι το έργο δεν μπορεί να τελειώσει σε 4 μήνες και για αυτό θα διεκδικήσει αποζημιώσεις.
Την ίδια περίοδο τον Ιούλη του 2015, τότε που είχαν κλείσει οι στρόφιγγες των τραπεζών, που είχαν επιβληθεί τα capital control, η εταιρεία με ενέχυρο τη σύμβαση αυτή, πήρε από τράπεζα δάνειο εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία προχωρά στις 7-6-2016  στη πρώτη διακοπή εργασιών για μη πληρωμή λογαριασμού που δεν την κάνει δεκτή στην αρχή η Υπηρεσία και η τότε Περιφερειακή Αρχή αντί να στηρίξουν την Υπηρεσία και να αποβάλουν από το έργο τον ανάδοχο, καταβάλλοντας ένα μικρό ποσό αποζημίωσης (περίπου 28.000 ευρώ) και να διαλύσουν την εργολαβία, προχωρούν σε απανωτές παρατάσεις ακόμα και σε περίοδο που έχει κάνει διακοπή εργασιών ο ανάδοχος, σε απανωτές σιωπηρές υποτίθεται απορρίψεις των διεκδικήσεων τη στιγμή που επανειλημμένα συζητιόταν το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή κι έμπαινε από εμάς στο ΠεΣυ.
Τελικά στις 10-4-2018 με απόφαση της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης γίνεται αποδεκτή η αίτηση θεραπείας του αναδόχου. Από αυτό το έγγραφο σαφώς προκύπτει ότι η εταιρεία από το 2016 είχε κουβεντολόι εκτός από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία και με την Περιφέρεια. Με ποιόν άραγε και τι κουβέντιαζαν και συμφώνησαν είναι ένα το ζητούμενο.
Εμείς πιστεύουμε τον κ Καλλίρη και τη κα Νικολάκου, που σε όλους τους τόνους έλεγαν ότι, δεν είχαν συζητήσεις με τον ανάδοχο. 
Έκτοτε αγνοείται η τύχη της υπόθεσης παρόλο που επανειλημμένα και γραπτά και προφορικά ζητάμε εικόνα, ένα πέπλο σιωπής σκεπάζει τα πάντα. 
Επειδή κ. Περιφερειάρχα έχουν περάσει πέντε μήνες από τότε που αναλάβατε ατόφια η ΝΔ την ευθύνη της Περιφέρειας με την ανοχή και στήριξη βεβαίως τουλάχιστον του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θα θέλαμε να μας γνωρίσετε:
·       Που βρίσκεται η υπόθεση διεκδίκησης σταλιών 1.247.000€ από την εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ για το έργο στο λιμάνι του Βραχατίου;. Θα έχει την ίδια τύχη με τις σταλίες 750.000 ευρώ που προχθές την Παρασκευή με ομόφωνη απόφαση της ΟΕ δόθηκαν στην Ωρίων που είχε αναλάβει την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, για σταλίες για διακοπή εργασιών για δυο μήνες για τον ίδιο λόγο μη πληρωμής λογαριασμού. Είναι ο ανάδοχος που έφερε σαν υπεργολάβο τη γνωστή εταιρεία με τα πλαστά ποινικά μητρώα, που ενώ η επιτροπή διαγωνισμού πρότεινε να αναδειχθεί άλλος ανάδοχος η τότε ΟΕ ανέδειξε τον Ωρίωνα, που μαζί με τα πρωτόκολλα αποφυγής κινδύνου, τα πρωτόκολλα αποκατάστασης βλαβών ανωτέρας βίας, το ανύπαρκτο καστανόχωμα – φυτική γη που υποτίθεται ότι μπήκε στους δήθεν αποκατεστημένους ΧΑΔΑ, σημαίνουν δυο εκατομμύρια επιπλέον στον ανάδοχο.
·       Έχουν γίνει έλεγχοι για τις συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις που προβάλει η αρμόδια Υπηρεσία για τις απαιτήσεις του αναδόχου; Αν όχι προτίθεστε να κάνετε;
·       Υπάρχουν άλλες διεκδικήσεις του αναδόχου πχ για τις άλλες δυο διακοπές εργασιών; Πόσοι είναι οι τόκοι και ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά; Εμείς λέμε δεν πρέπει να επιβαρυνθούν, ούτε ένα ευρώ, τα πλατειά λαϊκά στρώματα. Αν είναι να δοθούν, να καταλογιστούν στον Τατούλη, στη Νικολάκου και στην τότε ΟΕ, που μεθόδευσαν όλες αυτές τις αθλιότητες.