Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Ενάντια στους κατοίκους της Καλλιρρόης η Περιφερειακή Επιτροπή!

 


Δελτίο τύπου

Με ομόφωνη απόφαση σήμερα, 13/6/2024, της Περιφερειακής Επιτροπής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ορίζει δικηγόρο και στρέφεται ενάντια στους κατοίκους της Καλλιρρόης, που με επικεφαλής, τον πρώην πρόεδρο Χρήστο Κυριακόπουλο, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία του «σκουπιδοεργοστασίου» στην περιοχή τους. Λίγοι μήνες λειτουργίας και οι συνέπειες είναι ήδη ορατές, με τη βρώμα και τη δυσοσμία, με μετρήσεις που δείχνουν επιβάρυνση στα νερά.

Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Να συγκληθεί άμεσα το ΠΕΣΥ με θέμα έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ισθμό της Κορίνθου.

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εργαζόμενοι στις βιομηχανίες και στις επιχειρήσεις, μαθητές, κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονται να κάνουν παράκαμψη ακόμα και 50 χιλιομέτρων!

Να ανοίξουν τώρα συνδέσεις παλιάς Εθνικής Οδού και του αυτοκινητόδρομου στο ύψος των διοδίων και στα δύο ρεύματα.

          Στη συνεδρίαση του Πε.Συ. της 12ης Ιούνη  η Περιφερειακή Αρχή αρνήθηκε  να συζητηθεί το σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους μόνιμους κατοίκους του Καλαμακίου και χιλιάδες εργαζόμενους στην Κορινθία με τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την κατεδάφιση της γέφυρας στον Ισθμό μετά το ατύχημα με το βυτιοφόρο.

          Η πλειοψηφία της ΝΔ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συνεχίζει να υποβαθμίζει το Σώμα. Αρνούνται να ενημερώσουν υπεύθυνα το λαό της περιοχής για ένα πρόβλημα που είναι ο ορισμός του έκτακτου και επείγοντος, αρνούνται τη συζήτηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και  την εξεύρεση λύσεων για ένα θέμα που θα απασχολεί και ταλαιπωρεί χιλιάδες κόσμου!

          Με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες υπογραφές από τους σύμβουλους της μειοψηφίας που υποχρεώνει την Περιφερειακή Αρχή να συγκαλέσει άμεσα νέα συνεδρίαση με αυτό το θέμα που ταλαιπωρεί χιλιάδες εργαζόμενους.

          Η βυθιζόμενη γέφυρα στο Καλαμάκι που θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο δεν έχει αποκατασταθεί, αφού υπολειτουργεί εδώ και χρόνια και τους τελευταίους μήνες έχει απομακρυνθεί για συντήρηση. Από δηλώσεις στελεχών της περιφέρειας και το  Δημάρχου Λουτρακίου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης  ενημερωθήκαμε ότι η αποκατάσταση της βυθιζόμενης γέφυρας  θα αργήσει.

          Παράλληλα  δήλωσαν ότι μια λύση που συζητιέται και αφορά το άνοιγμα της Ολυμπίας Οδού στο ύψος των διοδίων της Κορίνθου δεν είναι αρμοδιότητα Δήμου – Περιφέρειας αλλά του Υπουργείου.

          Φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν πως μοναδικό μέτρο που θα μπορούσε να ανακουφίσει άμεσα είναι η σύνδεση παλιάς Εθνικής Οδού και αυτοκινητόδρομου στο ύψος των διοδίων. Το να κρύβεται η περιφερειακή αρχή και  τα στελέχη της στα τοπικά ΜΜΕ  να επικαλούνται ζητήματα νομιμότητας ή μη αρμοδιότητας δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της.

          Να πάψει να πλέκει το εγκώμιο  για την αποτελεσματικότητά της Ολυμπίας Οδού, να απαιτήσει άμεσα μέτρα μέχρι την αποκατάσταση της γέφυρας και μέχρι τότε να βρεθούν άμεσες λύσεις ανακούφισης όπως η σύνδεση στο ύψος των διοδίων χωρίς επιβάρυνση.

 

Ακολουθεί το κείμενο που προσυπέγραψαν 16 σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας

Άμεσα μέτρα αποκατάστασης της κυκλοφορίας στην περιοχή του Ισθμού Κορίνθου, μετά το ατύχημα με το βυτιοφόρο, την κατεδάφιση της γέφυρας και την τεράστια ταλαιπωρία που έχει προκαλέσει σε εργαζόμενους και κατοίκους των γύρω περιοχών.

Τεράστια είναι η ταλαιπωρία που υφίστανται κάτοικοι και εργαζόμενοι σε βιομηχανικές μονάδες της περιοχής του Ισθμού Κορίνθου από την κατεδάφιση της γέφυρας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου μετά το ατύχημα και την φωτιά σε βυτιοφόρο.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι από τα γύρω εργοστάσια της περιοχής από το Καλαμάκι μέχρι τους Αγ. Θεοδώρους, όπως και οι κάτοικοι και μαθητές της ευρύτερης περιοχής, αναγκάζονται να κάνουν καθημερινά παράκαμψη δεκάδων χιλιομέτρων, προκειμένου να μετακινηθούν από και προς τις δουλειές τους, στα σπίτια και τα σχολεία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτός από την πολύωρη ταλαιπωρία και την σχετική επικινδυνότητα, λόγω αυξημένης κίνησης, την οικονομική τους επιβάρυνση αφού είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν οι ίδιοι  τα ήδη υπέρογκα έξοδα σε καύσιμα και το επιπλέον κόστος της μετακίνησης, χωρίς να έχουν μέχρι τώρα οποιαδήποτε μέριμνα  από την πλευρά του κράτους.

Σημαντικό ρόλο στην δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και αυξάνει την ταλαιπωρία, παίζει η βυθιζόμενη γέφυρα των Ισθμίων η οποία βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τον Απρίλιο για σκοπούς συντήρησης. Είναι απαράδεκτο να μην έχουν τόσο διάστημα ολοκληρωθεί οι εργασίες και να μην υπάρχει ουσιαστικά καμία επίσημη δέσμευση σήμερα από τους αρμόδιους για το πότε θα δοθεί σε κυκλοφορία!

Φαίνεται ότι το επιτελικό κράτος τρέχει αστραπιαία όταν πρόκειται να προχωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια, παίρνει άμεσα μέτρα για να μην καθυστερήσουν επενδύσεις, όμως όταν έχει να κάνει με τις ανάγκες και την ταλαιπωρία των λαϊκών στρωμάτων κωλυσιεργεί και είναι βραδυκίνητο!

Από την περασμένη βδομάδα που έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση το μόνο μέτρο που έχει ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, είναι η ελεύθερη διέλευση των κατοίκων της περιοχής από τα διόδια  της Ολυμπίας Οδού στον Ισθμό, και μάλιστα χωρίς τίμημα για την ίδια, αφού τα «διαφυγόντα έσοδα» θα τα καλύψει ελληνικό Δημόσιο, γεγονός βέβαια που δεν μειώνει στο παραμικρό την πολύωρη ταλαιπωρία τους και τα υπέρογκα έξοδα!

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε να έρθει άμεσα προς συζήτηση το σοβαρό  θέμα που έχει προκύψει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε η Περιφέρεια να συνεισφέρει στο βαθμό που της αναλογεί με όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αλλά και να πιέσει τη Κυβέρνηση ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-         Με ευθύνη της κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων και των υπόλοιπων αρμόδιων αρχών να εξασφαλιστεί άμεσα η ασφαλής μετακίνηση και διέλευση των εργαζομένων και κατοίκων, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των ίδιων.

-         Άμεση μέτρα αποκατάστασης της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό και τους παράδρομους, με την εφαρμογή όλων των εναλλακτικών λύσεων  σύνδεσης παλιάς και Ν.Ε. Οδού, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφαλής και σε σύντομο χρόνο μετακίνηση εργαζομένων και κατοίκων.

-         Νε ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να τεθεί η γέφυρα των Ισθμίων σε άμεση λειτουργία, με ασφάλεια για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Τοποθέτηση στο ΠΕ.ΣΥ. 12-6-2024 για την πορεία των έργων παράκαμψης Βλαχιώτη -Σκάλας και αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Ευρώτα.

 



Είναι πολύ σοβαρό θέμα, το έχουν φέρει κι άλλοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι όπως η κ. Σπυριδάκου και ο κ. Πήλιουρας και εμείς προσυπογράψαμε το να μπει για συζήτηση παρακάμπτοντας την άρνηση της πλειοψηφίας, χωρίς βεβαίως να υιοθετούμε τη συνολική τοποθέτηση της παράταξης του κ. Κουτσούλη.

Το θέμα δεν είναι βέβαια σημερινό έρχεται από παλιά. Το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ και Περιφερειακής Αρχής Τατούλη συγκροτήθηκαν επιτροπές για τη διενέργεια διαγωνισμών για δέκα μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 16.876.000 ευρώ.

Μια από αυτές ήταν η ολοκλήρωση των μελετών για την παράκαμψη Βλαχιώτη προϋπολογισμού 600.000 ευρώ και η άλλη για την ολοκλήρωση των μελετών της παράκαμψης Σκάλας και της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Ευρώτα στη περιοχή, προϋπολογισμού 2.563.000 ευρώ.

Μιλάμε για ολοκλήρωση των μελετών για την παράκαμψη Βλαχιώτη και Σκάλας γιατί είχαν γίνει και άλλες τα προηγούμενα χρόνια, εκατομμυρίων ευρώ και αυτές.

Έγιναν από τότε τρεις φορές Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, τέσσερες φορές βουλευτικές εκλογές και δυο ευρωεκλογές και είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Παραπλάνηση, λαϊκισμός και ψηφοθηρία με αλλαγή θιάσου και θιασάρχη από τις δυνάμεις της Ν.Δ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα!

Δέκα χρόνια τουλάχιστον μελετάτε τα έργα, αλλά ούτε έργα έχουμε ούτε μελέτες.

Το 2017 με επερώτηση μας στο ΠεΣυ ζητήσαμε ενημέρωση για την πορεία αυτών των μελετών και μάθαμε ότι ξέρετε και εσείς:  Τίποτα!

Ελέγξαμε την τότε Περιφερειακή Αρχή γι αυτές τις δέκα μελέτες αφού για κάποιες αγνοείτο η τύχη τους ενώ για κάποιες άλλες είχαν ανοιχτεί οι τεχνικές προσφορές των διαγωνιζόμενων το 2014 και το 2015, οι οικονομικές προσφορές ανοίχτηκαν το 2018 και το 2019. Τέσσερα και πέντε χρόνια αλήθεια τη μαγειρεύονταν;

Μάλιστα το 2019 ένα μήνα πριν τις περιφερειακές εκλογές το ΠεΣυ αποφάσισε την ένταξη στο ΕΣΠΑ της παράκαμψης Βλαχιώτη με προϋπολογισμό 18 εκατομμύρια ευρώ.

Ήρθε βέβαια το 2019 η νέα καθαρόαιμη περιφερειακή αρχή της Ν.Δ και ο γέγονε γέγονε, για να έρθει μετά πέντε χρόνια να ξαναεξαγγείλει τη παράκαμψη Σκάλα και Βλαχιώτη την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και διαγκωνίζεστε ποιος παραπλανά ποιος λαϊκίζει και ποιος ψηφοθηρεί πιο πολύ.

Για τη διασπάθιση όμως εκατομμυρίων ευρώ για τις μελέτες, που πολλές φορές γίνονται και ξαναγίνονται και κοστίζουν όσο και η κατασκευή του έργου κουβέντα!

Για τις ευθύνες σας διαχρονικά για την αποψίλωση και διάλυση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, που όχι μελέτες δεν μπορούν να κάνουν αλλά ούτε σωστά επίβλεψη δεν λέτε επίσης κουβέντα!

Έχουμε ζητήσει τόσες φορές όλο το προηγούμενο διάστημα, φέρτε μας τις μελέτες που έχουν γίνει από δήμο, περιφέρεια, νομαρχία για το συγκεκριμένο, μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τίποτα! Έχουμε καταγγελίες ότι έχει πληρωθεί τρεις φορές, έχετε στοιχεία; ακόμα τα περιμένουμε!

Καλά δεν θέλετε το κράτος «εργολάβο κατασκευαστή» των μεγάλων έργων των έργων υποδομών όμως και τις μελέτες στους ίδιους τους εργολάβους, τους κατασκευαστικούς ομίλους; Με πολύ λιγότερα ποσά από όσα δίνετε στους μελετητές που πολλές φορές παραδίδουν μελέτες copy paste από το γραφείο, αν διαθέτατε να προσληφθεί επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό σε δήμους περιφέρειες υπουργεία θα είχαμε στελεχωμένες υπηρεσίες για να κάνουν τουλάχιστον τις μελέτες και να έχουν ουσιαστική επίβλεψη των δημοσίων έργων.

Σε κάθε περίπτωση αναδεικνύεται η ανωτερότητα της δικής μας πρότασης από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων για Δημόσιο Κρατικό Φορέα για τα μεγάλα έργα, τα έργα υποδομών που θα κατέχουν τα υλικά (αδρανή, σίδηρο, μπετόν κλπ) τα μηχανήματα, θα κατανείμει σχεδιασμένα το πλούσιο επιστημονικό και τεχνικό εργατικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα σε όλες τις φάσεις των έργων μελέτη-κατασκευή-συντήρηση-λειτουργία. Μόνο τότε θα έχουμε φθηνά και ποιοτικά έργα που θα σέβονται το περιβάλλον και θα διατίθενται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Τοποθέτηση Γιάννη Κελλάρη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας 3-6-2024, για γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), νέου Αιολικού Πάρκου στο Μαυροβούνι Μεσσηνίας.

 


Η συζήτηση σήμερα για την αδειοδότηση ενός ακόμα αιολικού πάρκου, αυτή τη φορά στο Μαυροβούνι Κορώνης, συμπίπτει με  μια συγκυρία: τις αναγγελίες για τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του  ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά τον Ιούνιο, που φτάνουν έως 70%!

Το νέο χαστούκι από τους παρόχους ενέργειας στα λαϊκά νοικοκυριά, ένα πράγμα επιβεβαιώνει: Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά αποτελέσματα της πολιτικής της «απελευθερωμένης» αγοράς ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης», του χρηματιστηρίου ενέργειας, της εγκατάλειψης των φθηνών εγχώριων πηγών.

Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, που υλοποιούν και στηρίζουν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, και όλα τα άλλα κόμματά της, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των ομίλων της ενέργειας εις βάρος των ενεργειακών αναγκών του λαού.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα παράγεται περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ σε σχέση με τη ζήτηση (13 GW  έναντι 9GW), με αποτέλεσμα τα μεσημέρια να εκτρέπουν την περίσσεια ενέργειας από το δίκτυο  ("χωματερές ενέργειας" για να κρατάνε την τιμή ψιλά ώστε να έχουν κέρδη), εξακολουθούν να έρχονται μαζικά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος αιτήσεις αδειοδότησης για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. 

Πρέπει να βγουν συμπεράσματα από τους κατοίκους περιοχών που ο τόπος τους παραδίδεται στα αρπακτικά των ΑΠΕ.

Στο Βασιλίτσι η υπόθεση απασχολεί πάνω από 20 χρόνια, με δικαιολογημένες κινητοποιήσεις των κατοίκων που είχαν σαν αποτέλεσμα την αναστολή των επιχειρηματικών σχεδίων ακόμα και με αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων (ΣτΕ). Οι προτεραιότητες του Κράτους όμως είναι άλλες. Προσαρμόζει διαχρονικά και διακυβερνητικά, το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να παρακάμπτει αποφάσεις ακόμα και του Συμβουλίου της Επικρατείας, προς όφελος των εταιριών.

Άλλωστε όλα μαζί τα κόμματα του "ευρωπαϊκού τόξου" έχουν από κοινού ψηφίσει στην Ε.Ε. την απλοποίηση οποιουδήποτε εμποδίου γι αυτές τις επενδύσεις ακόμα και σε περιοχές Natura. Σε εφαρμογή των οδηγιών της Ε.Ε.  έχουν μετατρέψει όλη την επικράτεια της χώρας σε μια «ειδική οικονομική ζώνη», για «fast track» ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. 

Αυτή η πολιτική θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα των εκλογών. Οι ψηλές τιμές του ρεύματος και το αποτέλεσμά τους, δηλαδή η αφαίμαξη του εισοδήματος και η έκρηξη της ενεργειακής φτώχειας, θα συνεχίζουν να απειλούν τον λαό.

Μόνο ο οργανωμένος αγώνας που βάζει στο στόχαστρο τον πυρήνα της πολιτικής και τα πραγματικά αίτια που δεν είναι άλλα από τα επιχειρηματικά κέρδη, μπορεί να αναστείλει, να δυσκολέψει, να ανατρέψει αυτές τις επενδύσεις. 

Με βάση τα παραπάνω καταψηφίζουμε.

 

Τοποθέτηση στη συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας 3-6-2024, για γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: Κατασκευή και λειτουργία Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) υψηλής πίεσης Πάτρας, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας ΔΕΣΦΑ Α.Ε.

 


Συζητάμε για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενός Έργου που αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης του Δήμου της Πάτρας από τη μια, με την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την άλλη. Η αντιπαράθεση αφορούσε την επιμονή από πλευράς Δήμου να απορριφτεί η επικρατούσα πριν από 5 χρόνια ιδέα εγκατάστασης δεξαμενών και σταθμών αεριοποίησης LNG στην  Πάτρα και να προτιμηθεί στη θέση τους σύνδεση της Πάτρας με αγωγό Φυσικού Αερίου. Φαίνεται ότι ο Πελετίδης και η Λαϊκή Συσπείρωση με τη στήριξη του λαού της περιοχής για ακόμα μια φορά δικαιώνονται…

Το γεγονός ότι το φυσικό αέριο, οι αγωγοί, τα δίκτυα και όλο το «κύκλωμα» αποτελεί πεδίο κερδοσκοπικής αντιπαράθεσης μονοπωλίων του κλάδου, έχει οδηγήσει σε διάφορες παλινωδίες και καθυστερήσεις όλα αυτά τα χρόνια,   καταρχάς για το αν είναι βιώσιμος ο αγωγός, αν θα πρέπει να φτιαχτούν στην πόλη της Πάτρας τοπικά δίκτυα διανομής και μεταφοράς LNG με βυτιοφόρα, για το αν θα έπρεπε ο αγωγός να γίνει μέσω του άξονα Κόρινθος –Πύργος κλπ. Τελικά η συζήτηση καταλήγει στη σημερινή μελέτη και στην κατασκευή αγωγού από Μεγαλόπολη για ΒΙΠΕ Πάτρας και με αναμονή για τη σύνδεση του Πύργου.

Όλες αυτές οι παλινωδίες αλλά και η εξέλιξη αντίστοιχων έργων στην περιοχή μας αποκαλύπτουν ακόμα μια φορά πως όταν η ενεργειακή πολιτική και η ανάπτυξη των αντίστοιχων υποδομών σχεδιάζονται με αποκλειστικό κριτήριο τα συμφέροντα των μονοπωλίων στο χώρο της Ενέργειας και τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, οδηγούμαστε σε αδιέξοδα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που αδυνατούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, που "ματώνουν" λόγω του υψηλού κόστους των τιμολογίων σε ρεύμα - πετρέλαιο - φυσικό αέριο, σε συνθήκες που επικρατούν χαμηλοί μισθοί, χαμηλά εισοδήματα, υπέρογκη φορολογία.

Μην ξεχνάμε πως ένα από τα βασικά «κατηγορώ» της πρώην Περιφερειακής αρχής του κ. Νίκα που είχε την στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ, ενάντια στο «σύστημα Σαμαρά», ήταν το ποια εταιρία θα πάρει το έργο επέκτασης του αγωγού και της διασύνδεσης με τις πόλεις τις Πελοποννήσου.

Σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο, θα θέλαμε να γνωρίζουμε εάν υπάρχει συνέχεια του σχεδιασμού για εγκατάσταση δεξαμενών και μονάδων αεριοποίησης στην Πάτρα και ποια η σχέση τους με το έργο που συζητάμε σήμερα. Προχωράνε και θα διασυνδεθούν τα τοπικά δίκτυα με τον Δίκτυο του Κεντρικού Αγωγού; Ή θα αποτελέσει αυτός ο αγωγός την αποκλειστική πηγή Φ.Α. στην Δυτική Ελλάδα. Αλήθεια ένα πανάκριβο έργο που καλείται να το πληρώσει  ο λαός,  που είναι δεδομένο ότι θα ελέγχουν ιδιώτες καπιταλιστές, θα αφορά τελικά τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων (Πάτρα, Πύργος, Αγρίνιο, Νησιά Ιωνίου) ή γίνεται αποκλειστικά για να έχει φτηνή ενέργεια η βιομηχανία στη ΒΙΠΕ Πάτρας;

Βέβαια εμείς σήμερα καλούμαστε να τοποθετηθούμε για την ΜΠΕ. Μιλάμε για ένα αγωγό 145 χιλιομέτρων που διασχίζει δάση , αγροτικές εκτάσεις, όρια οικισμών, όρια προστατευμένων περιοχών, όπως το δάσος της Φολόης, ποτάμια, ρέματα. κλπ Υπάρχει νομοθεσία που ρυθμίζει τον τρόπο που πρέπει να εκτελούνται αυτά τα έργα, παράλληλα όμως η ίδια νομοθεσία  αφήνει και «πορτοπαράθυρα» ανοιχτά για παράκαμψη δυσκολιών πάντα με γνώμονα την καταστροφική λογική «κόστους οφέλους». 

Με δεδομένη την κατά παραγγελία ΜΠΕ από την ΔΕΣΦΑ ΑΕ, εταιρία κολοσσό του κλάδου, που καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις με βασικό γνώμονα όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών αλλά την βέλτιστη κερδοφορία, αδυνατούμε να τοποθετηθούμε για την συγκεκριμένη ΜΠΕ, έχουμε αμφιβολίες ακόμα και για το αν  οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας μπορούν να την παρακολουθήσουν, με την έννοια, ότι είναι σταθερή η πολιτική υποβάθμισης και η έλλειψη προσωπικού από όλες τις διοικήσεις τους.

Εμείς θα καταψηφίσουμε.

 

Τοποθέτηση στη συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας 3-6-2024, για ΣΜΠΕ οριοθέτησης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

     


    Προκειμένου να πάρουμε θέση για το συγκεκριμένο θέμα της ΣΜΠΕ θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να δούμε ορισμένα στοιχεία.

Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους, πλέον αναπτυσσόμενους και κερδοφόρους για το κεφάλαιο παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ στη θαλάσσια παραγωγή μεσογειακών ειδών και κατέχει ηγετική θέση διεθνώς στην ιχθυοκαλλιέργεια σε πλωτούς ιχθυοκλωβούς, η οποία αποτελεί πεδίο σημαντικής κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου, όπου κυριαρχούν συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους που σε πολλές περιπτώσεις έχουν πληρώσει την έλλειψη μέτρων προστασίας με την ίδια τους την ζωή!

Με δεδομένα τα φυσικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ο ανταγωνισμός των ομίλων για το κέρδος και η Κοινή Αλιευτική Πολιτική προωθούν την αχαλίνωτη επέκταση και συγκέντρωση των ιχθυοκαλλιεργειών.

Οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου, μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που οδήγησαν σε πτώση των εξαγωγών, εξασφάλισαν από την κυβέρνηση και την ΕΕ εκατομμύρια ευρώ σε αντίθεση με τους βιοπαλαιστές αλιείς που πήραν κάποια ψίχουλα.

 Διαχρονικά, η πολιτική όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ευθυγραμμιζόταν πλήρως με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) της ΕΕ. Κύριος στόχος ήταν και είναι η ενίσχυση του βιομηχανικού μοντέλου παραγωγής αλιευμάτων και η ταυτόχρονη διάλυση κυρίως της παράκτιας και σε μια πορεία και της μέσης αλιείας στη χώρα μας.

Σε πολλές περιοχές μεταξύ των οποίων και την δική μας παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μεγάλη συγκέντρωση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας,

Η υλοποίηση σχεδιασμών με νέες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που θα δημιουργηθούν και την επέκταση των υφισταμένων, θα είναι έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής μας αλλά και των άλλων γειτονικών περιοχών, προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων ιχθυοκαλλιέργειας.

Με βάση τη σχεδιαζόμενη χωροθέτηση, δρομολογούνται εξελίξεις που θα επιτρέψουν, πέρα απ’ την άναρχη και ανεξέλεγκτη επέκταση των υφιστάμενων ιχθυοκαλλιεργειών και την εγκατάσταση νέων, την κάλυψη εκτάσεων στην στεριά για εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων τους.

Οι επιπτώσεις είναι δυσμενείς για την υγεία των κατοίκων, ενώ οδηγούν και στον περιορισμό της παράκτιας αλιείας που συμβάλλει στο εισόδημα επιβίωσής τους.

Το περίσσευμα των διατροφικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται και τα περιττώματα της ιχθυοκαλλιέργειας, πέρα απ’ την ορατή θόλωση των θαλάσσιων υδάτων, προκαλούν νέκρωση του βυθού, όχι μόνο κάτω απ’ τις δεξαμενές και τα κλουβιά, αλλά και σε ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες.

Οι θαλάσσιες καλλιέργειες, ως βιομηχανικές ουσιαστικά επιχειρήσεις στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση, υποτάσσονται αντικειμενικά, στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων.

Την ίδια στιγμή μέσω των χωροταξικών πλαισίων, αυξάνονται ραγδαία σ’ όλη την Ελλάδα οι περιοχές που θα επιτρέπεται η ιχθυοκαλλιέργεια και η οστρακοκαλλιέργεια, ενώ μια σειρά προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχίσουν την παροχή «ρευστού» προς αυτού του τύπου την παραγωγή αλιευμάτων.

Σε αυτή τη κατεύθυνση εντάσσεται και η ΣΜΠΕ που συζητάμε σήμερα και αφορά την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στις ΠΑΥ Α5 (Βουρλιά – όρμος Κορακιάς), ΠΑΥ Α6 (Νήσος Πλατειά) της ΠΕ Αργολίδας, στις ΠΑΥ Α4.1 – Α4.2 (ακτές Αρκαδίας) της ΠΕ Αρκαδίας και στην ΠΑΥ Α9 (Μέθανα – Τροιζηνία)!

Όπως φαίνεται και από τις διατυπωμένες αντιρρήσεις κατοίκων και φορέων αυτών των περιοχών θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της ίδια της ζωής τους.

Για εμάς, η ανάπτυξη της αλιείας, της αλιευτικής παραγωγής και διαχείρισης των επιμέρους περιοχών της χώρας με αλιευτικό ενδιαφέρον, πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες για φτηνό υγιεινό και ποιοτικό ψάρι.

Παλεύουμε για να μη δημιουργηθούν οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, να υπάρχει έλεγχος των υφιστάμενων υποδομών με εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος, να μην εφαρμοστούν νέοι περιορισμοί στην άσκηση αλιείας για τους μικρομεσαίους ψαράδες, με άμεσα μέτρα στήριξής τους.

Είμαστε αρνητικοί, καταψηφίζουμε!