Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Τοποθέτηση Γιάννη Κελλάρη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας 3-6-2024, για γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), νέου Αιολικού Πάρκου στο Μαυροβούνι Μεσσηνίας.

 


Η συζήτηση σήμερα για την αδειοδότηση ενός ακόμα αιολικού πάρκου, αυτή τη φορά στο Μαυροβούνι Κορώνης, συμπίπτει με  μια συγκυρία: τις αναγγελίες για τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του  ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά τον Ιούνιο, που φτάνουν έως 70%!

Το νέο χαστούκι από τους παρόχους ενέργειας στα λαϊκά νοικοκυριά, ένα πράγμα επιβεβαιώνει: Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά αποτελέσματα της πολιτικής της «απελευθερωμένης» αγοράς ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης», του χρηματιστηρίου ενέργειας, της εγκατάλειψης των φθηνών εγχώριων πηγών.

Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, που υλοποιούν και στηρίζουν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, και όλα τα άλλα κόμματά της, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των ομίλων της ενέργειας εις βάρος των ενεργειακών αναγκών του λαού.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα παράγεται περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ σε σχέση με τη ζήτηση (13 GW  έναντι 9GW), με αποτέλεσμα τα μεσημέρια να εκτρέπουν την περίσσεια ενέργειας από το δίκτυο  ("χωματερές ενέργειας" για να κρατάνε την τιμή ψιλά ώστε να έχουν κέρδη), εξακολουθούν να έρχονται μαζικά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος αιτήσεις αδειοδότησης για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. 

Πρέπει να βγουν συμπεράσματα από τους κατοίκους περιοχών που ο τόπος τους παραδίδεται στα αρπακτικά των ΑΠΕ.

Στο Βασιλίτσι η υπόθεση απασχολεί πάνω από 20 χρόνια, με δικαιολογημένες κινητοποιήσεις των κατοίκων που είχαν σαν αποτέλεσμα την αναστολή των επιχειρηματικών σχεδίων ακόμα και με αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων (ΣτΕ). Οι προτεραιότητες του Κράτους όμως είναι άλλες. Προσαρμόζει διαχρονικά και διακυβερνητικά, το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να παρακάμπτει αποφάσεις ακόμα και του Συμβουλίου της Επικρατείας, προς όφελος των εταιριών.

Άλλωστε όλα μαζί τα κόμματα του "ευρωπαϊκού τόξου" έχουν από κοινού ψηφίσει στην Ε.Ε. την απλοποίηση οποιουδήποτε εμποδίου γι αυτές τις επενδύσεις ακόμα και σε περιοχές Natura. Σε εφαρμογή των οδηγιών της Ε.Ε.  έχουν μετατρέψει όλη την επικράτεια της χώρας σε μια «ειδική οικονομική ζώνη», για «fast track» ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. 

Αυτή η πολιτική θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα των εκλογών. Οι ψηλές τιμές του ρεύματος και το αποτέλεσμά τους, δηλαδή η αφαίμαξη του εισοδήματος και η έκρηξη της ενεργειακής φτώχειας, θα συνεχίζουν να απειλούν τον λαό.

Μόνο ο οργανωμένος αγώνας που βάζει στο στόχαστρο τον πυρήνα της πολιτικής και τα πραγματικά αίτια που δεν είναι άλλα από τα επιχειρηματικά κέρδη, μπορεί να αναστείλει, να δυσκολέψει, να ανατρέψει αυτές τις επενδύσεις. 

Με βάση τα παραπάνω καταψηφίζουμε.