Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Τοποθέτηση στο ΠΕ.ΣΥ. 12-6-2024 για την πορεία των έργων παράκαμψης Βλαχιώτη -Σκάλας και αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Ευρώτα.

 



Είναι πολύ σοβαρό θέμα, το έχουν φέρει κι άλλοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι όπως η κ. Σπυριδάκου και ο κ. Πήλιουρας και εμείς προσυπογράψαμε το να μπει για συζήτηση παρακάμπτοντας την άρνηση της πλειοψηφίας, χωρίς βεβαίως να υιοθετούμε τη συνολική τοποθέτηση της παράταξης του κ. Κουτσούλη.

Το θέμα δεν είναι βέβαια σημερινό έρχεται από παλιά. Το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ και Περιφερειακής Αρχής Τατούλη συγκροτήθηκαν επιτροπές για τη διενέργεια διαγωνισμών για δέκα μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 16.876.000 ευρώ.

Μια από αυτές ήταν η ολοκλήρωση των μελετών για την παράκαμψη Βλαχιώτη προϋπολογισμού 600.000 ευρώ και η άλλη για την ολοκλήρωση των μελετών της παράκαμψης Σκάλας και της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Ευρώτα στη περιοχή, προϋπολογισμού 2.563.000 ευρώ.

Μιλάμε για ολοκλήρωση των μελετών για την παράκαμψη Βλαχιώτη και Σκάλας γιατί είχαν γίνει και άλλες τα προηγούμενα χρόνια, εκατομμυρίων ευρώ και αυτές.

Έγιναν από τότε τρεις φορές Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, τέσσερες φορές βουλευτικές εκλογές και δυο ευρωεκλογές και είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Παραπλάνηση, λαϊκισμός και ψηφοθηρία με αλλαγή θιάσου και θιασάρχη από τις δυνάμεις της Ν.Δ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα!

Δέκα χρόνια τουλάχιστον μελετάτε τα έργα, αλλά ούτε έργα έχουμε ούτε μελέτες.

Το 2017 με επερώτηση μας στο ΠεΣυ ζητήσαμε ενημέρωση για την πορεία αυτών των μελετών και μάθαμε ότι ξέρετε και εσείς:  Τίποτα!

Ελέγξαμε την τότε Περιφερειακή Αρχή γι αυτές τις δέκα μελέτες αφού για κάποιες αγνοείτο η τύχη τους ενώ για κάποιες άλλες είχαν ανοιχτεί οι τεχνικές προσφορές των διαγωνιζόμενων το 2014 και το 2015, οι οικονομικές προσφορές ανοίχτηκαν το 2018 και το 2019. Τέσσερα και πέντε χρόνια αλήθεια τη μαγειρεύονταν;

Μάλιστα το 2019 ένα μήνα πριν τις περιφερειακές εκλογές το ΠεΣυ αποφάσισε την ένταξη στο ΕΣΠΑ της παράκαμψης Βλαχιώτη με προϋπολογισμό 18 εκατομμύρια ευρώ.

Ήρθε βέβαια το 2019 η νέα καθαρόαιμη περιφερειακή αρχή της Ν.Δ και ο γέγονε γέγονε, για να έρθει μετά πέντε χρόνια να ξαναεξαγγείλει τη παράκαμψη Σκάλα και Βλαχιώτη την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και διαγκωνίζεστε ποιος παραπλανά ποιος λαϊκίζει και ποιος ψηφοθηρεί πιο πολύ.

Για τη διασπάθιση όμως εκατομμυρίων ευρώ για τις μελέτες, που πολλές φορές γίνονται και ξαναγίνονται και κοστίζουν όσο και η κατασκευή του έργου κουβέντα!

Για τις ευθύνες σας διαχρονικά για την αποψίλωση και διάλυση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, που όχι μελέτες δεν μπορούν να κάνουν αλλά ούτε σωστά επίβλεψη δεν λέτε επίσης κουβέντα!

Έχουμε ζητήσει τόσες φορές όλο το προηγούμενο διάστημα, φέρτε μας τις μελέτες που έχουν γίνει από δήμο, περιφέρεια, νομαρχία για το συγκεκριμένο, μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τίποτα! Έχουμε καταγγελίες ότι έχει πληρωθεί τρεις φορές, έχετε στοιχεία; ακόμα τα περιμένουμε!

Καλά δεν θέλετε το κράτος «εργολάβο κατασκευαστή» των μεγάλων έργων των έργων υποδομών όμως και τις μελέτες στους ίδιους τους εργολάβους, τους κατασκευαστικούς ομίλους; Με πολύ λιγότερα ποσά από όσα δίνετε στους μελετητές που πολλές φορές παραδίδουν μελέτες copy paste από το γραφείο, αν διαθέτατε να προσληφθεί επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό σε δήμους περιφέρειες υπουργεία θα είχαμε στελεχωμένες υπηρεσίες για να κάνουν τουλάχιστον τις μελέτες και να έχουν ουσιαστική επίβλεψη των δημοσίων έργων.

Σε κάθε περίπτωση αναδεικνύεται η ανωτερότητα της δικής μας πρότασης από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων για Δημόσιο Κρατικό Φορέα για τα μεγάλα έργα, τα έργα υποδομών που θα κατέχουν τα υλικά (αδρανή, σίδηρο, μπετόν κλπ) τα μηχανήματα, θα κατανείμει σχεδιασμένα το πλούσιο επιστημονικό και τεχνικό εργατικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα σε όλες τις φάσεις των έργων μελέτη-κατασκευή-συντήρηση-λειτουργία. Μόνο τότε θα έχουμε φθηνά και ποιοτικά έργα που θα σέβονται το περιβάλλον και θα διατίθενται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.