Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Σχόλιο για την συζήτηση Επερώτησης στο Πε.Συ. σχετικά με την ακαταλληλότητα του νερού Ύδρευσης Ερμιονίδας.

 


Κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, επερώτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ακαταλληλότητα του νερού ύδρευσης στο Δήμο Ερμιονίδας, η Περιφερειακή Αρχή δεν βρήκε να πει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης – βελτίωσης της κατάστασης για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, που για χρόνια ακούν ανέξοδες υποσχέσεις και ευχολόγια, χωρίς να βλέπουν λύση στο πρόβλημά τους.

Πέρα από την παραδοχή για συνυπευθυνότητα όλων των υπηρεσιών διαχρονικά, παρέπεμψε την όποια «μελλοντική» λύση του προβλήματος μέσα από έργα αφαλάτωσης, την ίδια στιγμή που δαπανώνται 53 εκατ. ευρώ για  κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού του Ανάβαλου, για να ποτίζουν τα γήπεδα γκολφ, να γεμίζουν τις πισίνες και να καλύπτουν τις ανάγκες των 5στερων ξενοδοχείων και των σύνθετων κλειστών τουριστικών συγκροτημάτων της περιοχής!

Για τα υπόλοιπα έργα υποδομής, όπως το φράγμα της Τζερτζελιάς, έργο που θα μπορούσε να συμβάλει για να αντιμετωπισθεί αυτή η άθλια κατάσταση και έχει στοιχειώσει όπως και άλλα έργα, το μόνο που επιβεβαίωσαν είναι ότι έχει «βαλτώσει»..

Η τραγική κατάσταση αναδεικνύει την τεράστια διαχρονική πολιτική ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, που δεν αντιμετωπίζουν για χρόνια το κίνδυνο για την δημόσια υγεία από το μολυσμένο νερό, αφού ακολουθούν πιστά τη γνωστή λογική του “κόστους - οφέλους”, σύμφωνα με την οποία η υγεία του λαού και το αυτονόητο δικαίωμα του σε ποιοτικό οικονομικό πόσιμο νερό θυσιάζεται.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής εμπορευματοποίησης των υδάτινων πόρων και της πλήρους ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της E.E., που προωθήθηκε συστηματικά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συνεχίζει να προωθεί η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ.

Γι αυτό και είναι ανάγκη τα λαϊκά στρώματα με τους φορείς τους, με επιτροπές αγώνα, να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα να έχουν επαρκές, ασφαλές και ποιοτικό νερό στα σπίτια τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σχόλιο για την συζήτηση στο Πε.Συ. αναμόρφωσης Προϋπολογισμού Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 


Στενότητα πόρων για τις λαϊκές ανάγκες

Δεκάδες εκατομμύρια για το κεφάλαιο!

Κατά τη συζήτηση στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, της αναμόρφωσης προϋπολογισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, περίσσεψαν τα λόγια για την στενότητα των οικονομικών πόρων, για την μειωμένη ροή από την κυβέρνηση των πιστώσεων, για δημοπρατημένα δημόσια έργα που έχουν βαλτώσει και άλλα τέτοια.

Κουβέντα όμως ούτε από την Περιφερειακή Αρχή, ούτε από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τα 13 εκατ. ευρώ νέο πανωπροίκι που πήρε ο Μωρέας πριν ένα μήνα, κουβέντα για τα δεκάδες εκατ. ευρώ επιχορηγήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,  και σε άλλους τομείς.

Κυβέρνηση και αστικά κόμματα κρατούν μεγάλο και γεμάτο καλάθι για το κεφάλαιο, μικρό όμως και άδειο για τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ Λαϊκής Συσπέιρωσης: «Έλεγχοι στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν στην Πελοπόννησο».

 


Ο πρόσφατος πνιγμός 8χρονου κοριτσιού σε πισίνα κατασκήνωσης όχι μόνο συντάραξε το πανελλήνιο, αλλά ταυτόχρονα ανάδειξε και σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία κατασκηνώσεων για τους κατασκηνωτές.

Ερωτάσθε λοιπόν κ. Περιφερειάρχη:

·       Που λειτουργούν κατασκηνώσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;

·       Έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις προβλεπόμενες υπηρεσίες-επιτροπές ή και από μικτά κλιμάκια, που να καλύπτουν όλες τις πτυχές ασφαλείας της παραμονής των παιδιών (εξοπλισμός, κτιριακές εγκαταστάσεις, τεχνικές προδιαγραφές, υγειονομικές συνθήκες, απαραίτητο εξιδεικευμένο προσωπικό κλπ) κατά τη διάρκεια λειτουργίας των κατασκηνώσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

·       Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι ολοκληρωμένοι, δύνανται να προλαμβάνουν έγκαιρα πιθανές αμέλειες ή παραβάσεις της νομοθεσίας για τις παιδικές κατασκηνώσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια των παιδιών, προς αποφυγή αντίστοιχων τραγικών γεγονότων.

·       Με δεδομένη τη διαπιστωμένη τραγική υποστελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, τι μέτρα παίρνετε ώστε να καλύπτονται οι επιτακτικές ανάγκες ελέγχου, που μόνο μόνιμο προσωπικό νομιμοποιείται να διεκπεραιώνει.

 

 

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

Ρεύμα κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!


  Πρόσφατα η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου (Ν.Δ) με τους ψήφους της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν την σύσταση ενεργειακής κοινότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ερίζουν μάλιστα για το ποιός έχει τα πρωτεία. Ξεχνούν  ότι τη δόξα την έχει κλέψει η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη, που πριν έξι χρόνια, πριν ακόμα ψηφιστεί από το ΣΥΡΙΖΑ ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες, δημιούργησε την πρώτη ενεργειακή κοινότητα στη Πελοπόννησο. Έκτοτε δεκάδες ενεργειακές κοινότητες ήδη έχουν πάρει τις πρώτες άδειες παραγωγού.

Οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αφού χρόνια τώρα στήριξαν σε όλα τα επίπεδα την απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την ερημοποίηση της Μεγαλόπολης, για τις ακριβές τιμές στην ενέργεια, για το περιβάλλον. Τώρα ονειρεύονται το «λαϊκό καπιταλισμό» του Ανδριανόπουλου και του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980 και θέλουν να γίνουν και αυτοί καπιταλιστές με τις «δικές τους» μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Ας μας πουν όμως καλύτερα ποια είναι η τύχη της Μυρτιδιώτισας του «λαϊκού» καραβιού της δεκαετίας του 1990 που φέσωσαν 2.500 χιλιάδες Μεσσήνιους για να το αγοράσουν και στην αρχή της αιρετής Περιφέρειας, Τατούλης και Δράκος μάλωναν για την τύχη των μετοχών της!

Εμείς θεωρούμε ότι, ο ενεργειακός σχεδιασμός και η αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών που διαθέτει η χώρα μας (ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο, νερό, αέρας, ήλιος κλπ) πρέπει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες (ρεύμα φθηνό για τα λαϊκά στρώματα) και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Εμείς θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν κάποιοι.

Για αυτό λέμε:

SΤOΡ στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων στην ενέργεια στο Ταΰγετο, στο Πάρνωνα, στο Μαίναλο, το Λύκαιο Όρος, στη Ζήρεια στα Γεράνεια και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο.

 

Παλεύουμε μαζί με τις Επιτροπές Αγώνα για:

 

·       Καμία άδεια για ΑΠΕ και των συνοδών έργων τους στη περιοχή. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης. Να απομακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά.

·       Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης ενέργειας.

·  Ρεύμα φθηνό για το λαό με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, με κατάργηση του «Πράσινου τέλους» και των άλλων «ανταποδοτικών τελών», που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.

·       Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου για να επιβιώσει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος.

·       Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά-μικρούς επαγγελματίες-αγρότες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.


Να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη. Να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, αντίθετα να προσληφθεί προσωπικό στον ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΗΕ για τη συντήρηση και λειτουργία τους

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο στο φόντο των νέων εξελίξεων και τον ένα χρόνο από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ στην Καλλιρρόη.

 


Προτεινόμενο θέμα ημερήσιας διάταξης για την συνεδρίαση λογοδοσίας του  Πε.Συ.Π. 28-8-2024

Με αφορμή τον ένα χρόνο από τη λειτουργία του «σκουπιδοεργοστασίου» της Καλλιρρόης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, «αποκάλυψε» ότι ήδη έχει χρεωθεί 1 εκατομμύριο ευρώ το ταμείο του Δήμου επιπλέον, απ’ αυτό που πλήρωνε με το προηγούμενο καθεστώς. Παράλληλα δήλωσε ότι κινδυνεύουν να παρακρατηθούν από τους ΚΑΠ του Δήμου ακόμα 643.000 € από το Τέλος Ταφής! Παρόμοια κατάσταση επικρατεί σε όλους τους δήμους της Πελοποννήσου.

Την ίδια ώρα η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρνείται να εκταμιεύσει τα σχεδόν 70 εκατομμύρια, με τα οποία θα χρηματοδοτούσε την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο», εκφράζοντας σοβαρές παρατηρήσεις, ενστάσεις και επιφυλάξεις για ζητήματα που έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί πριν από 10 χρόνια και όχι μετά την έναρξη λειτουργίας των εργοστασίων.

ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είτε σαν κεντρικές κυβερνήσεις, είτε σαν περιφερειακές διοικήσεις και μειοψηφίες, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, “έμπλεξαν” σε επικίνδυνο γαϊτανάκι το λαό της περιοχής, που ανεβάζει και τους κινδύνους μόλυνσης και εκτοξεύει το κόστος διαχείρισης.  Υπάρχει κίνδυνος να φορτωθεί στις πλάτες των Πελοποννήσιων ένα ακόμα χρέος 10δων εκατομμυρίων που θα πληρωθεί υποχρεωτικά μέσα από τα Δημοτικά Τέλη. Θυμίζουμε τα 24 εκατομμύρια ευρώ που έχει προϋπολογίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου μόνο για το 2024, προκειμένου να συμβαδίσει με τις σύγχρονες οδηγίες της ΕΕ η διαχείριση των σκουπιδιών, εκατομμύρια που πηγαίνουν κατευθείαν στην ΤΕΡΝΑ.

Ο λαός της Πελοποννήσου πρέπει να επαγρυπνεί γιατί ήδη πολλοί δήμοι έχουν αυξήσει τα δημοτικά τέλη και πολλοί άλλοι προετοιμάζουν αυξήσεις, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι αντιδραστικοί όροι που υπάρχουν στη συμφωνία και προβλέπουν ρήτρες ποσότητας, ποιότητας, απομειώσεις κλπ.

Μάλιστα ένας από τους όρους είναι η μείωση του υπολείμματος των σκουπιδιών στο 40% και στη συνέχεια έως το 2030 στο 10%, Γι’ αυτό τον στόχο, έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ που προβλέπει την «ενεργειακή ανάκτηση» των σκουπιδιών, δηλαδή, την καρκινογόνα καύση.Κυβερνητικές διαρροές μιλάνε για δημιουργία εργοστασίου καύσης σκουπιδιών στην Πελοπόννησο, το οποίο μάλιστα θα πληρώνεται με την παράδοση σκουπιδιών στην πόρτα του με τον τόνο. Ποιος θα τα πληρώνει; Ποιος διασφαλίζει ότι η καύση πλαστικών δεν θα επιβαρύνει τη δημόσια υγεία; Πώς τοποθετείται το Πε.Συ.Π στην καύση που αποδεδειγμένα παράγει καρκινογόνες πτητικές ενώσεις;

Είναι γνωστό οτι σαν Λαϊκή Συσπείρωση μας προκαλούν ανησυχία οι καταγγελίες για την ποιότητα των υδάτων στην περιοχή της Καλλιρρόης για τις οποίες έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση στο παρελθόν, ενώ και οι δηλώσεις του δήμαρχου Καλαμάτας, ότι το 80% των απορριμμάτων θάφτηκαν στην Καλλιρρόη ενισχύουν τις καταγγελίες αυτές. Από τότε υπάρχουν νέες μετρήσεις; Ποια η συστηματικότητα και πρόσβαση σε αυτές.

Τέλος, θα θέλαμε ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος ανακύκλωσης αφού έχουν εγκατασταθεί σε όλη την Πελοπόννησο τα κοντέινερ των «πολυκέντρων» ανακύκλωσης. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε πόσα και που έχουν τοποθετηθεί και τα στατιστικά για την πορεία του προγράμματος μέχρι σήμερα. Επίσης θα θέλαμε επίσημη  τοποθέτηση για το κόστος του προγράμματος αφού υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται στο τεράστιο κόστος τους και στη διαφορά τιμής τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - που φτάνει τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για κάθε ένα.

Στο φόντο όλων αυτών των εξελίξεων θεωρούμε ότι θα πρέπει να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

 

23/8/2024

Όχι στη χρήση του λιμανιού των Αγίων Θεοδώρων και την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή!

 


Προτεινόμενο θέμα ημερήσιας διάταξης για την συνεδρίαση λογοδοσίας του  Πε.Συ.Π. 28-8-2024

Όλο και περισσότερο βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Μέση Ανατολή, όσο και στην Ουκρανία και στα υπόλοιπα μέτωπα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που κλιμακώνεται με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς.

Η βάση της Σούδας στην υποστήριξη των ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δυνάμεων, η αποστολή φρεγατών σε αποστολές εκτός συνόρων, η αποστολή όπλων στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι κ.α. είναι ορισμένα που επιβεβαιώνουν την στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ –ΕΕ, που προσφέρει απλόχερα η κυβέρνηση

Παράλληλα όμως υπάρχουν εξελίξεις που αφορούν και την περιοχή μας, αφού επιβεβαιώνεται ο ρόλος που παίζουν οι Άγιοι Θεόδωροι της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον ανεφοδιασμό της ισραηλινής πολεμικής μηχανής, καθώς έδεσαν εκεί δεξαμενόπλοια της αμερικανικής ναυτιλιακής «Overseas Shipholding Group» (OSG) Ship Management, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανεφοδιασμού με καύσιμα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, βάσει συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, το «Overseas Sun Coast» και το «Overseas Santorini», τα οποία προμηθεύουν τους Ισραηλινούς με καύσιμα, για να εξαπολύουν τις δολοφονικές επιθέσεις τους στη Γάζα και σε όλη τη Μέση Ανατολή, αγκυροβόλησαν το πρώτο στους Αγίους Θεοδώρους και το δεύτερο στη Σαλαμίνα.

Τα δύο πλοία, μέσω της αμερικανικής ναυτιλιακής OSG, είναι ενταγμένα στο κυβερνητικό πρόγραμμα ασφάλειας δεξαμενόπλοιων (ΤSP) των ΗΠΑ, που ναυλώνει πλοία με αμερικανική σημαία για τις ανάγκες του στρατού, ώστε να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση πολέμου ή «εθνικής έκτακτης ανάγκης», ενώ η ίδια η ναυτιλιακή κάνει λόγο για συμφωνία «με την κυβέρνηση του Ισραήλ για την παράδοση καυσίμων έως τις 31/12/2024, το οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση χρηματοδοτεί με επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Σημειωτέον, στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται το Oil Terminal της Motor Oil, η οποία εμφανίζεται επίσης ως σταθερή προμηθεύτρια καυσίμων για την Υπηρεσία Εφοδιασμού Άμυνας του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία των ΗΠΑ, η «Motor Oil» μόνο τους τελευταίους 12 μήνες έχει συνάψει συμβόλαια ύψους 429 εκατ. δολαρίων με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ από το 2008 έως σήμερα η συνολική αξία των συμβολαίων με τον αμερικανικό στρατό ξεπερνά τα 5,5 δισ. δολάρια.

Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στις γενικότερες επικίνδυνες για το λαό  εξελίξεις, με την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας σε ενεργειακό κόμβο, για τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Ελλάδος και των συμμάχων της σε ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Να θυμίσουμε την ανάπτυξη του έργου «Διώρυγα Gas», από θυγατρική εταιρεία της motor oil, ενός πλωτού τερματικού σταθμού παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου – LNG, νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της στους Αγ. Θεοδώρους, με στόχο η συγκεκριμένη περιοχή να γίνει η «νότια ενεργειακή πύλη» της χώρας, καθιστώντας την Motor Oil ως βασικό κόμβο (μαζί με την Αλεξανδρούπολη και την Ρεβυνθούσα)  για την γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας και την μετατροπή της σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, μεγαλώνοντας τους ήδη υπάρχοντες κινδύνους για τον λαό και αυξάνοντας πολύπλευρα την εμπλοκή μας μπροστά στον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου.

Μιας επένδυσης που έτυχε της «θερμής υποδοχής» από την πλειοψηφία του τότε Περιφερειακού Συμβουλίου, που γνωμοδότησε υπέρ της ΜΠΕ για το συγκεκριμένο έργο, με αρνητική ψήφο της Λαϊκής Συσπείρωσης που ανέδειξε ταυτόχρονα τους κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιου είδους επενδύσεις για την περιοχή και γενικότερα.

 

Βάση των παραπάνω είναι φανερή η εμπλοκή της χώρας μας σε μια ανοιχτή πολεμική εμπλοκή παίρνοντας ανοιχτά το μέρος των μακελάρηδων της Μέσης Ανατολής, των Αμερικάνων και του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ που αυτή την περίοδο επιβάλλει καθεστώς γενοκτονίας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Με δεδομένο τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή  η Περιφερειακή Αρχή, αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου να τοποθετηθούν. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΠΑΣΟΚ έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο δολοφονικό ορμητήριο. Ιδιαίτερα η κυβέρνηση της ΝΔ επέκτεινε σε “άλλο επίπεδο” τη στρατηγική συνεργασία με τους Αμερικάνους και το Ισραήλ, που αναβάθμισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας τη “συνέχεια του κράτους” όσον αφορά τις στρατηγικές για το κεφάλαιο επιλογές. Για να μην χαρακτηρίζονται “κροκοδείλια” τα δάκρια για τα παιδιά και το λαό της Παλαιστίνης, θα πρέπει να αποφασίσουμε ο,τι η μόνη σωστή πλευρά της ιστορίας είναι η στήριξη του λαού της Παλαιστίνης και η πλήρης απεμπλοκή της χώρας από τις πολεμικές αναμετρήσεις.

Στα πλαίσια αυτά να εξετάσουμε σαν Περιφερειακό Συμβούλιο τρόπους παρεμπόδισης της χρήσης του λιμανιού των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας  και της μετατροπής του σε κόμβο μεταφόρτωσης καυσίμων για τον ανεφοδιασμό της Ισραηλινής πολεμικής μηχανής. Αυτός είναι ο τρόπος που πραγματικά προστατεύονται τα λαϊκά συμφέροντα σε περίπτωση διεύρυνσης των πολεμικών συγκρούσεων.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας «έμεινε» από τουαλέτες μέσα στο κατακαλόκαιρο!

 


Το φαινόμενο, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να πλημμυρίζει από λύματα και να μην λειτουργούν διάφορες σοβαρές υποδομές, όπως η αποχέτευση, δεν είναι φετινό αλλά σχεδόν μόνιμο τα τελευταία χρόνια.

Η εγκατάλειψη, η έλλειψη προσωπικού, η εκχώρηση υπηρεσιών όπως της καθαριότητας σε εργολάβους, που σημαίνουν εντατικοποίηση και κακοπληρωμένη εργασία, είναι καθεστώς στον «Κρατικό» αερολιμένα Καλαμάτας.  

Για το κεντρικό κράτος και την κυβέρνηση αποτελεί βασική πολιτική επιλογή η απαξίωση και η λειτουργία του αεροδρομίου με αυτό το απαράδεκτο καθεστώς. Για την Περιφερειακή Αρχή και την διοίκηση της Περιφέρειας στη Μεσσηνία όμως, αυτή η κατάσταση είναι μόνο  ντροπιαστική. Πρώτοι στις φιέστες για την υποδοχή των τουριστών λες και είμαστε τη δεκαετία του 1960. Πρώτοι στη χρηματοδότηση των tour operators, των αεροπορικών εταιρειών, των ξενοδόχων με ζεστό χρήμα. Πρώτοι στη «διεκδίκηση» να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου.

Από την άλλη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν προβάλλει καμία διεκδίκηση για βελτίωση των υποδομών του κρατικού αεροδρομίου, για ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του, για βελτίωση των απαράδεκτων σχέσεων εργασίας, για τους απαράδεκτους μισθούς των εργαζομένων που δουλεύουν σε εργολάβους.

Όταν ο στόχος είναι η λειτουργία με το λιγότερο κόστος και ταυτόχρονα η μέγιστη κερδοφορία, μικρή διαφορά έχει αν είναι κρατικό ή ιδιωτικό το αεροδρόμιο Καλαμάτας. Κριτήριο για νέες επενδύσεις, για βελτίωση των απαρχαιωμένων υποδομών, αποτελεί αποκλειστικά και μόνο το προσδοκώμενο κέρδος, που εξαρτάται από την αύξηση ή μείωση της κυκλοφορίας του αεροδρομίου, την γενικότερη πορεία του Τουρισμού που είναι ιδιαίτερα ασταθείς παράγοντες.

Μέχρι να γίνουν λοιπόν αυτές οι μεγάλες επενδύσεις, ας φτιάξουν οι αρμόδιοι τις τουαλέτες του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

7/8/2024

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Για τον ένα χρόνο από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ στην Καλλιρρόη και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα αυξημένα κόστη.

 


Με αφορμή τον ένα χρόνο από την λειτουργία του «σκουπιδοεργοστασίου» της Καλλιρρόης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, «αποκάλυψε» ότι ήδη έχει χρεωθεί 1 εκατομμύριο ευρώ το ταμείο του Δήμου επιπλέον, από αυτό που πλήρωνε με το προηγούμενο καθεστώς.  Παράλληλα δήλωσε ότι κινδυνεύουν να παρακρατηθούν από τους ΚΑΠ του Δήμου ακόμα 643.000 € από το Τέλος Ταφής!

Συνοπτικά ο Δήμαρχος Καλαμάτας επισημαίνει ότι:

·        630.000 € επιπλέον καταβάλλει ο Δήμος Καλαμάτας για την διαχείριση των απορριμμάτων στην ΣΔΙΤ σε σχέση με αυτά που κατέβαλε πριν.

·        400.000 €. επιπλέον για: καύσιμα, διόδια, συντήρηση οχημάτων, επιπλέον προσωπικό, ανανέωση εξοπλισμού.

·        94,25€/τόνο πληρώνει ο Δήμος στην πόρτα του εργοστασίου της Καλλιρρόης (αντί για 69€ που έταζαν, 91,25 €, συν τα 3 ευρώ για τον ΦοΔΣΑ )

·        643.000 €. χρωστάει ο Δήμος για Τέλος Ταφής μιας και το υπόλειμμα που θάβεται αντί για 40% που προέβλεπαν οι προδιαγραφές, ξεπερνάει το 80%!

Οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ έχουμε προειδοποιήσει για τα αποτελέσματα των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ειδικά για τη ΣΔΙΤ των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, μόνο το ΚΚΕ εναντιώθηκε, αποκαλύπτοντας στο λαό ότι το σκουπίδι θα πληρώνεται σαν χρυσάφι, ότι το περιβάλλον αντί να προστατεύεται θα κινδυνεύει και από τη σημερινή διαχείριση που προβλέπει χωματερές και από τη μελλοντική που προβλέπει καύση απορριμμάτων.

Όλοι οι Δήμοι της Πελοποννήσου, μηδενός εξαιρουμένου, συμφώνησαν και στήριξαν το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.  Καταγγελίες σαν αυτές του Δήμαρχου Καλαμάτας, δεν του δίνουν καμιά νομιμοποίηση για αύξηση των δημοτικών τελών.

Ο λαός της Πελοποννήσου πρέπει να επαγρυπνεί γιατί ήδη πολλοί δήμοι έχουν αυξήσει τα δημοτικά τέλη και πολλοί άλλοι προετοιμάζουν αυξήσεις, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι αντιδραστικοί όροι που υπάρχουν στη συμφωνία και προβλέπουν ρήτρες ποσότητας, ποιότητας, απόμειώσεις κλπ.

 

Η επαγρύπνηση πρέπει να ενταθεί και λόγω των σχεδιασμών που είναι σε εξέλιξη:

·        Για την κάλυψη του στόχου μείωσης του υπολείμματος των σκουπιδιών στο 40% και στη συνέχεια έως το 2030 στο 10%, έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ που προβλέπει την «ενεργειακή ανάκτηση» των σκουπιδιών, δηλαδή, την καρκινογόνα καύση. Κυβερνητικές διαρροές μιλάνε για δημιουργία εργοστασίου στην Πελοπόννησο, το οποίο μάλιστα θα πληρώνεται με την παράδοση σκουπιδιών στην πόρτα του με τον τόνο. Ποιος θα τα πληρώνει; Ποιος διασφαλίζει ότι η καύση πλαστικών δεν θα επιβαρύνει τη δημόσια υγεία;

·        Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ακόμα να αρνείται να εκταμιεύσει τα σχεδόν 70 εκατομμύρια που υποτίθεται θα χρηματοδοτούσε τα σκουπιδοεργοστάσια της ΤΕΡΝΑ. Έχουν ευθύνες όλες οι Περιφερειακές Διοικήσεις (Τατούλη – Νίκα- Πτωχού) και τα κόμματα που κυβέρνησαν από το 2012 (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Υπάρχει κίνδυνος να φορτωθεί στις πλάτες των Πελοποννήσιων ένα ακόμα χρέος 10δων εκατομμυρίων που θα πληρωθεί υποχρεωτικά μέσα από τα Δημοτικά Τέλη. Θυμίζουμε τα 24 εκατομμύρια ευρώ που έχει προϋπολογίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου μόνο για το 2024, προκειμένου να συμβαδίσει με τις σύγχρονες οδηγίες της ΕΕ η διαχείριση των σκουπιδιών, εκατομμύρια που πηγαίνουν κατευθείαν  στην ΤΕΡΝΑ.

 

Τέλος, βάση των δηλώσεων του Δήμαρχού Καλαμάτας φαίνεται ότι το  80% των απορριμμάτων θάφτηκαν στην Καλλιρόη! Δεν έχουν καθόλου άδικο οι κάτοικοι του χωριού που διαμαρτύρονται και αποκαλούν το εργοστάσιο «χωματερή πολυτελείας». Πέρασε κάνας Αντιπεριφερειάρχης τις ημέρες του καύσωνα από την ευρύτερη περιοχή; Ή τα αρωματικά ζελεδάκια που βάζει η εταιρία θεωρούν ότι καλύπτουν τη βρόμα;

 

 

5/8/2024

 

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Για την επιδημία πανώλης των μικρών μηρυκαστικών

 


Η Πελοπόννησος μπήκε στο χάρτη των περιοχών με κρούσματα πανώλης αφού είχε προηγηθεί η Θεσσαλία με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα να καταγράφεται στις 8 Ιούλη  και να ακολουθεί η Αττική, η Κρήτη…

Η πανώλη των μηρυκαστικών αποτελεί  ένα ακόμα πλήγμα για τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, και ένα τεράστιο δυνητικό κίνδυνο πλήρους καταστροφής του ζωικού κεφαλαίου της Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Από τους μέχρι τώρα χειρισμούς της Κυβέρνησης, τις εξαγγελίες και τα μέτρα που παίρνει, γίνεται φανερό ότι οι κτηνοτρόφοι αφήνονται στην τύχη τους!

Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για την είσοδο και διακίνηση μολυσμένων αιγοπροβάτων από χώρες της ΕΕ και άλλες γειτονικές χώρες. Περιμένουμε ακόμα από την κυβέρνηση τα πορίσματα από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων που εξακριβώθηκαν στη Θεσσαλία, ώστε να διαπιστωθεί η διασπορά αλλά και να υπάρχει  απόδοση των ευθυνών για παράνομες διακινήσεις. 

Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προστατέψει τους κτηνοτρόφους προλαβαίνοντας τη νόσο που οφείλεται στην πιστή εφαρμογή, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, των κατευθύνσεων της ΕΕ και της ΚΑΠ, για ανεξέλεγκτες εισαγωγές ζωικού κεφαλαίου και προϊόντων κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα, αφήνοντας απροστάτευτη τη χώρα μας στη μετάδοση τέτοιων νόσων.

Αυτή η κατάσταση, η οποία προφανώς προκλήθηκε από ανεξέλεγκτη εισαγωγή από άλλη χώρα – μάλλον τη Ρουμανία, δεν είναι καθόλου άσχετη και με το γεγονός ότι έχουν αποδεκατιστεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των άλλων Περιφερειών, με την υποβάθμιση και απαξίωση των αγροτικών κτηνιατρείων σε εξοπλισμό, παροχές, υποδομές, τα οποία είναι αποτελέσματα των αντιλαικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και των διοικήσεων της Περιφέρειας και των άλλων Περιφερειών, που την υλοποιούν με συνέπεια.

Να θυμίσουμε ότι ακόμα και για τη λειτουργία της ζωαγοράς στο Κοπανάκι Μεσσηνίας που λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα η Περιφέρεια μίσθωσε ιδιώτη κτηνίατρο, αφού το προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για τα στοιχειώδη.

Έτσι και τώρα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την στήριξη και της Περιφερειακής Αρχής, αντί να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες στην άμεση πρόσληψη έκτακτου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού και στην υλοποίηση των προγραμματισμένων προσλήψεων κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επέβαλαν με το «εντέλλεστε», την μετακίνηση κτηνιάτρων από όλες της Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου  και μάλιστα με τα δικά τους Ι.Χ. αυτοκίνητα, αφού δεν υπάρχουν υπηρεσιακά, και χωρίς να δικαιούνται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, θεωρώντας προφανώς ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των άλλων Νομών βρίθουν από κτηνιάτρους.

 

Μάλιστα ο κ. Περιφερειάρχης δήλωσε ότι ελπίζει στη στήριξη από το Υπουργείο και τις όμορες Περιφέρειες στην ενίσχυση των 11 κτηνιάτρων που κατόρθωσε να συγκεντρώσει η Περιφερειακή Αρχή της Πελοποννήσου. Η πολιτική της επίταξης κτηνιάτρων από άλλες Περιφέρειες που φαίνεται ότι επιλέγει η κυβέρνηση, μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα στην αντιμετώπιση της πανώλης σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. Είναι πλέον φανερό ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου.

 

Η Λαική Συσπείρωση Πελοποννήσου, αξιώνει άμεσα από την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή:

·        Να επιταχυνθούν οι έλεγχοι για την προστασία από τη μεταδοτική πανώλη το ζωικό κεφάλαιο της Πελοποννήσου και η περιουσία των κτηνοτρόφων.

·        Να ταφούν με όλα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας υγείας τα νεκρά ζώα, χωρίς επιβαρύνσεις των κτηνοτρόφων.

·        Να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού επιστημονικού και βοηθητικού  στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

·        Να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι προγραμματισμένες προσλήψεις κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού στην Περιφέρεια.

·        Να καλυφθούν άμεσα, όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, όλων των Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

·        Να δοθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, ΜΑΠ, υλικοτεχνικές υποδομές, υπηρεσιακά αυτοκίνητα, για να γίνονται οι επιτόποιοι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες όλης της Πελοποννήσου.

·        Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι στις μετακινήσεις των ζώων από ξένες χώρες στα σύνορα και όχι μόνο στον τελικό προορισμό. 

·        Να στηριχτούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι από το κράτος με πλήρεις αποζημιώσεις, με άμεση αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, με τις απαραίτητες ζωοτροφές, απολυμαντικά, προστασία της τιμής του παραγόμενου γάλακτος και κρέατος, κλπ. Όποια τεστ και κτηνιατρικά φάρμακα χρειαστούν, να δοθούν δωρεάν από το κράτος και όχι να στηθούν κερδοφόρες μπίζνες για εταιρείες.

 

Ούτε για την υστεροφημία τους… Η παράταξη της ΝΔ στο ΠεΣυ Πελοποννήσου καταψήφισε το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ


   

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου  κατέθεσε προς υιοθέτηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 29/7, ψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία. Παρά το γεγονός ότι το ψήφισμα ήταν της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, παρά το γεγονός ότι δεκάδες Δήμοι και Περιφέρειες σε όλη τη χώρα το έχουν υπερψηφίσει, παρά το γεγονός ότι όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας του ΠεΣυ Πελοποννήσου συμφώνησαν με αυτό,  η παράταξη της πλειοψηφίας δήλωσε ότι το καταψηφίζει!

Και στη βουλή έγινε το ίδιο. Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας - με 159 «υπέρ» και 138 «κατά» - ψηφίστηκε την Τρίτη 30/7  το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ για την ολοκλήρωση της λεγόμενης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», που, με οδηγό την πολιτική της ΕΕ, ολοκληρώνει το διαχρονικό έγκλημα απέναντι στις δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, ανοίγοντας τον δρόμο για την παράδοσή τους σε ΜΚΟ και ιδιώτες, με τραγικές συνέπειες για τους νοσηλευόμενους, τις οικογένειές τους, το προσωπικό των δομών.

Η Παράταξη της ΝΔ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που έχει και την πλειοψηφία, κλείνει τα αυτιά στα αιτήματα των φορέων, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν δομές, με ευθύνη του κράτους, ενίσχυση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, όπως και ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης, πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης με κρατική χρηματοδότηση, δημόσια - δωρεάν.

Η εφαρμογή του νόμου για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, η οποία έρχεται να ολοκληρώσει την πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων που σταδιακά δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την υποβάθμιση και απαξίωση των αντίστοιχων δομών.

Με το νέο νόμο, όχι μόνο δρομολογούν το κλείσιμο 2 ψυχιατρικών νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, μεταφέροντας αρμοδιότητες ψυχικής υγείας στις ΥΠΕ, και φροντίζοντας αρκετές απ’ αυτές να εκχωρηθούν σε ιδιώτες, ταυτόχρονα προχωρούν ουσιαστικά στο κλείσιμο φορέων απεξάρτησης όπως το ΚΕΘΕΑ που δραστηριοποιείται και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ, που στην Πελοπόννησο λειτουργεί ως δίκτυο με σταθερές μονάδες σε Καλαμάτα, Ναύπλιο, Πύργο και Πάτρα, έχει προσφέρει χρόνια τώρα σε χιλιάδες εξαρτημένους και τις οικογένειές τους, δωρεάν θεραπευτικές υπηρεσίες αποκλειστικά χωρίς υποκατάστατες ουσίες («στεγνή» απεξάρτηση), ενώ ταυτόχρονα παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν και κινητές μονάδες, ώστε να πραγματοποιούνται παρεμβάσεις και σε άλλες περιοχές, όπως στην Κόρινθο, ενώ αναπτύσσονται και ειδικά προγράμματα και για τις φυλακές (π.χ. Ναύπλιο). Είναι πολύ σημαντικό  το γεγονός ότι τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, δεν αφορούν μόνο παράνομες εξαρτήσεις (ναρκωτικά), αλλά και νόμιμες (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο). Χαρακτηριστικό της ολοκληρωμένης προσέγγισης των προγραμμάτων αυτών, είναι ότι όσοι εντάσσονται σε αυτά, μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τα αίτια της εξάρτησής τους αλλά και νέους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών τους. Αναπληρώνουν τα εκπαιδευτικά τους κενά, συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές, αθλητικές, περιβαλλοντικές κ.ά. δραστηριότητες, καλλιεργούν προσωπικά ενδιαφέροντα, αλληλεπιδρούν με την τοπική κοινωνία και προετοιμάζονται για την λειτουργική κοινωνική τους επανένταξη, με βασικό όρο και την δυνατότητά τους για εργασία.

Στο τέλος του 2024 σταματά όμως η χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών μέσω του ΕΣΠΑ και είναι σαφής ο στόχος της κυβέρνησης να μην εξασφαλιστεί η συνέχειά τους.  Η επιδίωξη της κυβέρνησης με το νέο νόμο είναι να δημιουργήσει έναν υπερφορέα (ΕΟΠΑΕ), που το μόνο που θα υπηρετήσει θα είναι η περικοπή αναγκαίων δαπανών, η συρρίκνωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τον ιδιωτικό τομέα, η εξοικονόμηση προσωπικού και οι υποχρεωτικές μετακινήσεις από τομέα σε τομέα και από περιοχή σε περιοχή του συστήματος ως εμβαλωματική λύση για τα προβλήματα υποστελέχωσης. Από κοντά βέβαια και η προώθηση της σταθερής αντιδραστικής κατεύθυνσης της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων εδώ και χρόνια, που στοχεύει στην ανάπτυξη προγραμμάτων «εποπτευόμενης» χρήσης και υποκατάστατων ουσιών με δράση και ιδιωτικών φορέων, εις βάρος των «στεγνών» προγραμμάτων όπως του ΚΕΘΕΑ! Κερδοφόρο εμπόριο από τη μία, μόνιμος εγκλωβισμός στο πρόβλημα από την άλλη δηλαδή!

Οι 1000δες οικογένειες της Πελοποννήσου που υποφέρουν από εξαρτίσεις και ψυχικά νοσήματα, που ξέρουν τη δουλειά του ΚΕΘΕΑ, αλλά και τις απαράδεκτες καταστάσεις που συναντάνε στα νοσοκομεία  λόγω της υποχρηματοδότησης, του λειψού προσωπικού κλπ δεν πρέπει να επιτρέψουν να εφαρμοστεί στην πράξη αυτός ο νόμος.  Η Λαϊκή Συσπείρωση συντάσσεται με τους επιστημονικούς φορείς, τους συλλόγους εργαζομένων και των οικογενειών εξαρτημένων του ΚΕΘΕΑ και απαιτεί ουσιαστικές λύσεις από το κράτος!

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

1/8/2024