Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Όχι στη χρήση του λιμανιού των Αγίων Θεοδώρων και την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή!

 


Προτεινόμενο θέμα ημερήσιας διάταξης για την συνεδρίαση λογοδοσίας του  Πε.Συ.Π. 28-8-2024

Όλο και περισσότερο βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Μέση Ανατολή, όσο και στην Ουκρανία και στα υπόλοιπα μέτωπα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που κλιμακώνεται με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς.

Η βάση της Σούδας στην υποστήριξη των ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δυνάμεων, η αποστολή φρεγατών σε αποστολές εκτός συνόρων, η αποστολή όπλων στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι κ.α. είναι ορισμένα που επιβεβαιώνουν την στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ –ΕΕ, που προσφέρει απλόχερα η κυβέρνηση

Παράλληλα όμως υπάρχουν εξελίξεις που αφορούν και την περιοχή μας, αφού επιβεβαιώνεται ο ρόλος που παίζουν οι Άγιοι Θεόδωροι της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον ανεφοδιασμό της ισραηλινής πολεμικής μηχανής, καθώς έδεσαν εκεί δεξαμενόπλοια της αμερικανικής ναυτιλιακής «Overseas Shipholding Group» (OSG) Ship Management, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανεφοδιασμού με καύσιμα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, βάσει συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, το «Overseas Sun Coast» και το «Overseas Santorini», τα οποία προμηθεύουν τους Ισραηλινούς με καύσιμα, για να εξαπολύουν τις δολοφονικές επιθέσεις τους στη Γάζα και σε όλη τη Μέση Ανατολή, αγκυροβόλησαν το πρώτο στους Αγίους Θεοδώρους και το δεύτερο στη Σαλαμίνα.

Τα δύο πλοία, μέσω της αμερικανικής ναυτιλιακής OSG, είναι ενταγμένα στο κυβερνητικό πρόγραμμα ασφάλειας δεξαμενόπλοιων (ΤSP) των ΗΠΑ, που ναυλώνει πλοία με αμερικανική σημαία για τις ανάγκες του στρατού, ώστε να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση πολέμου ή «εθνικής έκτακτης ανάγκης», ενώ η ίδια η ναυτιλιακή κάνει λόγο για συμφωνία «με την κυβέρνηση του Ισραήλ για την παράδοση καυσίμων έως τις 31/12/2024, το οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση χρηματοδοτεί με επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Σημειωτέον, στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται το Oil Terminal της Motor Oil, η οποία εμφανίζεται επίσης ως σταθερή προμηθεύτρια καυσίμων για την Υπηρεσία Εφοδιασμού Άμυνας του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία των ΗΠΑ, η «Motor Oil» μόνο τους τελευταίους 12 μήνες έχει συνάψει συμβόλαια ύψους 429 εκατ. δολαρίων με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ από το 2008 έως σήμερα η συνολική αξία των συμβολαίων με τον αμερικανικό στρατό ξεπερνά τα 5,5 δισ. δολάρια.

Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στις γενικότερες επικίνδυνες για το λαό  εξελίξεις, με την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας σε ενεργειακό κόμβο, για τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Ελλάδος και των συμμάχων της σε ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Να θυμίσουμε την ανάπτυξη του έργου «Διώρυγα Gas», από θυγατρική εταιρεία της motor oil, ενός πλωτού τερματικού σταθμού παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου – LNG, νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της στους Αγ. Θεοδώρους, με στόχο η συγκεκριμένη περιοχή να γίνει η «νότια ενεργειακή πύλη» της χώρας, καθιστώντας την Motor Oil ως βασικό κόμβο (μαζί με την Αλεξανδρούπολη και την Ρεβυνθούσα)  για την γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας και την μετατροπή της σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, μεγαλώνοντας τους ήδη υπάρχοντες κινδύνους για τον λαό και αυξάνοντας πολύπλευρα την εμπλοκή μας μπροστά στον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου.

Μιας επένδυσης που έτυχε της «θερμής υποδοχής» από την πλειοψηφία του τότε Περιφερειακού Συμβουλίου, που γνωμοδότησε υπέρ της ΜΠΕ για το συγκεκριμένο έργο, με αρνητική ψήφο της Λαϊκής Συσπείρωσης που ανέδειξε ταυτόχρονα τους κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιου είδους επενδύσεις για την περιοχή και γενικότερα.

 

Βάση των παραπάνω είναι φανερή η εμπλοκή της χώρας μας σε μια ανοιχτή πολεμική εμπλοκή παίρνοντας ανοιχτά το μέρος των μακελάρηδων της Μέσης Ανατολής, των Αμερικάνων και του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ που αυτή την περίοδο επιβάλλει καθεστώς γενοκτονίας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Με δεδομένο τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή  η Περιφερειακή Αρχή, αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου να τοποθετηθούν. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΠΑΣΟΚ έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο δολοφονικό ορμητήριο. Ιδιαίτερα η κυβέρνηση της ΝΔ επέκτεινε σε “άλλο επίπεδο” τη στρατηγική συνεργασία με τους Αμερικάνους και το Ισραήλ, που αναβάθμισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας τη “συνέχεια του κράτους” όσον αφορά τις στρατηγικές για το κεφάλαιο επιλογές. Για να μην χαρακτηρίζονται “κροκοδείλια” τα δάκρια για τα παιδιά και το λαό της Παλαιστίνης, θα πρέπει να αποφασίσουμε ο,τι η μόνη σωστή πλευρά της ιστορίας είναι η στήριξη του λαού της Παλαιστίνης και η πλήρης απεμπλοκή της χώρας από τις πολεμικές αναμετρήσεις.

Στα πλαίσια αυτά να εξετάσουμε σαν Περιφερειακό Συμβούλιο τρόπους παρεμπόδισης της χρήσης του λιμανιού των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας  και της μετατροπής του σε κόμβο μεταφόρτωσης καυσίμων για τον ανεφοδιασμό της Ισραηλινής πολεμικής μηχανής. Αυτός είναι ο τρόπος που πραγματικά προστατεύονται τα λαϊκά συμφέροντα σε περίπτωση διεύρυνσης των πολεμικών συγκρούσεων.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης