Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο στο φόντο των νέων εξελίξεων και τον ένα χρόνο από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ στην Καλλιρρόη.

 


Προτεινόμενο θέμα ημερήσιας διάταξης για την συνεδρίαση λογοδοσίας του  Πε.Συ.Π. 28-8-2024

Με αφορμή τον ένα χρόνο από τη λειτουργία του «σκουπιδοεργοστασίου» της Καλλιρρόης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, «αποκάλυψε» ότι ήδη έχει χρεωθεί 1 εκατομμύριο ευρώ το ταμείο του Δήμου επιπλέον, απ’ αυτό που πλήρωνε με το προηγούμενο καθεστώς. Παράλληλα δήλωσε ότι κινδυνεύουν να παρακρατηθούν από τους ΚΑΠ του Δήμου ακόμα 643.000 € από το Τέλος Ταφής! Παρόμοια κατάσταση επικρατεί σε όλους τους δήμους της Πελοποννήσου.

Την ίδια ώρα η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρνείται να εκταμιεύσει τα σχεδόν 70 εκατομμύρια, με τα οποία θα χρηματοδοτούσε την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο», εκφράζοντας σοβαρές παρατηρήσεις, ενστάσεις και επιφυλάξεις για ζητήματα που έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί πριν από 10 χρόνια και όχι μετά την έναρξη λειτουργίας των εργοστασίων.

ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είτε σαν κεντρικές κυβερνήσεις, είτε σαν περιφερειακές διοικήσεις και μειοψηφίες, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, “έμπλεξαν” σε επικίνδυνο γαϊτανάκι το λαό της περιοχής, που ανεβάζει και τους κινδύνους μόλυνσης και εκτοξεύει το κόστος διαχείρισης.  Υπάρχει κίνδυνος να φορτωθεί στις πλάτες των Πελοποννήσιων ένα ακόμα χρέος 10δων εκατομμυρίων που θα πληρωθεί υποχρεωτικά μέσα από τα Δημοτικά Τέλη. Θυμίζουμε τα 24 εκατομμύρια ευρώ που έχει προϋπολογίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου μόνο για το 2024, προκειμένου να συμβαδίσει με τις σύγχρονες οδηγίες της ΕΕ η διαχείριση των σκουπιδιών, εκατομμύρια που πηγαίνουν κατευθείαν στην ΤΕΡΝΑ.

Ο λαός της Πελοποννήσου πρέπει να επαγρυπνεί γιατί ήδη πολλοί δήμοι έχουν αυξήσει τα δημοτικά τέλη και πολλοί άλλοι προετοιμάζουν αυξήσεις, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι αντιδραστικοί όροι που υπάρχουν στη συμφωνία και προβλέπουν ρήτρες ποσότητας, ποιότητας, απομειώσεις κλπ.

Μάλιστα ένας από τους όρους είναι η μείωση του υπολείμματος των σκουπιδιών στο 40% και στη συνέχεια έως το 2030 στο 10%, Γι’ αυτό τον στόχο, έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ που προβλέπει την «ενεργειακή ανάκτηση» των σκουπιδιών, δηλαδή, την καρκινογόνα καύση.Κυβερνητικές διαρροές μιλάνε για δημιουργία εργοστασίου καύσης σκουπιδιών στην Πελοπόννησο, το οποίο μάλιστα θα πληρώνεται με την παράδοση σκουπιδιών στην πόρτα του με τον τόνο. Ποιος θα τα πληρώνει; Ποιος διασφαλίζει ότι η καύση πλαστικών δεν θα επιβαρύνει τη δημόσια υγεία; Πώς τοποθετείται το Πε.Συ.Π στην καύση που αποδεδειγμένα παράγει καρκινογόνες πτητικές ενώσεις;

Είναι γνωστό οτι σαν Λαϊκή Συσπείρωση μας προκαλούν ανησυχία οι καταγγελίες για την ποιότητα των υδάτων στην περιοχή της Καλλιρρόης για τις οποίες έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση στο παρελθόν, ενώ και οι δηλώσεις του δήμαρχου Καλαμάτας, ότι το 80% των απορριμμάτων θάφτηκαν στην Καλλιρρόη ενισχύουν τις καταγγελίες αυτές. Από τότε υπάρχουν νέες μετρήσεις; Ποια η συστηματικότητα και πρόσβαση σε αυτές.

Τέλος, θα θέλαμε ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος ανακύκλωσης αφού έχουν εγκατασταθεί σε όλη την Πελοπόννησο τα κοντέινερ των «πολυκέντρων» ανακύκλωσης. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε πόσα και που έχουν τοποθετηθεί και τα στατιστικά για την πορεία του προγράμματος μέχρι σήμερα. Επίσης θα θέλαμε επίσημη  τοποθέτηση για το κόστος του προγράμματος αφού υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται στο τεράστιο κόστος τους και στη διαφορά τιμής τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - που φτάνει τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για κάθε ένα.

Στο φόντο όλων αυτών των εξελίξεων θεωρούμε ότι θα πρέπει να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης

 

23/8/2024